Saturn Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Witam...moje pytanie jest związane z pierwszym motocyklem. Kończę kurs na prawko A i wraz z nieliczną jak na razie grupka planujemy wypad przed siebie...Coż, moim marzeniem jest przejechanie całej trasy historycznej route66, moim zdaniem szlaku-symbolu dla każdego motocyklisty. Ale wiadomo,trzeba od czegoś zacząć, a zaczynam od Suzuki Marauder bądź Hondy Shadow i niewielkich tras po kraju,poczatek chyba dobry :icon_twisted: .Przerzucenie się z samochodu na motocykl uwazam za swoją osobistą i sluszna drogę :icon_razz: Ale moje pytanie brzmi - co radzicie zabrać w pierwszy wypad w moim życiu motocyklem? Części, narzędzia,uszczelki...szczerze mówiąc jestem zielony i Wasza rada nawet najmniejsza będzie bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prałat Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Ale jaki ma byc ten pierwszy wypad? Po kraju? Do Stanów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Jak będziesz miał japoński sprzęt w dobrym stanie techn. To weź fajną laskę i ewentualnie piankę na wypadek kapcia. Nic więcej nie będzie Ci chyba potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 hmm... poruszyłeś kilka kwestii w jednym pytaniudobry początek od maraudera... znajomi użytkownicy twierdzili, że akurat ten model jest raczej przyciężkawy w prowadzeniu. ale to twój wybór :icon_twisted:dobry początek od wyprawy przed siebie też nie jest chyba najmądrzejszą rzeczą: lepiej pokręcić się przez przynajmniej kilka dni "wokół komina", przywyknąć do motocykla, jego reakcji na gaz, hamulce. przyzwyczaić 4litery do siodła na odcinkach 100-200km, zanim pojedzie się w dłuższą trasę dzień po dniui wreszcie: jeśli potrafisz posłużyć się częściami i narzędziami, to mogą się przydać. jeśli nie - lepiej odprowadź motocykl zaraz po zakupie do dobrego mechanika; raz wymieniony olej, świece, płyn hamulcowy, itp przegląd pozwoli ci bezstresowo przejechać wiele setek (albo i tysięcy) km, bez potrzeby grzebania w maszynie. współczesny motocykl to nie junak, pod którym spędzało się więcej czasu niż na nim. ani też dwusuwowa mz-ka, której remont generalny można było zrobić na poboczu drogi...w razie kłopotów dobrym pomysłem jest... bogata książka telefoniczna w komórce :icon_razz: albo kumpel bez urlopu, który w razie czego skorzysta z sieci i zawezwie fachową pomoc. jest to o tyle ważne, że często trudno znaleźć w obcym mieście warsztat motocyklowy, a wszelkie pomoce drogowe nie potrafią nawet zabrać motocykla z drogi bez uszkodzenia go :/na początek chyba tyle mogę podpowiedziećjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ankha_vt Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 jesli masz na wypad do stanów to nie kupuj motocykla w polsce tam sa zdecydowanie tansze! byłam w usa i bardzo złuje ze nie kupiłam! jesli chodzi o tani powrót motocyklem z zza oceanu to jest firma w chcago która może ci przesłac paczkę do domu. Pod paczka mam na mysli własnoręcznie zbita skrzynkę z motocyklem najtańszy sprawdzony sposób! nie wiem dokładnie gdzie sie to załatwia ale kumpel z którym w usa była takie rozwiązanie zastosował. a co do wpadów to może na pocztek troche pojezdzić po naszych drogach a po co odrazu do USA Cytuj Hangaround AMAZONS WMC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saturn Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 jak zaznaczyłem wypad do USA jest tylko poki co moim marzeniem, a teraz szykuje sie jedynie do pokonania kilku mniejszych tras po kraju. Ale co sie tyczy cen w USA...to moj kumpel kupil sobie niedawno Honde Shadow , uprzednio sprowadzajac ją z Kanady, co wynioslo mu o wiele taniej niz kupno takiej samej maszyny na allegro, czy w ogole w Polsce. :cool: Powiedzcie mi jeszcze jedno - ile czasu zajelo Wam dostateczne opanowanie mechaniki motocyklowej? Uczę się samodzielnie od kilku miesięcy i wiem, że nic nie wiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 jak zaznaczyłem wypad do USA jest tylko poki co moim marzeniem, a teraz szykuje sie jedynie do pokonania kilku mniejszych tras po kraju. Ale co sie tyczy cen w USA...to moj kumpel kupil sobie niedawno Honde Shadow , uprzednio sprowadzajac ją z Kanady, co wynioslo mu o wiele taniej niz kupno takiej samej maszyny na allegro, czy w ogole w Polsce. :banghead: Powiedzcie mi jeszcze jedno - ile czasu zajelo Wam dostateczne opanowanie mechaniki motocyklowej? Uczę się samodzielnie od kilku miesięcy i wiem, że nic nie wiem :banghead: Ja należę do tych, co uważają, że człowiek się całe życie uczy. Nuie jesteś wstanie przewidzieć wszystkich możliwcych sytuacji. A często kiedy już jesteś pewien swego, maszyna pokazuje Ci, że się mylisz. Głowa na karku i zdrowy rozsądek to moim zdaniem obok cierpliwości podstawy. Doświadczeni kumple, jazda w grupie z nimi też sporo dają, przynajmniej mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dersu Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 To weź fajną laskę i ewentualnie piankę na wypadek kapcia. Byle wiedział gdzie tą piankę :wcisnąć:na wypadek :kapcia: :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 To ja powiem inaczej : wez karte kredytowa a laski same beda wskakiwaly :icon_razz: :) Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex36 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 To ja powiem inaczej : wez karte kredytowa a laski same beda wskakiwaly :flesje: :icon_mrgreen:majkelpl Ty bez karty chyba smigasz bo na fotce pusto :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Podaj maila na PW to Ci przesle laske ( znaczy sie zdjecia :icon_exclaim: ) :icon_razz: Sa zrobione ale na avatar sie nie nadaja :icon_razz: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex36 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Podaj maila na PW to Ci przesle laske ( znaczy sie zdjecia :icon_exclaim: ) :icon_razz: Sa zrobione ale na avatar sie nie nadaja :icon_razz:ok !to znaczy ze masz karte i raczej jej potrzebujesz :biggrin: ja bez karty mam to samo :icon_razz:Saturn tez raczej chyba nie potrzebuje :biggrin: :biggrin: Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez Alex36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi