Browarny Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Bo auto ma już zwykle inne numery i innego wlasciciela w dowodzieNo i co z tego? A numer VIN ? Polisę należy przepisać tzn. nanieść zmiany, ale pominięcie tego obowiązku niczego nie zmienia bo polisa nadal jest ważna. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 No tak, ale przepisać trzeba w ciągu miesiąca... Bo auto ma już zwykle inne numery i innego wlasciciela w dowodzie. Chyba, ze chcesz wozic ze soba umowe przez ten okres. należy zrobić "rekalkulację" składki w ciągu chyba 30 dni. tzn jeżeli sprzedający miał maxa zniżek i mieszkał w rejonie z tanim OC (np. białystok), a kupujący jest nowy w ubezpieczalni to będzie musiał dopłacić do składki.a w drugą stronę to podobno ubezpieczalnia kasy nie oddaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 jak sprzedaliśmy auto to ubezpieczyciel po 45 dniach zwrócił pieniądze za okres który pozostało auto ubezpieczone, pieniążki dostarczył listonosz .w tym przypadku nowy właściciel zapewne płacił pełną składkę, czyli od nowa Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 jak sprzedaliśmy auto to ubezpieczyciel po 45 dniach zwrócił pieniądze za okres który pozostało auto ubezpieczone, pieniążki dostarczył listonosz .w tym przypadku nowy właściciel zapewne płacił pełną składkę, czyli od nowaTak, gdyż nowonabywca podjął decyzję o niekorzystaniu z polisy sprzedającego. Wg mnie głupota bo przecież warto wykorzystać istniejącą polisę, ale cóż... ludzie mają róże pomysły... Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Tak, gdyż nowonabywca podjął decyzję o niekorzystaniu z polisy sprzedającego. Wg mnie głupota bo przecież warto wykorzystać istniejącą polisę, ale cóż... ludzie mają róże pomysły... nie jest to głupota, dlaczego: dlatego, że np. dostaliśmy z autem polisę OC w firmie X. poprzedni właściciel ma 50lat, wszystkie zniżki, bezszkodową jazdę itp i płaci za OC np. 500 zł/rok.Nowy właściciel idzie do firmy X i chce tę polisę przepisać, ale nie ma zniżek, ma 19lat więc jest zwyżka 20%, miał wypadek miesiąc temu więc znów zwyżka 10% i ma prawko od pół roku i znów zwyżka 10% - OC wynosi go wtedy np 850 zł/rok, ale wypisując się z tej polisy idzie np do firmy Y (która nie ma renomy ale co tam, to tylko OC) i tam przy jego wieku itp. płaci za rok 450 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartic Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 miałem się spytać, czy mogę ubezpieczyć samochód jeśli go jeszcze nie przerejstrowałem, ale widzę, że mogę. mam inny problem. kupiłem samochód, jadę na przegląd i chcę ubezpieczyć, ale nie mogę zarejestrować, bo w umowie K/S poprzednich właścicieli, nie ma podpisów wcześniejszych dwóch współwłaścicieli (nie są wpisani w dowód, ale są wpisani w kartę pojazdu). i mam problem :wink: jak długo mogę jeździć bez przerejestrowania? dziwne, bo samochód nie figuruje w rejestrze skradzionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heller Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Ale zauważ że nawet ja ci ten samochód będzie stał tylko w garażu to nawet jak coś zrobisz (i mean silnik or somethig) to i tak będziesz musiał gdzieś wyjechać aby sprawdzić czy wszystko się trzyma kupy... A wyjedziesz tylko z podwórka to zawsze mogą cię zhaltować i masz mandat jak w banku – bo bez prawka to cie jeszcze może puszczą. Sprawdź sobie (jeżeli tak jak pisałeś na rodziców ma być ubezpieczenie) czy nie warto jednak ubezpieczyć gdzieś furki - sprawdź może w PZU?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi