Skocz do zawartości

jaki rodzaj filtra jest w vt500?

maciek251
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie korzystając z tego, że kupiłem nowe moto i juz się zdążyło spie**olić :bigrazz:

pozdrawiam :flesje:

chodzi oczywiście o filtr oleju

gdzie sie podziali ci wszyscy znawcy-mechaniki forumowe co to zawsze wszystko wiedzą :lapad: oj coś mi sie zdaje ze rozbiore całość i sam się dowiem zanim odpowiedź tu dostane

pozdrawiam

Edytowane przez maciek251

Witam

Filtr oleju wygląda tak:

http://www.sklepmotocyklowy.pl/index.php?s...al=filtry_oleju

To typowy filtr dokręcany pod silnikiem.

Nie czyści się go, tylko kupuje nowy i wymienia

Pozdr

P.S. A co ci się sp.....liło?

Edytowane przez Globi

hehe to ja wiem że się go wymienia a nie czyści tylko chciałem się dowiedzieć czy jest to filtr dokładnego oczyszczania-bo wtedy cały olej w obiegu idzie przez niego za każdym razem czy może bocznikowy tzn. że tylko część oleju z obiegu przepływa przez ten filtr. Potrzebne to mi było odnośnie awarii która miała miejsce, a chodzi dokładnie o to że zawór się wypioł i pier**lnoł w tłok :icon_mrgreen: wszystko juz rozebrane i obczajone tzn. trzeba wymienić zawór bo się skrzywił, prowadnica zaworu się rozsypała i te zapinki zaworu tez się do niczego nie nadają (głowica używana juz pocztą jedzie) tłok poza kilku rysami wydaje się ok.

A z filtrem chodziło o ewentualne opiłki które mogły się dostać do oleju czy wszystkie filtr wyłapie itp. ale w sumie zlałem olej to dużo ich tam nie było (magnes neodymowy nie znalazł za wiele) i jeszcze dodatkowo silnik przepłukałem więc myśle że będzie ok.

Wszystkie filtry olejowe w japonii to filtry pelnego przeplywu, filtr bocznikowy wystepowal oprocz normalnego filtra jako filtr dokladnego oczyszczania, ale raczej we wloskich samochodach a nie japonskich motocyklach.

Adam M.