Gość Serwisant81 Opublikowano 9 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2003 Witam wszystkich Jestem Domin vel. Serwisant81 z Krakowa jezdze (mam zamiar jak ja doprowadze do stanu uzywalnosci) Jawa 350 TS.I teraz pytanie: jak malowac rame w Jawie. Podobno najlepiej proszkowo, ale czy jest sens w tak starym motocyklu, wydawac kase na proszek. Co zyskam w porownaniu do tradycyjnych metod. Podobno proszek ma wieksza wytrzymalosc, ale orginalnie Jawa chyba nie byla proszkiem malowan :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmir Opublikowano 10 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2003 Cze...Wypiaskować i Hammerite bezpośrednio bez podkładów tanio i praktycznieJak tak pomalowałem - polecam srebną. Moto z pomalowaną ramą w tym kolorze wygląda leciutko Można by spróbować położyć jeszcze warstwę bezbarwnego na tak pomalowaną ramę. Musisz się spytać jakim co by się nie pogryzłyPo roku eksploatacji (Enduro) rama wygląda OK Jasne że można lepiej polakierować, ale to spora kasa !!! Malować oczywiście tylko pistoletem (Hammerite kiepsko kryje spod pędzla wychodzi kiepsko)Pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 10 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2003 Spróbuj pomalować wąskim wałeczkiem, jeśli się przyłozysz to efekt będzie zadziwiająco dobry, a koszty znikome. Powierzchnia wygląda jak po lakierze kroplowym, taki fajny baranek. Ramę wyczyść jak najdokładniej, połóż podkład antykorozyjny, choćby minię, na to lakier z dodatkiem utwardzacza. Zapytaj lakiernika jakiegoś, albo w sklepie branżowym, doradzą Ci jakie materiały i jak używać.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek Opublikowano 11 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2003 jak malowac rame w Jawie.Witam!Poszperałem trochę po forum i znalazłem ten link :arrow: http://www.republika.pl/ts_350/warsztat5.htm , to jet dopiero dobra robota !Może tam znajdziesz odpowiedź na twoje pytanie...... Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 11 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2003 Spróbuj pomalować wąskim wałeczkiem, Nie wiem co o tym myslec... Szczerze wam powiem ze zawsze bylem przeciwny malowaniu jakich kolwiek czesci samemu!! Ja jestem pewien ze bym to ostro spieprzyl jak ktos ma wiekszy talent to prosze bardzo! ale u mnie wygladalo by tak wydam kase (pewnie nie malo) na farbe pomaluje a bedzie to wygladac jeszce gozej niz przedtem1 CO o tym myslicie czy mozna pomalowac cos samemu(nie licze okien u babci:) i nie spieprzyc tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek Opublikowano 11 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2003 Pewnie że można samemu i ładnie , tylko trzeba najpierw trochę kasy , nerwów i czasu stracić....Ale jak już się uda to jest dopiero uczucie........ że Ja wszystko sam! :) Trening czyni mistrza , pamiętajcie o tym :) Ja osobiście taką część jak rama lub zbiornik paliwa i inne najbardziej widoczne elementy powierza(łe)m dobremu sprawdzonemu lakiernikowi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi