Skocz do zawartości

BMW 650 Dakar

Rekomendowane odpowiedzi

zawory co 12 tys? w kazdym dakarze czy tylko w tych najnowszych rocznikach? jak jest z wtryskiem, od kiedy byl montowany? rozumiem ze materialy typu naped, opony, klocki tez standard i bez problemu po normalnych cenach?

No zawory co 12k. W kazdym GS ktore sa robione od 2000 roku. Wtrysk jest montowany od poczatku produkcji czyli rok 2000, a samo BMW wtrysk montuje od dawien dawna. Opony w dakarze 130/80/17 i 90/90/21 - czyli jak wiekszosc tego typu moto. Klocki, naped itp wszystko dostaniesz bez problemu w cenach jak do innych moto. Zebatki JT np, lancuchy RK, DID itp. Wszystko dostepne :wink: To naprawde nie jest egzotyczny motocykl, jak sie powszechnie mysli o BMW...

chcesz pwoiedziec ze ten singiel wytrzymuje 100 000 km bez wymainy tloka?????

Nie moge powiedziedz na 100%, pisalem o tym raczej jako fakt bezawaryjnej jazdy, tłok miał wymieniany na ktorymś z przeglądów w serwisie, chyba na 75000km kwalifikuje sie do wymiany niezaleznie od tego czy jeszcze jest ok czy nie.

Nie moge powiedziedz na 100%, pisalem o tym raczej jako fakt bezawaryjnej jazdy, tłok miał wymieniany na ktorymś z przeglądów w serwisie, chyba na 75000km kwalifikuje sie do wymiany niezaleznie od tego czy jeszcze jest ok czy nie.

nie rozumiem, jesli jest ok to niby dlaczego sie go wymienia? mozesz napisac jasniej :flesje:

Usługi IT - www.tricori.com

nie rozumiem, jesli jest ok to niby dlaczego sie go wymienia? mozesz napisac jasniej :P

Ponieważ motocykl jest serwisowany w BMW na bieżąco (każda pierdoła w książce, łącznie z żarówkami) a kumpel miał do zrobienia 3k km od strzału (jak miał właśnie koło 75000na blacie) to panowie z serwisu powiedzieli, że warto jednak już pomyśleć o wymianie. Wg mnie to może lekkie przewrażliwienie, a z drugiej strony skoro motocykl jeździ bezawaryjnie naprawdę daleko i długo to można się zabezpieczyć.

Jak to niemcy, na większość rzeczy mają swoje normy. Ktoś może się z nimi zgadzać lub nie, nie mniej uważam, że niektóre elementy pomimo faktu, iż spokojnie mogą starczyć na dłuższy okres czasu to jednak mają swoją żywotność i oni (niemcy) chcąc zachować jednak swoje racje zalecają zmieniać te elementy w określonym czasie / o określonym przebiegu.

Osobiście nie jestem aż tak pewny czy ja bym wymienił, nie mniej to nie mój Dakar był i nie moja kasa ... więc ...

aha, gdybys napisal ze servis wymienil to bym wiedzial o co chodzi:) z tego co czytam tu na forum i generalnie to moto wydaje sie byc naprawde sensowne, skoro silnik faktycznie potrafi wytrzymac nawet te 75-80tys, zawory reguluje sie co 12tys, jest wtryskiwacz-wiele rzeczy ktorymi trzeba sie bawic odpada, choc mnie pewnie by denerwowalo to ze np. reg. zaw. musial bym jechac do sevisu i zostawic nie mala kase, data7 mozesz napisac jakie prace servisowe mozna wykonac samodzielnie? bo chyba do wymainy oleju i filtra nie sa potrzebne jakies wymyslne nazedzia?

data7 mozesz napisac jakie prace servisowe mozna wykonac samodzielnie? bo chyba do wymainy oleju i filtra nie sa potrzebne jakies wymyslne nazedzia?

wchodzisz na strone faq.f650.com i 95% rzeczy mozesz sam wykonac, bo sa instrukcje z fotkami, i sa tez 3 DVD filmow instruktazowych:)

Co to znaczy reg. zaw. ? Czy chodzi o regulacje zawieszenia ktora robi sie pokretlem przy kanapie ?:icon_twisted: Ja bez specjalnej wiedzy technicznej wymienialem juz lozyska w zebatce, lozyska glowki ramy, filtry, olej, filtr paliwa (zintegrowany z wtryskiwaczem), dolozylem gniazdo zapalniczki, halogeny przeciwmgielne i pare innych pierdolek. Powtazam, to nie jest egzotyczne moto, troche inaczej pomyslane, ale jak czlowiek zajrzy co gdzie jest to wszystko staje sie proste i logiczne:)

wchodzisz na strone faq.f650.com i 95% rzeczy mozesz sam wykonac, bo sa instrukcje z fotkami, i sa tez 3 DVD filmow instruktazowych:)

Co to znaczy reg. zaw. ? Czy chodzi o regulacje zawieszenia ktora robi sie pokretlem przy kanapie ?:notworthy: Ja bez specjalnej wiedzy technicznej wymienialem juz lozyska w zebatce, lozyska glowki ramy, filtry, olej, filtr paliwa (zintegrowany z wtryskiwaczem), dolozylem gniazdo zapalniczki, halogeny przeciwmgielne i pare innych pierdolek. Powtazam, to nie jest egzotyczne moto, troche inaczej pomyslane, ale jak czlowiek zajrzy co gdzie jest to wszystko staje sie proste i logiczne:)

Chodzi o regulację zaworów.

:cool: no tak :(

A halogeny widac troche tutaj, lepszej fotki narazie nie mam

http://picasaweb.google.com/datasiedem/Cho...435345016583090

fajne te halogeniki, sam sie zastanawialem zeby nie wrzucic do dominatora, niestety w mojej ocenie swiatla sa takei sobie, zadowalajacy efekt jest tylko wtedy kiedy wlacze obydwa wlukna..... szczegulnei noca na szutrowej drodze...., masz je na osobnym wlaczniku? jak policja patrzy na cos takiego?

fajne te halogeniki, sam sie zastanawialem zeby nie wrzucic do dominatora, niestety w mojej ocenie swiatla sa takei sobie, zadowalajacy efekt jest tylko wtedy kiedy wlacze obydwa wlukna..... szczegulnei noca na szutrowej drodze...., masz je na osobnym wlaczniku? jak policja patrzy na cos takiego?

Halogeny maja homologacje, sa ustawione odpowiednio. Wiec czemu mieli by sie policjanci przyczepiac? Sa zrobione na oddzielnym wlaczniku, przekazniku i maja swoj bezpiecznik:)

Ja czekam na swoje. tez kupiłem u tego kolesia co data7, tylko że normalne, łezkowe reflektory. Data ma soczewki. Jestem ciekaw dwóch rzeczy:

1) czy w Afryce z symetrycznymi reflektorami świecącymi oba na raz z żarówkami Philips +50% widać będzie w nocy różnicę z włączonymi przeciwmgielnymi (nie kupuję ich ze względu na mgłę, ale bardziej po to, by doświetlić sobie zakręty, pobocze)

2) czy będzie różnica pomiędzy moimi, a datowymi :).

Data, troche nisko je masz :). Ja planuję zamocować tak jak w BMW - kilka cm poniżej ogniskowej reflektorów.