grapefruit Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Witam B12 '98, 33tk, ciśnienie na garach 12,5-13, po synchro, regulacji zaworów, wymianie świec, oleju. Problem: na wolnych obrotach gdy motocykl stoi na bocznej nóżce, a więc w przechyle czasem slychac pojedyńczy stuk z góry silnika w nieregularnych odstępach ale tak ok raz na minutę. Zjawisko prawie nie występuje gdy motocykl stoi pionowo. Łańcuszek i napinacz nie kwalifikują się jeszcze do wymiany. Czy może to byc luz poosiowy wałka (wałków rozrządu)? Jeśli tak, to czy przejmowac się tym czy latac bo "ten typ tak ma", "suzuki same stuki" itd? Zaznaczam, iż poza tym drobiazgiem (?) moto lata fantastycznie i bez żadnych uwag. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 A czy "mostki" nie trzymaja właka w odpowiednim miejscu? W silnikach które rozbierałem, wałki miały zawsze delikatny luz poosiowy, więc chyba tak powinno być. Zreszta nigdy tym nie zajmowałem sobie głowy. Gorzej jak jest luz promieniowy :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Suzuki znane sa z tego ze luz poosiowy walkow w ich rzedowych 4 czasem robi sie za duzy.Nie przejmowac sie wg mnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibik Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 A ja myślę że to nie wałki stukają.Powiedz coś ,masz może założony filtr K&N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Tak samo stukała moja Virago 750. na bocznej stopce od czasu do czasu postukiwała z głowicy. Trzymając moto prosto nigdy nie słyszałem tych stuków.Ja miałem luz na łożyskowaniu źwigienek zaworowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 suzuki same stuki , dobre:) napewno masz dyskomfort spowodowany tymi dźwiękami, ale ja też uważam że nie powinno spowodować to żadnej awarii, poprostu zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grapefruit Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Uzupełniając opis, nie mam w moto żadnych "udziwnień" w stylu filtr KN, sportowy wydech czy dynojety...czysta fabryka :icon_biggrin: Latam w takim razie i się nie przejmuję, poproszę mechanika by obadał temat przy okazji następnej regulacji zaworów, czyli za jakieś 10tkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi