granat Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Widze ze minerały maja swoich zagorzałych obronców jak i syntetyki, wiec ja dołoze cos od siebie-własnie w tesco znalazłem olej do weteranów 20w50 za....7zł/l mysle ze mam argument nie do zbicia:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Jakkolwiek olej mineralny jest robiony w 100% z oleju mineralnego to olej polsyntetyczny ma tylko do 30% udzialu oleju syntetycznego w nim i oczywiscie baza jest olej mineralny.Jesli chodzi o syntetyki Shella to sa to wysoko rafinowane oleje mineralne uzyskane droga hydrokrakingu zachowujace sie podobnie do olei syntetycznych robionych na bazie polyalphaolefinow, i z tego powodu zakwalifikowane zostaly przez np API do syntetykow.Prawdziwe syntetyki robione sa na bazie powyzszych polyalphaolefinow lub estrow, czego kompanie robiace je nie omieszkaja przypomniec przy wszelkich porownaniach ich olei z np Shellem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jul Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Adam, zgadza się.Wypowiedź uprościłem do maximum. Myslę,że to nie miejsce na toczenie batali o wyższości Shella nad Lotosem czy Mobilem. Uważam,że nasze sprzety najlepiej czują się z olejem mineralnym trochę gęstrzym. Tak były projektowane,produkowane i do takiej eksploatacji są przewidziane. Biorąc pod uwagę,że maja "normę zużycia oleju" i tak jestesmy zmuszeni uzupełniać go dość często. Zatem nie widzę sensu stosowania "kosmicznej technologi" smarowania. Ważniejsze jest aby olej był o czym niektórzy czasem zapominają :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgadzam sie i rowniez by byl regularnie wymieniany. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi