Wochu Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 WitamCzy zna ktoś stronki o tej tematyce? Jak w domku wykonac wszelkiego rodzaju owiewki, oslony z włókna szklanego. Jestem zielony w temacie a chciałem coś zrobic..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 (edytowane) Ja powiem tyle co wiem jak robiłem kajaki(bardzo solidne). Więć tak jak byś miał formę(np. owiewkę lub boczek co byś chciałe nowy) to sprawa bardzo prosta bo kupujesz farbę litr ok 150zł(cena od jakości farby) maty sa różnej grubości, żywice i do niej utwardzacz, pędzel i to wszystko. W przypadku boczku do moto(jesli ma posłużyć za formę) to musi być gładki to od tej formy zależy jak wyjdzie mowy boczek. Malujesz go tą farbą, kładziesz mate(pierwsza z dużymi oczkami i cienka) dajesz pierwszą warstwę żywicy( z odpowiednio dodanym utwardzaczem) i na wieszch kładziesz mate. Tak powtarzasz ile ci tam będziesz chciał żeby było to grube. W lato ja nie nadążyłem nakładać maty bo tak szypko schło, a jak jest zimno to co drugą mate trzeba czekać żeby na na bieżąco schło. Jeśli interesuję Cie dokładne info mogę pomuć bo robiłeś na nie widzialnej formie. pozdro i udanych produktów. ps.Stron o tym nie zmam jak coś, bo w pracy tego nauczyłem sie. Edytowane 21 Grudnia 2007 przez Moto33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 mata sie nie nadaje bo ciężka i krucha tylko włokno szklane na epidian 53 lub jakiś bardziej wymyślą żywice! reszta jak wyżej! Kup gramaturę od 150 do 300 żywicę, mikrobalon itp największym problemem jest wykonie formy! musi być idealnie gładka i wypolerowana specjalnym środkiem (wosk do podłogi odpada! z partyzanckich tylko sidolux!) zresztą google Ci sie popsuło? Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur 71 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Na forum Virago byl ten temat http://www.virago.com.pl/viewtopic.php?t=231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucio Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Witam,poczytaj na stronie miłośników cafe-racerów, czyli TUTAJKrok po kroku, łopatologicznie :icon_question: Powodzenia w nierównej walce z ciałami martwymiucio P.S. alterego, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 WitamCzy zna ktoś stronki o tej tematyce? Jak w domku wykonac wszelkiego rodzaju owiewki, oslony z włókna szklanego. Jestem zielony w temacie a chciałem coś zrobic..pozdro Widziałem twoje zapytanie w temacie Suzki SV supermoto i tam sie rozpisałem nt. pracy z żywicą. http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...0entry1103346 pozdro. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wochu Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Widziałem twoje zapytanie w temacie Suzki SV supermoto i tam sie rozpisałem nt. pracy z żywicą. http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...0entry1103346 pozdro. Dzieki wielkie!! dawno nikt w tamtym temacie nie odpowiadal... JEszcze raz dzieki wszystkim za odpowiedzi :)Pozdrawiam i wesołych świąt :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smuldorf Opublikowano 29 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2007 WitamCzy zna ktoś stronki o tej tematyce? Jak w domku wykonac wszelkiego rodzaju owiewki, oslony z włókna szklanego. Jestem zielony w temacie a chciałem coś zrobic..pozdrojeśli jesteś jeszcze zainteresowany wykonaniem elementów z laminatu to kilka rad ode mnie przede wszystkim forma- jeśli pożyczasz jakiś element motorka którego tobie brakuje, który posłuży do zrobienia formy musisz go bardzo starannie (kilka razy) oddzielić (każda warstwa oddzielacza ma podeschnąć i zostać wypolerowana) w przeciwnym wypadku żywica może przywrzeć do pożyczonego detalku i głupio będzie go oddać .Następna sprawa to żelkot jest żywica zagęszczona krzemionką (on da ci gładką powieżchnię ) tak więc smarujesz oddzilony wcześniej detal tym żelkotem gr1-2mm i układasz warstwy tkaniny szklanej przesycając kolejne żywicą za pomocą pędzelka. Laminat jest wdzięcznym tworzywem ponieważ pozwala odwzorować dowolny kształt tu musisz uruchomić wyobrażnię czy dany kształt pozwowi dać zdjąć się z formy przy prostych nie ma problemu przy bardzej skomplikowanych trzeba robić formy dzielone. Życzę sukcesów pozdrawiam :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi