grapefruit Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 No dobra...podczas wymiany simmeringu porysowalismy z kolegą lagę, rys jest kilka, są akurat w miejscu pracy, czyli będą przechodzic przez simmering, są dośc wyraźne, choc jeszcze nie do miedzi (bo chyba ona jest jeszcze pod spodem?) Pytanie: da się to w jakiś sposób naprawic? bo to, że będzie ciekło to raczej pewne. Słyszałem o środkach, które stosuje się do napraw siłowników hydraulicznych, a które to mają wypełniac rysy. Ponoc sprawdza się w koparkach i innych urządzeniach, może sprawdzi się też w moto? Zna ktoś takie cuda? A może przepolerowac to konkretnie autosolem, albo wykorzystac obie metody naraz? Czy mam dac sobie siana i od razu kupic nową lagę? Ma ktoś doświadczenie w temacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1RIKO1 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 MIialem podobny problem w silowniku chydraulicznym... Pomogla dopiero polerka. Wszystko zalerzy od glębokości rysy. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Duża lutownica, trochę zalzajeru (roztwór kwasy solnego) i lutujemy rysy. czyli wypełniamy cyną. A potem polerka coraz drobniejszym papierem.... A miedzi pod spodem nie ma. To powinna byc stalowa rura, chyba, ze ktos ze szwagrem na rurę od wody wymienił.. Powodzenia. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grapefruit Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Rzeczywiście chromowanie techniczne może byc bezpośrednio na stal i pewnie tak jest znając oszczędnośc japońców. Swoją drogą ciekawe ile kosztowałoby położenie nowego chromu na lagę, może byłaby to najlepsza metoda i wyszło by taniej jak kupno nowej (zakładając, że ta już nie żyje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 poczytaj co Buber napisal - ja ten patent stosuje od 8? lat i dziala. jezeli nie bedzie chciala sie lutowac - uzyj opalarki do podgrzania rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grapefruit Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Przeczytałem rzecz jasna i dziękuję za konkretną poradę. Rzeczywiście metoda wydaje się byc prosta i logiczna. Zastosuję. Chyba, że ktoś z szanownych forumowiczów zna jeszcze lepszy sposób? Pozdrawiam i dzięki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Rzeczywiście chromowanie techniczne może byc bezpośrednio na stal i pewnie tak jest znając oszczędnośc japońców. Swoją drogą ciekawe ile kosztowałoby położenie nowego chromu na lagę, może byłaby to najlepsza metoda i wyszło by taniej jak kupno nowej (zakładając, że ta już nie żyje). Tutaj to byś się GRUBO naciął. Lagi się chromuje, owszem, ale.... chromem twardym (a to nie każdy potrafi), a po chromowaniu powinno się je na takiej specjalnej szlifierce pojechać. W UK takie coś robią, nie pamietam ile się ogłaszali, coś tak 100-150 funtów. Ale tam to robią do starych moto, do których nie dostaniesz nowej lagi. W Polsce raczej zapomnij o takich usługach. np: http://www.pittedforks.co.uk/http://www.hardchromeplating.co.uk/services.cfm Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Nie jest to po prostu chrom techniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 A ja wiem? Chyba "industrial chrome" mozna tak tłumaczyć, w przeciwieństwie to "decorative chrome". Może i tak, ale potem trzeba to i tak polerować. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Duża lutownica, trochę zalzajeru (roztwór kwasy solnego) i lutujemy rysy. czyli wypełniamy cyną. A potem polerka coraz drobniejszym papierem.... A miedzi pod spodem nie ma. To powinna byc stalowa rura, chyba, ze ktos ze szwagrem na rurę od wody wymienił.. Powodzenia. a wiecie czy gdzies kolo czestochwy sa fachmani co by mi takie cos zrobili bo ja mam tez rysy i wrzery sa rowniej jakies tak mi mechanik powiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grapefruit Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) W ciągu paru dni tam tutaj znac jak mi poszło z tą lagą, trzasnę jakieś foty. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez grapefruit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Tutaj to byś się GRUBO naciął. Lagi się chromuje, owszem, ale.... chromem twardym (a to nie każdy potrafi), a po chromowaniu powinno się je na takiej specjalnej szlifierce pojechać. W UK takie coś robią, nie pamietam ile się ogłaszali, coś tak 100-150 funtów. Ale tam to robią do starych moto, do których nie dostaniesz nowej lagi. W Polsce raczej zapomnij o takich usługach. np: http://www.pittedforks.co.uk/http://www.hardchromeplating.co.uk/services.cfmPrzepraszam bardzo ale w Olsztynie robią takie zabiegi typu regeneracja lag, siłowników, i pochromuja co będę chciał. Wiadomo że ten chrom na lagi jest droższy ale zrobią na to bo mój kolego robił tam regeneracje w Hondzie cr.Też sie pytałem znajomego (rolnika) i robił tam też do cyklopa. A koszt jednej ok 250zł na gotowo.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Żiełajem uspiechow. Gławkonstruktor. A tak poważnie, powodzenia. Upomnij się tylko o wypolerowanie. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi