Skocz do zawartości

Stare ciągniki i lokomobile

loopy1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To może słyszeliście o zlocie starych ciągników w Wilkowicach pod Lesznem? :clap: Ja mieszkam w Wilkowicach właśnie i zawsze jestem na tej paradzie.

W tym roku było ponad 50% więcej maszyn niż rok temu. Ludzie przyjeżdżają z całej europy ze sprzętem na lawetach - niemcy, francuzi, belgowie, amerykanin (jeden :D). A ludzie żeby obejżeć są z całej polski... patrząc po blachach nawet z górnego śląska, małopolski albo pomorza.

Ostatnio też motocykliści zaczęli się interesować ;] Jednośladami przyjeżdża masa ludzi, czasem w jakiś zorganizowanych paczkach.

Kilka osób z okolicy wystawiło swoje maszyny dwukołowe. Były WSKi, Dniepr, BMW, Junaki, Urale - wszystko idealnie odrestaurowane. Były też chyba trzy motorowery ;) te z silnikiem działającym na przednie koło/oponę. I co najlepsze - jeździły :)

Impreza raczej znowu będzie rozłożona na dwa dni, w tym roku tak było, a te dwa dni i tak było za mało ;] Hotele w okolicy zarezerwowane już dawno.

Więc jeśli ktoś z forum chciałby w przyszłym roku się wybrać to ja mogę w domu ugościć albo namiocik :P

• 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Tłok jak wiadro D.gif

ursus c-45 pojemnośc 10l 1 cylinder był to tzw silnik średniopręzny z gruszą żarową max obroty chyba 330 obr/min i moc 45KM (więcej chybas niż obecna c-330)

dużo palił i bardzo cięzko sie go odpalało była to mieszanka dwusuwa z czterosuwem i diesla z benzyniakiem :biggrin: ogólnie to paliwem była ropa wtryskiwana przez jakiś prymitywny wtryskiwacz ale rorządem był tłok jak w 2t zapalało go sie gruszą żarową smarowanie natomiast było podobne do 4t (obieg oleju pompa tylko że jakoś 2 obiegi oleju były i nadmiar oleju był spalany w komorze spalania (chyba wiadome zawsze częsć sie wylała do kanałow)

dźwięk fantastyczy i niesamowity moment obrotowy z tego co wiem nie miał skrzyni biegów......

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl