Skocz do zawartości

Styatystyki wypadków z udziałem motocyklistów

EdgeCrusher
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję informacji statystycznych dotyczących ilości wypadków (w tym podział na śmiertelne) z udziałem motocyklistów na terenie Polski. Chodzi oczywiście o dane statystyczne w skali roku.

Oczywiście szukałem w Internecie ale jedyne co jest podawane to ilość wypadków spowodowana przez kierujących motocyklami a to nie o to trochę chodzi.

Za pomoc ogromnie z góry dziękuję i przy najbliższej okazji w chmielu postaram sie wynagrodzić.

Pozdrawiam

Edytowane przez EdgeCrusher

Moje moto podróże

Jeździć póki ciepło!

trudna kwestia... u nas wypadkami motocyklowymi najchętniej zajmuje się brukowa prasa, a poważnych danych chyba nikt nie ma :/ kiedyś tego typu statystyki (jeszcze w tym roku, nie pamiętam jak z archiwalnymi) podawał na prm piomay, może z tego źródła uda ci się coś wyszukać? wiem, że były to informacje z komendy policji, chyba dotyczyły wielkopolski. ale były ładne, jak na nasz kraj dość pełne: z ilością pojazdów zarejestrowanych, z podziałem na pojazdy biorące udział oddzielnie od tych przez konkretne typy spowodowanych. w każdym razie tyle tylko mogę pomóc...

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Piękne dzięki za podpowiedzi jednak wszystko sprowadza się niestety do statystyk sprawców na jednośladach...ale nie łamię się i szukam dalej. Tak samo niestety to wygląda w przypadku KRBRD czy danych które posiada Policja (niestety są to identyczne statystki jak w KRBD).

Jeszcze raz ogromne dzięki i oczywiście prośba jeśli ktoś trafi na jakieś opracowanie o pomoc!

Moje moto podróże

Jeździć póki ciepło!

Piękne dzięki za podpowiedzi jednak wszystko sprowadza się niestety do statystyk sprawców na jednośladach...ale nie łamię się i szukam dalej. Tak samo niestety to wygląda w przypadku KRBRD czy danych które posiada Policja (niestety są to identyczne statystki jak w KRBD).

Jeszcze raz ogromne dzięki i oczywiście prośba jeśli ktoś trafi na jakieś opracowanie o pomoc!

Jakiś czas temu napisałem o tym tu: http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=76461&hl=

Jest to tłumaczenie za angielską wikipedią

Sam jestem ciekawy jak wyglądałaby taka statystyka w Polsce.

Edytowane przez dlamichala
icon3.png

Sam jestem ciekawy jak wyglądałaby taka statystyka w Polsce.

Dla Polski nie udało mi się znaleźć dobrych statystyk, nikt nie przeprowadził porządnych badań, ale dość ciekawa jest lektura raportu MAIDS - Motorcycle Accidents In Depth Study, przeprowadzonego w 5 miejscach w UE: Francja, Niemcy, Holandia, Hiszpania i Włochy. Po zarejestrowaniu się można pobrać cały raport w PDFie.

http://maids.acembike.org/