Skocz do zawartości

porysowana laga

grapefruit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra...podczas wymiany simmeringu porysowalismy z kolegą lagę, rys jest kilka, są akurat w miejscu pracy, czyli będą przechodzic przez simmering, są dośc wyraźne, choc jeszcze nie do miedzi (bo chyba ona jest jeszcze pod spodem?) Pytanie: da się to w jakiś sposób naprawic? bo to, że będzie ciekło to raczej pewne.

Słyszałem o środkach, które stosuje się do napraw siłowników hydraulicznych, a które to mają wypełniac rysy. Ponoc sprawdza się w koparkach i innych urządzeniach, może sprawdzi się też w moto? Zna ktoś takie cuda? A może przepolerowac to konkretnie autosolem, albo wykorzystac obie metody naraz? Czy mam dac sobie siana i od razu kupic nową lagę? Ma ktoś doświadczenie w temacie?

Pozdrawiam

Duża lutownica, trochę zalzajeru (roztwór kwasy solnego) i lutujemy rysy. czyli wypełniamy cyną. A potem polerka coraz drobniejszym papierem....

A miedzi pod spodem nie ma. To powinna byc stalowa rura, chyba, ze ktos ze szwagrem na rurę od wody wymienił..

Powodzenia.

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

Rzeczywiście chromowanie techniczne może byc bezpośrednio na stal i pewnie tak jest znając oszczędnośc japońców. Swoją drogą ciekawe ile kosztowałoby położenie nowego chromu na lagę, może byłaby to najlepsza metoda i wyszło by taniej jak kupno nowej (zakładając, że ta już nie żyje).

grapefruit napisał:

Rzeczywiście chromowanie techniczne może byc bezpośrednio na stal i pewnie tak jest znając oszczędnośc japońców. Swoją drogą ciekawe ile kosztowałoby położenie nowego chromu na lagę, może byłaby to najlepsza metoda i wyszło by taniej jak kupno nowej (zakładając, że ta już nie żyje).

Tutaj to byś się GRUBO naciął. Lagi się chromuje, owszem, ale.... chromem twardym (a to nie każdy potrafi), a po chromowaniu powinno się je na takiej specjalnej szlifierce pojechać. W UK takie coś robią, nie pamietam ile się ogłaszali, coś tak 100-150 funtów. Ale tam to robią do starych moto, do których nie dostaniesz nowej lagi. W Polsce raczej zapomnij o takich usługach.

np: http://www.pittedforks.co.uk/

http://www.hardchromeplating.co.uk/services.cfm

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

A ja wiem? Chyba "industrial chrome" mozna tak tłumaczyć, w przeciwieństwie to "decorative chrome".

Może i tak, ale potem trzeba to i tak polerować.

Buber napisał:

Duża lutownica, trochę zalzajeru (roztwór kwasy solnego) i lutujemy rysy. czyli wypełniamy cyną. A potem polerka coraz drobniejszym papierem....

A miedzi pod spodem nie ma. To powinna byc stalowa rura, chyba, ze ktos ze szwagrem na rurę od wody wymienił..

Powodzenia.

a wiecie czy gdzies kolo czestochwy sa fachmani co by mi takie cos zrobili bo ja mam tez rysy i wrzery sa rowniej jakies tak mi mechanik powiedzial

Buber napisał:

Tutaj to byś się GRUBO naciął. Lagi się chromuje, owszem, ale.... chromem twardym (a to nie każdy potrafi), a po chromowaniu powinno się je na takiej specjalnej szlifierce pojechać. W UK takie coś robią, nie pamietam ile się ogłaszali, coś tak 100-150 funtów. Ale tam to robią do starych moto, do których nie dostaniesz nowej lagi. W Polsce raczej zapomnij o takich usługach.

np: http://www.pittedforks.co.uk/

http://www.hardchromeplating.co.uk/services.cfm

Przepraszam bardzo ale w Olsztynie robią takie zabiegi typu regeneracja lag, siłowników, i pochromuja co będę chciał. Wiadomo że ten chrom na lagi jest droższy ale zrobią na to bo mój kolego robił tam regeneracje w Hondzie cr.Też sie pytałem znajomego (rolnika) i robił tam też do cyklopa. A koszt jednej ok 250zł na gotowo.

pozdro

Żiełajem uspiechow.

Gławkonstruktor.

A tak poważnie, powodzenia. Upomnij się tylko o wypolerowanie.