Skocz do zawartości

luz zaworowy - zwiększanie czy zmniejszanie

Soft
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem wpis aby podnieść temat - zależy mi na odpowiedzi.....

zrob doswiadczenie ustaw luz na nagrzanym silniku i jak ostygnie to zobacz czy sie zmniejszyl czy zwiekszyl i bedziesz wiedziec, ale biorac pod uwage to ze metale sie rozszezaja pod wplywem temperatury to pewnie sie zmniejsza ten luz wraz ze wzrostem temperatury

Właśnie odpowiedzieć na to pytanie jest ciężko. Nie wystarczy tylko wiedzieć że metal się rozszerza ... i już.

W motocyklach gdzie luz zaworowy jest tak mały jak podałem: czyli 0,05 mm prawdopodobnie luz się powiększa - tu mają wpływ na to rodzaje zastosowanych materiałów.

W innych pojazdach gdzie luzy są rzędu 0,20 lub 0,25 faktycznie zachodzi zjawisko zmniejszania się luzu zaworowego.

Jak napisałem wcześniej zwiększanie czy zmniejszanie nie zależy od luzu - lecz na odwrót - opracowany przez inżynierów właściwy luz zaworowy jest wynikiem rozszerzalności zastosowanych materiałów.

1) Przykład - Junak - luzy się zwiękaszją (tam ustawia się także 0,05 mm) - wiem bo junaczkiem zajmowałem się blisko 10 lat.

2) Przykład - samochody typu FSO - luzy ok. 0,20 - i tu się zmniejszają po nagrzaniu (wręcz do podparcia zaworów)

Wiem że napiszecie że sobie odpowiedziałem - ale to jest gdybanie przez duże G.

Wszystkie odpowiedzi są trafne tylko teraz pytanie dlaczego inne silniki mają luz np 0,2 a inne jak Soft pisze 0,05mm? Wynika to z użytych materiałów do konstrukcji rozrzadu jak i konstrukcji samego rozrządu. W Junaku np oba zawory mają po 0,05mm. Rozrząd taki jest złożony z elementów różnej rozszerzalności cieplnej (np. laski popychaczy rozszerzaja sie inaczej niz np sama głowica) JAk pisałem już wcześniej zależy też od samej konstrukcjii rozrządu. Różna ilość elementów użytych do konstrukcjii (OHC, DOHC itp.) Luz nie musi zawsze sie zmniejszać.