Skocz do zawartości

Bajerki w naszych maszynach

M@łpa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem!

Sluchajcie, bardzo zainteresowal mnie patent z miernikiem temperatury i czujnikiem rezerwy w MZ.

Czy ktos moglby mi powiedziec jak mozna takie cos zbudowac?

Wiem, byl link, tylko mi on nie dziala :?.

Moze ktos mi wyslac ten pliczek?

Pozdrawiam

skrzynka bezpieczników to rozumiem ze jeden zacisk do + a 2 do - ???? dobrze kumam MZrider? wyjasnij mi to jak dziecku :buttrock: bo nie chce czegos zle podłączyc :D a komórke mam z litowo jonową bateria i trzyma mi koło 2 tygodni nawet :D dobrze ładuje w domu i czasem gdzies na stacji w łazience pare minut i jest dobrze:) :mrgreen: jeszcze mi nigdy bateria nie padła w komie bo zawsze na fula ładuje zanim gdzies jade no ale przydatne :mrgreen:

Czolem!

Jakie temperatury wystepuja w silniku MZ? Bo nie wiem jak wyskalowac sobie czujnik :D.

Mam kolege, ktory mi takie cos moze zrobic, tylko wlasnie nie wiem jaki zakres temperatur ma byc na skali i jakie temperatury sa juz niebezpieczne.

Aha, i gdzie nalezaloby umiescic czujnik? Tzn. "sonde" mierzaca temperature?

Pozdrawiam

PS

Zlitujcie sie, odpowiedzcie mi cokolwiek, bo sie napalilem na ten czujnik jak szczerbaty na sucharek, a olewacie mnie jak powietrze :cry: :cry: :cry: :cry:

ludzie to czytaja Zbyszku no ale ja nie mam takiego wynalazku u siebie i w sumie po co takie cos w MZ no ale jak chcesz wiedziec mioze znajdzie sie litosciwy jakis i madry w tych sprawach bo ja tam wiem ze silnik mam goracy dosyć jak jade ostrzej i wole go nie dotykac bo mozna sie z deczka sparzyć :D :mrgreen: odpiszcie cos o tym czujniku u podłaczeniu gniazdka zapalniczki bo to dość przydatny wynalazek w motocyklu :D 8)

Czolem!

Mysle, ze taki czujniczek dto dobry wynalazek.

Jak troche pojezdze, bede dzieki niemu wiedzial jakie mniej wiecej wystepuja temperatury w silniku. I jesli kiedys zauwaze, ze nagle skoczyly w gore, moze mnie to ustrzec przed np. zatarciem. Zawsze wowczas tez mozna troche zwolnic, lub zatrzymac sie dla przechlodzenia maszyny.

Coz. Nieukrywam tez, ze duza satysfakcja wlasna byloby dla mnie zbudowanie "wlasnymi rencami" czegos takiego i potem obserwacja, ze to dziala :D.

A zapalniczke tez sobie zrobie. Jak sie uda czujnik rezerwy tez :buttrock:.

W ogole, bede probowal zwolna sobie usprawniac motorek :D.

Wiec jesli ktos ma - PLIS - niech sie podzieli tajemnica, jak zrobic taki czujnik, lub tylko jak ma byc wyskalowany (jaki zakres temperatur) i gdzie mozna wsadzic czujnik (sama "sonde" mierzaca temperature).

Pozdrawiam

Co do zapalniczki:

- podłączyć 1 kabelek do +

- podłączyc 2 kabelek do -

Ja mam oba podłączone do skrzynki bezpieczników, (w temiejsca gdzie od akumulatora idzie + i -)al jak pisałem można też do lampy przedniej

Co do miernika temperatury:

- znajomy miał taki z agregatu chłodniczego, a ja sie rozglądam za samochodowym , tylko jeszcze się nie zorientowałem jakim (z jakiego auta)

- jest do kupienia gotowy u Louisa, tylko , że termometr kosztuje (nie pamiętam dokładnie i mogę się mylić) ok 100-200 zł, a wskaźnik temperatury do tego jakos drugie tyle (powtarzam - ceny przybliżone). Poza tym sama ta śruba mierząca temperaturę jest za gruba żeby ją wcisnąć między żebra silnika :D

To tyle co mam do powiedzenia :lol:

Czolem!

To ten czujnik sie instaluje miedzy zebrami silnika??

A nie w oleju w skrzynce biegow?

Przeciez na cylindrze to beda wystepowaly kosmicznie wysokie temperatury 8O.

Pozdrawiam

PS

Tez poczatkowo myslalem o przylozeniu czujnika do cylindra, ale ojciec powiedzial, ze powinno sie wsadzic go w olej. Mowil, ze wtedy temeperatura 130 stopni jest ta najwyzsza (olej traci wlasciwosci smarne).

To jak to w koncu ma byc?

w olej to mozesz wsadzic ale jak masz 4-suwa z mokra misa olejowa

w 2-suwie sie nie sprawdzi

lepiej zrobic mocna wprasowana tuleje miedziana

wprasowana pomiedzy zebra glowicy w miare blisko srodka

i w ta tuleje wcisnac czujnik

co do temperatur to trzeba by to jakos wyskalowac.......

M@łpa tak teraz spojrzałem że jesteś z Opola, więc pozwole sobie nieśmiało zapytać, czy jedziesz może na zlot na Turawe w czerwcu?

Nie niejerzdze na zlot do turawy poniewarz motor mam niespełna rok, jakies 3 miesiace temu zrobiłem sobie dopiero prawko a teraz zostało mi zatrejestrowanie motorka, ale dzieki za info bo nie wiedziałem ze jest w turawie zlot.

A co do miejsca umieszczenia czujnika to włozyłem go miedzy zebra a dokładniej miedzy głowica a cylindrem.

pozdro @

M@łpa a Ty ten czujnik (znaczy całość, czujnik razem z wyświetlaczem, kontrolką) robiłeś czy kupiłeś gotowy? Jęśli robiłeś to czy możesz mi schemat przesłać? A jesli kupiłeś to jak to sie dokładnie nazywa i gdzie to kupiłęś?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrowienia dla wszystkich.

planuje zamontowac sobie walsnie ta zapalniczke.. i wogole chcialem zrobic awaryjne ale z elektryki jestem zielony i kiepsko to wyglada! a ze kiedys zaczalem juz taki temat jest gdzies w archiwum w mechanice ogolnej..... z tego co pamietam to plan byl aby podlaczyc ta zapalniczke prawie bezposrednio do akumulatora....(?)