zwierzak Opublikowano 17 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2003 Interesuje mnie wszystko na temat łańcucha.Po pierwsze po jakim przebiegu należałoby zmienić na nowy?Po drugie co się dzieje jeśli jeździ się z łańcuchem za mało napręzonym, a co jęśli jest za bardzo naprężony.Jak to wpływa na żywotność łańcucha, a jak na inne elementy(może jakos na łożyska)?Poza tym co się dzieje jeśli łańcuch po postawieniu moto na centralną podstawkę, włączenia mu jedynki i utrzymawaniu jakiś stałych obrotów nie obraca się równomiernie.Czasami podnoi się troszkę w góre lub w dół, a czasami nawet troszkę szarpnie motocyklem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marccc Opublikowano 17 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2003 Czesc, lancuch musi byc naprezony oczywiscie odpowiednio :) , za malo- to bedzie obijal, i szorowal po okolicy, za duzo, to sie szbko zuzyje i przy okazji wywali uszczelnienia na walku.Co do wymiany- nie zalezy to od przebiegu, tylko oczywiscie od typu motocykla i sposobu uzytkowania. Wymieniac napewno, gdy nie starcza wahacza zeby go napiac, albo gdy zaczyna brakowac zebow, i wymieniac w komplecie z zebatkami. Pozdrowienia Oooo, Damian mnie wyprzedzil :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris123 Opublikowano 17 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2003 A jaki jest prawidłowy naciąg łańcucha i jak go sprawdzacie. A i co ile średnio naciągacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 17 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2003 łańcuch należy zmieniać jak zaczyna ślizgać się po zębatkach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2003 Jak łańcuch nie obraca się równiernie, to może być nierówno wyciągnięty (Samson ? U ciebie sie jeszcze nie zerwał ? :-) ). Jak będziesz u mnie (możesz wpaśc do warsztaku) to Ci wszystko dokładnie wytłumaczę i pokażę w realu. 2 minuty mówienia i pokazania zastąpią całą strone pisania tutaj. Pozdro, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 17 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2003 To zaproszenie było dla mnie czy dla Samsona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marccc Opublikowano 18 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2003 U mnie 4-5 cm mierzone na dolnej czesci, przy nie obciazanym motocyklu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 To zaproszenie było dla mnie czy dla Samsona? Zobaczymy sie najpierw w Bolesławcu, to pogadamy o łancuchach i takich tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi