Skocz do zawartości

kosmetyka plastików

Krzysnik363
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytań

1. Kolor plastików mojego skutera stracił swój połysk. Moje pytanie brzmi co można zrobić ( jakimi srodkami) by odzyskał przynajmniej częściowo lecz bez ponownego malowania bezbarwnym.

2. Co zrobić z lekkimi zarysowaniami lakieru ?? (także bez malowania)

Pozdrawiam

O ile wie papier wodny to inna odmiana papieru ściernego

Czy nie porysuje sie lakier ???

jeśli sie mylę to mnie poprawcie

Tak, jest to odmiana papieru ściernego. Z tym, że bardzo drobny i używany z wodą (stąd nazwa). Jak go użyjesz to będziesz miał pięknie zmatowiony lakier i przygotowany do ponownego malowania :icon_razz:

O ile wie papier wodny to inna odmiana papieru ściernego

Czy nie porysuje sie lakier ???

jeśli sie mylę to mnie poprawcie

Owszem to papier o bardzo drobnej granulacji którego używa sie na mokro.Służy do matowania powłoki malarskiej, także o rysy sie nie martw.Na koniec wspomniana pasta i połysk murowany.Pamiętaj ze papiery wodne są różnej granulacji,także przy jego zakupie weź pod uwagę głębokość rys.

Powyższe zabiegi służą odnawianiu powłoki malarskiej chyba że przedobrzysz z papierem i usuniesz lakier aż do podkładu.Jeżeli mało sie orientujesz w temacie najlepiej przejdź sie do pierwszego lepszego zakładu ,zrobią Ci to za grosze a sam zaoszczędzisz czasu i nerwów.Dodatkowo będziesz miał pewność ze nie zrobisz gorzej jak było.

Jeżeli lakier wypłowiał, starcaił połysk spróbój najpierw z pastami do polerowania lakieru np. tempo. Jeśli nie masz doświadczenia z papierem wodnym, lepiej sobie odpuść i podjedz do lakiernika to Ci pomoże. Najlepiej podjedz do kilku różnych i porównaj co mówią :D może trafisz odrazu na takiego, że powie Ci że moto nadaje się tylko do ponownego lekierowania :banghead: dlatego popytaj w kilku żródłach. :D

A mam jeszcze pytanie. Czy nałożenie bezbarwnego na lakier da dobry efekt.

Kuzyn pracuje u lakiernika samochodowego i powiedział ze by mi to malną bezbarwnym za flaszkę + materiał

Ile gdzieś takie materiały kosztują ? i Jakie ??

Pierwsze słysze żeby ktoś nakładał na ten stary lakier bezbarwny :buttrock: najpierw trzeba odpowiednio przygotować podłoże, i wątpię czy ktoś Ci to zrobi kładąc sam klar. Polerka lakieru to co innego. Lepszy efekt da dobra polerka lakieru niż nałożenie na to klaru. Chyba, że chcesz polakierować to wtedy baza + klar, chyba że masz lakier barwiony, wtedy więcej roboty. Sam klar jest tani, 40 zł za litr jak się nie mylę, za bazę do kawasaki 0,25 - 75 zł, ale to specyficzna baza :bigrazz: normalnie idzie kupić 250 mln za ok 30 zł. Nie wiem ile masz lekierowania, ale na bak i boczki do mz kupowałem 200 mln bazy - ok 35 zł. Jeśli masz brata co zna się na lakiernictwie to Ci wszystko powie, a najprędzej wypoleruje to co jest :flesje: Jeśli lakier nie jest popękany, łuszczący się, oryginalny a plastiki nie wymagają klejenia, ja bym odpuścił lakierowanie. Pozdr. :buttrock:

co do materałów to musisz się dogadać z tym kto Ci to będzie lakierował :) jeden wyśle Cie do sklepu a drugi sam wszystko kupi :) kwestja dogadania sie

wy mówicie o polerce mechanicznej czy o ręcznej (np. pasta tempo) ??

Jak masz urządzenie do polerowania to możesz to robić mechanicznie (tylko ostrożnie).

Lepszym rozwiązaniem będzie jednak zwykła, ręczna polerka przy pomocy pasty lekkościernej.

Jak duże masz te rysy?