Jackuzy Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 ej to jak mam sie upewnic czy to tuleja zeliwna jest?kiedys gdzies na forum czytalem cos mi sie kojazy ale znalesc nie moge ..... Kurczak to już nie wiem może się przycignoł do szpilki....a jak okrecasz wewnątrz ten magnes to nie m róznicy w przyciaganiu czy ciagnie tylko na wysokości szpilek? Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 jest inna jeszcze teoria;) przecież nikasil to metal;] też bedzie magnetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 jest inna jeszcze teoria;) przecież nikasil to metal;] też bedzie magnetyczny. nikasil to spiek ceramiczny , do tego magnes się nie klei chyba że klejem przesmarujesz :) Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiek Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 na srodku tez tak samo sie przyciaga//gładz ta ma kolor ciemny taki metaliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) U mnie nie przyciaga magnesu ale widze ze jest do poprawki cylinder. Zna ktoś z was dobry zakład który sie tym profesjonalnie zajmuje w sensie dobrze i nie na odpier..?? Najlepiej nak bym cos znalazł na warmi bo wolałbym pogadac w 4 oczy z gosciem jak to sie mu widzi bo nie wiem jak bedzie puzniej wygladała sprawa dopasowania tłoka. A dodam że mam położony nikasil na tuleji. Przypomniło mi sie że lulejie z nikasilem też można kupic wiecie gdzie? Już nic nie wiem i nikt nie chce mnie oświecic czy to sprawda co słyszałem ;| Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Moto33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) A dodam że mam położony nikasil na tuleji. Przypomniło mi sie że lulejie z nikasilem też można kupic wiecie gdzie? Już nic nie wiem i nikt nie chce mnie oświecic czy to sprawda co słyszałem ;| Powiem tylko że poprzedni właściciel wcisnął ci kit :notworthy: Tuleja żeliwna nie ma jednego milimetra grubości aby dało się ją przeoczyć. nikasil to spiek ceramicznyJa bym powiedział że gładź jest pokrywany elektrolitycznie warstwą niklowo-krzemową! Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Wojteque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 a ja sprawdzałem ze to czyty nikiel;] nakładany elektrolitycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 a ja sprawdzałem ze to czyty nikiel;] nakładany elektrolitycznie. jak nikasil to czysty nikiel to wstąpię ta zaczne nosić moherowy beret. Ni - nikielCa- wapńSi - krzem= NICaSiL , spiek niklowo-ceramiczny , tylko nie wiem skąd to "L" Nikiel zapewnia nieścieralność i poślizg natomiast ceramika odpowiednią twardość , więcej nie wiem bo nie studiuję mechaniki Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 A wie ktoś czy kładą to na tuleje czy tylko na aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 L pochodzi od Lenor. W sensie że w dotyku jest miły jak kaczuszka.Nicasil tylko na gołe aluminium. Twoja argumentacja jest przekonywująca. Tylko wapń pominąłem :icon_mrgreen: Ale dalej będę się upierał że nakładany jest elektrolitycznie. Chyba że robi się to etapowo. Tadeusz Rychter w książce "Silniki dwusuwowe pojazdów" informuje czytającego że nicasil nakłada się elektrolitycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Po pierwsze jest to NIKASIL taka jest nazwa handlowa. Jest to NIK- nikiel SIL-silumin otóz ci cała tajemnica;]już chyba 5 temat w którym sie sprzeczam ba nawet dzwoniłem do mahle i pytałem jest to zwykły nikiel!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil1005 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 jak zwykly nikiel to za co sie placi tyle kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Nikasil is a trademarked electrodeposited oleophilic nickel matrix silicium carbide coating for engine components electrodeposited - w wolnym tłumaczeniu nakładany elektrolitycznieoleophilic- nie umiem tego przetłumaczyć dosłownie ale można powiedzieć że to słowo określa chemiczne właściwości niklu używanego przy produkcjisilicium- krzemcarbide- karbid -związek nieorganiczny w postaci białej masy krystalicznej, otrzymywany z wapna palonego i koksuNo to już mamy definicję nikasilu :DTe tłumaczenia pewnie większości wydadzą się liche bo i takie są ale poprawnie obrazują znaczenie. jak zwykly nikiel to za co sie placi tyle kasy? Za przygotowanie cylindra, zapewne dość skomplikowany proces. Poza tym nie jest to czysty nikiel. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez Wojteque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil1005 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Poza tym nie jest to czysty nikiel. no to jednak wychodzi na to ze nie jest to calkiem "zwykly nikiel" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Pasta z wapienia jest potrzebna do procesu technologicznego, nie jest składnikiem samej powłoki. Silumin to stop krzemu z aluminium;] Robione sa z tego kartery, tłoki, cylidry, głowice itp;] Wiec też nie ma tu technologi z kosmosu;] Płaci sie za to ze nikt nic o tym niewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi