sambor1965 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Przygotowania troche trwaly, ale w koncu cos sie udalo i mozna swiatpoinformowac. Szesc afryk i jedna beemka zostalo zapakowanych do kontenera,celnie odprawionych i udalo sie w podroz dookola Europy az do Indii. Ekipadolatuje na miejsce na poczatku sierpnia. Celem wyprawy jest Ladakh czyli krajprzeleczy - dawne krolestwo na styku obecnego Pakistanu, Indii i chinskiegoTybetu. W planach mamy zrobienie na miejscu ok. 5 tys km po solidnych gorkach (czyliHimalajach). W zeszlym roku w Pamirze bylo fajnie wiec sprobujemy wjechacwyzej. Celem celow jest wjazd na Marsimek La, przelecz uznawana za najwyzsza zprzjeezdnych na swiecie. Oczywiscie sa rozne definicje przejezdosci i wieleprzeleczy jest uznawancych za mniej lub bardziej "motorable". My jednakwybralismy te i ta dla nas jest najwyzsza :clap:Poprzeczka wisi wysoko bo na 5590 metrach. Gazniki Afryk zostaly zodyfikowanepod katem wysokosci i narasta w nas wiara w powodzenie przedsiewziecia.Dodatkowo doposazylismy sie w dodatkowe zbiorniki na paliwo jako ze trudno wtyhc terenach o stacje benzynowe. Trzymajcie kciuki, by udalo nam sie wyrwac motorki hinduskiej biurokracji i byodpalily bez przeszkod.Jada tym razem:Pastor (BMW) - guru stelazowy i nie tylkoJojna - guru odpowiedzialny za calosc opon i detekPodos - guru logistycznyMateo - guru odpowiedzialny za aklimatyzacjeWaldek - guru od medykamentowEnzo - guru od dobrego humorui piszacy te slowa Sambor - guru od doboru guru Info o wyjezdzie mozecie sledzic tu:www.africatwin.strefa.pl/forum/index.php?type=topic&forum=2&id=1618i na www.motostrada.net Pare firm i ludzi nam pomagalo w organizacji tego wyjazdu. Musimy wymienicIntermotors a szczegolnie Krzysztofa Krola, Wojtka Olejnika z Motostrady czyjak kto woli z Boxer Motors, Honde Polska i nie tylko Polska (Piotr Urawski). Swiatle uwagi czym krecic i co zrobic zeby wjechac na te chora wysokosc samile widziane. Najlepsze z nich wykorzystamy i obdarzymy pomyslodawcewdzieczym wspomnieniem az do poczatkow naszej sklerozy. Fotoszczegoly z przygotowan/pakowania sa tu: picasaweb.google.pl/podosek73/HimalajePrzygotowaniaCz1picasaweb.google.pl/podosek73/HimalajePrzygotowaniaCz2picasaweb.google.pl/podosek73/HimalajePakowanie Poniewaz nie mamy teraz motocykli to jestesmy zlymi kierowcami puszek wiecuwazajcie na drogach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Początek Sierpnia, to o Monsoon zachaczycie chyba ..................... z tego co pamiętam :icon_biggrin: Tak czy tak powodzenia życze i na relacje czekamy :clap: p.s. Spędziłem troszke życia w tym kraju i planuje sie tam wybrać aby troszke "posmigać" na Moto :smile: Edytowane 19 Czerwca 2007 przez klaudiusz Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrSpławik Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Trzymam za Was kciuki... Ja może za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiasnyBaniak Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Świetna rzecz.Czekamy na zdjęcia z wyprawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy011 Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 trzymam kciuki .... i powodzenia........ Się ekipa zebrała .... to się będzie działo. haha ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_z_Jasla Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Nie trzymam kciuków gdyż jestem pewien, że komu jak komu - ale Wam się na 100% uda. Mimo wszystko dam na msze w najbliższą niedziele :icon_mrgreen: - POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_rocki Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) Helo! My właśnie (w sobotę) wrócilismy z Ladakhu... i powiem krótko - ZAJEBIOZA!!!Wprawdzie nie wysłałem tam swojego moto, lecz wypozyczyłem Royal Enfielda na miejscu ale i tak było świetnie.Na przełęcz KhardungLa o której piszesz (Highest Motorable Road on the World - 5606mnpm) wjechałem w dwie osoby jednocylindrowym Enfieldem 350, więc sądzę że Afryki też dadzą radą bez problemu. Droga jest asfaltowa, jedynie ostatnie 12km zmyło i jest szutr przecinany potokami z lodowców. Wazne info - na wjazd do Doliny Nubra leżącej po drugiej stronie przełęczy trzeba mieć pozwolenia i niestety dotyczy to również wjeżdzających tylko na przełęcz i z powrotem. Nas kosztowłao to zawrócenie przez wojsko i zjazd z powrotem do Leh aby załatwic pozwolenie (w pierwszej lepszej agencji turystycznej - 100Rs./osobę - zajmuje ok 1 dzień)Wacha na miejscu 47-49Rs./litr. Życzę powodzenia i zajebistych wrażeń! Acha!... nie wiem czy chcecie jechać z Kaszmiru przez Srinagar, czy kultową motocyklową drogą z Manali, ale w drugim przypadku ładnych kilkadziesiat km'ów jedzie sie po zwykłej pustyni w Himalajach - asfaltową drogę zmyło i jak dotąd jej nie odbudowali, więc ruch zastępczy odbywa sie na przełaj po ubitym piacho-szutrze.Spotkałem w Ladakhu kolesia na przebudowanym TransAlpie, który przyjechał z Niemiec! Pzdr. Edytowane 4 Lipca 2007 przez rob_rocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Rob rocki, można gdzieś obejrzeć zdjęcia z Twojej wyprawy? Musiało być genalnie.Podałbyś nieco praktycznych informacji? Koszt wyprawy - na co składa się wypożyczenie Enfielda, dostanie się do Indii, itd. Byłbym bardzo wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin SF Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Mega pomysł !!! Powodzenia !! trzymam kciuki i czekam na relację z wyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppawel Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Helo! My właśnie (w sobotę) wrócilismy z Ladakhu... i powiem krótko - ZAJEBIOZA!!!Wprawdzie nie wysłałem tam swojego moto, lecz wypozyczyłem Royal Enfielda na miejscu ale i tak było świetnie.Na przełęcz KhardungLa o której piszesz (Highest Motorable Road on the World - 5606mnpm) wjechałem w dwie osoby jednocylindrowym Enfieldem 350, więc sądzę że Afryki też dadzą radą bez problemu. Droga jest asfaltowa, jedynie ostatnie 12km zmyło i jest szutr przecinany potokami z lodowców. Wazne info - na wjazd do Doliny Nubra leżącej po drugiej stronie przełęczy trzeba mieć pozwolenia i niestety dotyczy to również wjeżdzających tylko na przełęcz i z powrotem. Nas kosztowłao to zawrócenie przez wojsko i zjazd z powrotem do Leh aby załatwic pozwolenie (w pierwszej lepszej agencji turystycznej - 100Rs./osobę - zajmuje ok 1 dzień)Wacha na miejscu 47-49Rs./litr. Życzę powodzenia i zajebistych wrażeń! Acha!... nie wiem czy chcecie jechać z Kaszmiru przez Srinagar, czy kultową motocyklową drogą z Manali, ale w drugim przypadku ładnych kilkadziesiat km'ów jedzie sie po zwykłej pustyni w Himalajach - asfaltową drogę zmyło i jak dotąd jej nie odbudowali, więc ruch zastępczy odbywa sie na przełaj po ubitym piacho-szutrze.Spotkałem w Ladakhu kolesia na przebudowanym TransAlpie, który przyjechał z Niemiec! Pzdr. O, kurteczka! nie wypada zazdrościć , ale ... chciałoby sie tam być.... Gratuluję determinacji! Przyłączam sie do próśb o fotorelację z wyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Witam.Znalazłem Waszą fotorelację tu KLIKWidoki i fotki przyprawiły mnie o palpitacje serca :eek: Nic tylko pozazdrościć i pogratulować. Chyba znalazłem kolejne marzenie do spełnienia :biggrin:Dzięki za chwilę oderwania od rzeczywistości. P.S. Przecztałem 16 stron tej wyprawy na forum AT. Ubawiłem się jak dziecko :D :clap: Pozdrawiam :D Edytowane 15 Września 2007 przez PrzemekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack-Jawa Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Fantastyczna wyprawa i świetne, wręcz profesjonalne foty :) (ciekawe jakim sprzętem robione)Widoki zapierają dech w piersiach :P Wyobrażam sobie jakie wrażenia ma się na miejscu :icon_twisted: Fotorelację obejrzałem ale nie mogę się dokopać do: Przecztałem 16 stron tej wyprawy na forum AT. Ubawiłem się jak dzieckoMoże ktoś wrzuci jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Fantastyczna wyprawa i świetne, wręcz profesjonalne foty :clap: (ciekawe jakim sprzętem robione)Widoki zapierają dech w piersiach ;) Wyobrażam sobie jakie wrażenia ma się na miejscu :) Fotorelację obejrzałem ale nie mogę się dokopać do: Może ktoś wrzuci jakiś link?A proszę bardzo. Dobrej zabawy LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1001 Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Foty mnie rozwaliły :flesje: :bigrazz: :flesje: :flesje: Gratuluję i zazdroszczę :icon_evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baqu Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Taka wyprawa to szok! Cały wieczór oglądałem foty i trochę poczytałem...teraz żeby zabłysnąć trzeba Afrykę na jednym kole przejechać :cool: Ogólnie to podziwiam i zazdroszczę...też tak chcę ;) Pozdro :biggrin: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi