Skocz do zawartości

Zakup motocykla w Wielkiej Brytanii

Rekomendowane odpowiedzi

Kupujesz moto i procedurka z V5C czyli dowodem rej. juz była opisana powyżej.

Ubezpiecznie możesz przez net jak masz konto w banku albo kogos kto ma i ci pomoże z tym.

polecam www.ebikeinsurance.co.uk

Maja dobre ceny, robią nawt kurierskie ubezpiecznenia a to nie każda firma daje

Mają polisy Pay as You Go czyli miesięczne - co miesiąc płacisz, co miesiąc dostajesz/drukujesz polise, jak chcesz anulowac to klik, klik i po bólu, nie skasują ci kasy za anulowanie itp.

Za wiek pon. 25 lat zwyżka, za adres zamieszkana w Londynie ubezp. może być nawer 300% w porównaniu jakbyś mieszkał poza M25 na wiosce. Prawko PL nie wpływa na kwotę ale okres jak długo je masz.

3 rodzaje polisy - Third party - podstawowe, Third Party Fire & Theft - podstawa + pożar i złodziej, oraz Comprehensive czyli full bajer włacze z bajerancką ceną.

MOT i TAX to obowiązek. Bez MOT ubezpieczenie nieważne i w razie kontroli tracisz moto , 6pkt, 200GBP kary. A w samym Londynie nie polecam kombinować - specjalne kamery obserwuja drogi i same filtrują numery rej, które automatycznie komputer porównouje w bazie gdzie maja zanotowane każdy przegląd, Tax i ubezpieczenie,. Jak cos sie nei zgadza to informuje policje automatycznie i w ciągu nawet kilku minut zdejmą cię wszedzie bo system będzie cię sledził z kamer na każdej ulicy.

Motorków najlepiej szukac na ebay`u lub kup w kiosku w czwartek gazetę BikeTrader. Dobre oferty tam są, najleszpa gazeta o moto - giełdzie w UK. Mozesz wbic sie na www.autotrader.co.uk i wybrać zakładke Bikes u góry. Tam niewiele ofert w porównaniu z papierem. pozdro.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

spox. Pewnie i tak coś pominąłem w swoim poscie. Jakby co to pytaj. O ubezpieczeniach typu Tesco nie wiem zbyt wiele bo pewnie kurierów moto nie ubezpieczaja. Korzystam z tej firmy która podałem Ebike i jest Ok. W tej firmie naliczaja zniżke za bezszkodowość (no claims discount) co 8 miesięcy a nie co 12. Po pierwszej znizce ubyło mi sporo do płacenia - ze 130GBP/mies za GS500E (tylko podstawowe ubezp. + kurier) to po zniżce mam już ok.80GBP/mies a w lutym obchodzę 25 urodziny czyli bedzie znizka za wiek , ze wstepnych obliczeń będzie coś koło 40-50GBP/miesiąc do płacenia. A to juz coś. Wtedy moge zmienic moto na inne. Zabawne jest że np.podobne motocykle tej samej klasy a roznica w ubezp. moze być spora. Jeżdzę GS500 bo za Hondę CB500 wołali 70% więcej. A CB500 to naj naj moto do kurierki.

Wszystkie formalności załatwiasz przez net. Wchodzisz na stronke, podajesz detale ktore żądają, system podaje ci kwotę i jak pasuje to akceptujesz i płacisz kartą jak masz. Po wplacie system wysyła ci tymczasową polise która możesz sam wydukować od razu albo spisać tylko nr. polisy. W ciągu kilku dni przyślą cie prawdziwe papiery i git. W przypadku Pay as You Go płatność jest dokonywana automatycznie z konta podanego przy zakupie i sami przysyłają ci nowa polise co miesiąć. Przeważnie jeden lub dwa dni przed wygaśnięciem. Papierów w UK nie musisz ze sobą woźić , oprócz prawka i dowodu albo paszportu w razie czego. Ale i tak woże wszytko ze sobą oprócz dowodu rejestracyjnego ktorego szkoda pognieść w kieszeni.

Bardziej iteresujące mogą być zasady parkowania, zatrzymywania i postoju bo niewiedza pochłonie wiele kasy. Frajerzy tylko się czają aż odejdziesz od moto i juz "ticket" piszą. 50GBP w plecy. Bez odwołania w wiekszosći przypadków. Na głównych ulicach sa kamery i jak sie zatrzymasz/zaparkujesz to kamerka widzi i juz "ticket" drukują i wysyłają do ciebie. O tym napisze innym razem bo jest sporo pisania. Sam juz opracowałem kilka technik unkania mandatów bo jako kurier muszę sie zatrzymywać i zostawiać moto akurat w tych miejscach gdzie nie można. Parkingowi to cFaniaki ale można ich przechytrzyć. pozdro.

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

[...]Comprehensive czyli full bajer włacze z bajerancką ceną.

No stary, teraz to zes dal do pieca !!!! :banghead:

Nie gadaj tak bo jak porownywalem czy wziac tylko czesc trzecia czy full to roznica wyniosla ....... 2 funty miesiecznie :bigrazz:

Teraz place 12 m-cznie czyli 120 za rok ( tu sie liczy ubezpieczenie na 10 miechow ) i dlatego tak duzo ze wzielem oplaty wlasnie miesieczne. Jakbym zaplacil za rok z gory mialbym taniej

A tak w ogole to ten temat powinien wyladowac tu:

http://forum.motocyklistow.pl/United-Kingd...wie-t66494.html

Dlaczego wladza nie podciagnie "Angoli" pod glowne menu forum ??? :D

Bardziej iteresujące mogą być zasady parkowania, zatrzymywania i postoju bo niewiedza pochłonie wiele kasy. Frajerzy tylko się czają aż odejdziesz od moto i juz "ticket" piszą. 50GBP w plecy. Bez odwołania w wiekszosći przypadków. Na głównych ulicach sa kamery i jak sie zatrzymasz/zaparkujesz to kamerka widzi i juz "ticket" drukują i wysyłają do ciebie. O tym napisze innym razem bo jest sporo pisania. Sam juz opracowałem kilka technik unkania mandatów bo jako kurier muszę sie zatrzymywać i zostawiać moto akurat w tych miejscach gdzie nie można. Parkingowi to cFaniaki ale można ich przechytrzyć. pozdro.

No i tyo moze byc ciekawe bo wiem ze Londyn ma specyficzne rozne strefy parkowania i za cholere nie wiem gdzie i po co sie placi !!!! :banghead:

Podobno placi sie nawet za samo przejechanie przez Londyn ..........

Ale Londyn to Londyn a nie jakies tam ........... zadupie gdzie ja mieszkam :buttrock:

ISRA: 27062
SREU: 614

Majkel co prawda przeszukałem forum przed założeniem tematu ale faktycznie nie trafiłem na Angielski przy piwie. Jeżeli mozna to proszę Adminów o przeniesienie tematu do stosownego działu. Za wszystkie rady i pomoc jeszcze raz dzieki

• 4 tygodnie później...

Witam, mam pytanko odnośnie strony: http://www.autotrader.co.uk/

Co zrobić, abym mógł oglądac oferty używanych motocykli, bo pisze takie coś:enter a postcode to continue. Niewiem o jaki kod chodzi i ska go wziąć.

Postcode to poprostu kod pocztowy.

W Angli jest to troche zamotane bo potrafi kazda kamienica miec inny.

Z kodem na autorader chodzi o to, ze jak podasz swoj kod pocztowy to on pokaze Ci w jakiej odleglosci od Ciebie znajduje sie ogladany motocykl.

A jeszcze co do autorader to nie trafilem jeszcze na lepsza baze ogloszen. Kupilem z ich ogloszen samochod i teraz szukam motocykla :bigrazz:

heh. to dziwne. Wpisz postcode N155DT lub N15 5DT . Czasem robi roznice razem czy osobno.

Hej MajkelPL - widze ze masz luzik z cenami ubezpieczenia. U mnie nie ma tak lekko. płace 87/mies z rokiem zniżek. Bez znizek placilem 130/mies. Comprehensive wynosi kilka tysiecy. Zwróc uwagę ze duuużą róznice w cenie robi to gdzie mieszkasz. Dla ciekawości sprawdź ceny ubezp. na swoim adresie i porównaj z cena na mój dawny adres w Londku czyli 86 Seaford Rd. N155DT.

Dodam że takie ceny mam na Suzuki GS500E, 1993 rok. Jak masz jeszcze chwilke to sprawdź ceny z polisą dla kuriera. hehe.