Skocz do zawartości

Simson-Pomocy:(

Ghostraider
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z simsonem.Co chwile wylatuje mi zabezpieczeni w skrzyni biegów przez co gubią się biegi i mam 1 i 3 ale zeby chociaz jeden z nich włączyć to musze "kopać" raz w tył raz w przód aż wejdzie.Na początku myślałem że to wina niewyregulowanego sprzęgła, ale jak je wyregulowalem to znowu spadło.juz kilka razy mi spadło i nie wiem co z tym zrobić. Zawieść go do mechanika czy co?

Pomóżcie :D

Troszki niezrozumiała jest moja poprzednia wypowiedź... jeszcze raz:

mam 1 i 3

Uszkodzone koła zębate lub mechanizm zmiany.

chociaz jeden z nich włączyć to musze "kopać" raz w tył raz w przód aż wejdzie

Nieprawidłowa regulacja lub zniszczony/zużyty mechanizm zmiany lub nieprawdłowe ustaiwnie dźwigni lub zbyt duży luz między dzwignią, a wałkiem pod deklem.

Co chwile wylatuje mi zabezpieczeni

Nieprawidłowy rowek pod zabezpieczenie.

zbyt płytki lub wyszczerbiony na kantach.

A czy ono ma sie obracać jak je wsadze czy nie bo nie bardzo wiem

Seger nie powinien się obracać, ale jeśli się obraca to nie powinieneś się przejmować. Najważniejsze aby nie miał znaczących luzów.

Zapomniałem napisać chyba najważniejszego' date=' a więc gdy włoże te zabezpieczenie to mam WSZYSTKIE biegi po kolei moge je normalnie włanczać, więc chyba nie jest uszkodzone koło zębate ani mechanizm zmiany[/quote']

Czyli należy naprawić zabezpieczenie i po problemie.

Musisz albo przerobić rowek na głębszy i dokupić nowy seger albo wymienić cały wałek na nowy.

Kurde, nie wiem no dlaczego zawsze zostają 1 i 3 a nie jakieś inne :roll: naprawdę dziwna sprawa.