Skocz do zawartości

Pumpy, bryczesy, kombinezon..?

skrzydlaty
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poruszę temat okołomotocyklowy, mam jednak prosbe o nieprzenoszenie go do innego działu,

gdzie żadna zainteresowana osoba go nie znajdzie, a zwiazny jest z weteranami zdecydowanie!

Motocykle zabytkowy zwłaszcza biorący udział w imprezach tematycznych powinien

uzupełniać motocyklista lub motocyklista i pasażer/ka w stroju dopsowanym

do epoki pojazdu.

O ile w przypadku motocyklistów w stylu IIWŚ sprawa jest stosunkowo prosta i łatwa

do dopracowanania, o tyle w wersji cywlinej jest sprawa trudna, mam nadzieję, że nie beznadziejna.

Osobisćie mam motocykl z lat 30-tych ubiegłego wieku.

Postanowiłem skompletować do niego tzw, strój sportowy z tamtych lat.

I tu zaczęły się schody.

Standardowym wyposażeniem modnego kierowcy-motocyklisty były spodnie tzw. pumpy

Czyli tweedowe lużne spodnie zapinane pod kolanem.

Odwiedziłem kilku krawców starszej daty, ale żaden nie był wstanie lub mu się niechciało

uszyć takich spodni. Oczwyscie podstawową wymówką jest brak wiedzy, jak takie spodnie

powinny wyglądać.

Zwracam się zatem z prośbą o pomoc, do osób które może przerabiały już podobny temat.

Mają jakieś materiały fotograficzne, a może szkice krawieckie lub inne, które mogą pomóc

w wykonaniu takich spodni. Może ma ktoś znajomego lub koleżankę ze szkoły plastycznej lub krawieckiej

gdzie historia stroju chyba występuje i można by się posilić wiedzą z tej strony.

A może znacie pracownie, krawca który umiałby i chciał uszyc taki strój.

Za wszelkie informacje bedę w dzieczny.

Polecam wycieczkę do teatru :icon_mrgreen: W większości są wypożyczalnie kostiumów, na pewno znajdziesz coś dla siebie, a przy okazji złapiesz kontakt na pracowanię krawiecką, która szyje dla teatru.

Taa. Teatr to dobra opcja. W końcu oni żyją z pajacowania w różnych dziwnych strojach.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.