Fiedi Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Witam Ostatnio natknąłem się na takie pojęcie jak pair system (system par).Bardzo prosze wszystkich zainteresowanych o objaśnienie do czego ten system służy oraz jaka jest jego zasada działania.Oczywiście mile widziane schematy za które oczywiście z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 To jest system doprowadzajacy powietrze do kanalow wydechowych w glowicy w celu doczyszczenia spalin. Zawor z elektromagnesem jest sterowany przez ECU,jest wlaczony tylko w okreslonych fazach pracy silnika. Podczas tuningu na hamowni nalezy to odlaczec poniewaz dodatkow powietrze sfalszuje odczyt sondy w wydechu. Powietrze zasysane jest z puszki powietrznej,nastepnie przechodzi przez wspomniany zawor,idzie na glowice poprzez przewaznie dwa zawory jednostronne (REED) ,moze isc tylko w jednym kierunku,i poprzez kanaly w glowicy jest dostarczany do kanalow wylotowych,pare centymetrow za gniazdami zaworowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawik Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Czyli cele czysto ekologiczne... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadi Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje. Teraz jestem mądrzejszy i jutro zakasam kolegów :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi