Boleś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zwracam się do uczonych w prawie z następującym problemem:) Mój kumpel zdał miesiąc temu egzamin na prawo jazdy, chciałby już pojeździc ale egzamin zdał na drugim końcu Polski, gdzie aktualnie mieszka a prawko musi odebrać w miejścu zameldowania (650 km). Pani z okienka w urzędzie nie chce za żadne skarby wydać jego ojcu dokumentu :biggrin: W związku z tym moje pytanie: co się stanie w razie kontroli drogowej? Zostanie potraktowany jak osoba ktora zapomniała dokumentu, czy też jak ktoś, kto nie posiada uprawnień do kierowania pojazdami? (dokument jest juz wystawiony, do odbioru w urzędzie). Kolega zwykle jeździ ze swoją dziewczyną, ktora prawko posiada, więc w razie draki mogłaby prowadzić auto i odpadłby problem z ew. odholowaniem. Proszę o odpowiedzi osoby, które mają 100% potwierdzone informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joniec Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Jeśli nie odebrał dokumentu, nie podpisując się to jeszcze niema uprawnień. Przyznanie uprawnień jest decyzją starosty od której można się odwołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperCube Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 jeżeli dokument fizycznie istnieje, to policja w czasie ew. kontroli jest w stanie to sprawdzić i będzie traktowane jako zapomniane prawkops. a swoją drogą, "pani w okienku" to jakaś wyjątkowo wredna s*** sie trafiła :biggrin: - mnie prawko odbierała siostra i babki tylko nosem kręciły a prawko dały pozdrov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wr0na Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 niech kolega napisze upowaznienie dla ojca przesle priorytetem ojcu i po klopocie.nie maja prawa odmowic wydania. odbieralem tak prawo jadzy na samochod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 a dopóki nie odbierze plastiku i nie będzie go miał do okazania, jest traktowany jako prowadzący bez wymaganych uprawnień. kwestią uznaniową tak naprawdę pozostaje stwierdzenie, czy brak uprawnień typu "zapomniałem" czy "nie posiada" (formalnie to drugie)swoją drogą zalecam po raz kolejny zapoznawanie się z archiwum przy okazji tego typu pytań. bo było :Djsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi