Skocz do zawartości

Malowanie ramy motocykla

Gość Serwisant81
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Serwisant81

Witam wszystkich

Jestem Domin vel. Serwisant81 z Krakowa jezdze (mam zamiar jak ja doprowadze do stanu uzywalnosci) Jawa 350 TS.

I teraz pytanie: jak malowac rame w Jawie. Podobno najlepiej proszkowo, ale czy jest sens w tak starym motocyklu, wydawac kase na proszek. Co zyskam w porownaniu do tradycyjnych metod. Podobno proszek ma wieksza wytrzymalosc, ale orginalnie Jawa chyba nie byla proszkiem malowan :)

Cze...

Wypiaskować i Hammerite bezpośrednio bez podkładów tanio i praktycznie

Jak tak pomalowałem - polecam srebną. Moto z pomalowaną ramą w tym kolorze wygląda leciutko Można by spróbować położyć jeszcze warstwę bezbarwnego na tak pomalowaną ramę. Musisz się spytać jakim co by się nie pogryzły

Po roku eksploatacji (Enduro) rama wygląda OK Jasne że można lepiej polakierować, ale to spora kasa !!!

Malować oczywiście tylko pistoletem (Hammerite kiepsko kryje spod pędzla wychodzi kiepsko)

Pozdr...

Spróbuj pomalować wąskim wałeczkiem, jeśli się przyłozysz to efekt będzie zadziwiająco dobry, a koszty znikome. Powierzchnia wygląda jak po lakierze kroplowym, taki fajny baranek. Ramę wyczyść jak najdokładniej, połóż podkład antykorozyjny, choćby minię, na to lakier z dodatkiem utwardzacza. Zapytaj lakiernika jakiegoś, albo w sklepie branżowym, doradzą Ci jakie materiały i jak używać.Pozdrawiam!

jak malowac rame w Jawie.

Witam!

Poszperałem trochę po forum i znalazłem ten link :arrow: http://www.republika.pl/ts_350/warsztat5.htm , to jet dopiero dobra robota !

Może tam znajdziesz odpowiedź na twoje pytanie......

Pozdrawiam :)

Spróbuj pomalować wąskim wałeczkiem,

Nie wiem co o tym myslec... Szczerze wam powiem ze zawsze bylem przeciwny malowaniu jakich kolwiek czesci samemu!! Ja jestem pewien ze bym to ostro spieprzyl jak ktos ma wiekszy talent to prosze bardzo! ale u mnie wygladalo by tak wydam kase (pewnie nie malo) na farbe pomaluje a bedzie to wygladac jeszce gozej niz przedtem1 CO o tym myslicie czy mozna pomalowac cos samemu(nie licze okien u babci:) i nie spieprzyc tego?

Pewnie że można samemu i ładnie , tylko trzeba najpierw trochę kasy , nerwów i czasu stracić....Ale jak już się uda to jest dopiero uczucie........ że Ja wszystko sam! :) Trening czyni mistrza , pamiętajcie o tym :) Ja osobiście taką część jak rama lub zbiornik paliwa i inne najbardziej widoczne elementy powierza(łe)m dobremu sprawdzonemu lakiernikowi.

Pozdrawiam!