NaczelnyFilozof Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 No dobra. Mam w garażu już kupe rupieci. I sie mi zamarzyło ostatnio nowe narzędzie - spawarka. Zarowno na allegro jak i w większych niewolniczych sklepach wielkopowierzchniwoych w okolicy 400 pln można kupić coś co wygląda jak spawarka. Raz w życiu spawałem. Bylo to u dziadka, 15 lat temu. A spawarka była prądowa wielkości betoniarki :notworthy: Czy taka tania spawarka nada się do prac garażowych? Spwanie jakiś kątowników? Spwawanie podłogi w samochodzie? Etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 tylko pamiętaj żeby miała wentylator bo się wściekniesz jak będziesz musiał robić przerwy co 2 min .u mnie w garażu jest spawarka Nordika, modelu nie pamiętam (auto zastawiło) , jeszcze ani razu nie odmuwioła spawania, ma ok 5lat, przetopiła ponad 10 dużych paczek elektrod 2,5mm , i ze 3 pudełka 2mm :notworthy: Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henio Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Generalnie to jest tak:Im lepsza spawarka tym większy idiota będzie spawałJeżeli nie masz wprawy w spawaniu to raczej nie zdobywaj jej na byle jakim sprzęcie. Zniechęcisz się tylkoNie darmo w szkołach o profilu mechanicznym gdzie uczą spawalnictwa do dziś korzysta się z wirówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbig Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Wirowka tak, ale to jest inna klasa sprzetu. Ja pozyczalem od szwagra taka Einhel 110 (jedna z najmniejszych) , jak masz wprawe to pospawasz, elektrody 2,5 do prac domowo garazowych wystarczy. Wszystkie one maja bezpiecznik termiczny, troche pospawasz i sie wylaczy na 10 min. Szwagier zalozyl wentylator i jest Ok. Spawalem regal na graty pol dnia i ani razy sie nie wylaczyla. Jak bedziesz kupowal zwroc tylko uwage aby miala miedziane uzwojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIL Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zwróć uwagę na średnice elektrody, prąd sparania i zastosowanie spawarki ( stal, aluminium )Najlepiej by było gdybyś poczytał sobie o metodzie MAG - elektroda topliwa, gaz czynny. MIG - topliwa, gaz obojętny. TIG(WIG) - elektroda nietopliwa, gaz obojętny. Tyle pamiętam. Ja bym brał migomat. Za ca. 1000 zeta. A o tych elektronicznych micropudełkach niewiele wiem. Może warto. Cytuj Ludzi sie hoduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiertara Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Do prac przydomowych, i używania okazjonalnie, taka spawarka wystarczy w zupełności. Bez sensu inwestować więcej, bo dają radę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 29 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 Więc kupiłem ostatnio wynalazek transformatorowy Besterke 1600. I musze przyznać sie do błędu. Powinienem sobie kupić taką spawarke kilka lat temu. Bo w garażu sie przydaje coś takiego czasem. Na początku mnie brała nerwica. Ale po zużyciu kilku elektrod pospawałem dziurawy katalizator w samochodzie i rure srodkowego tłumnika. Wydech jest teraz pancerny. Jak ktoś lubi przesiadywać w garażu godzinami to polecam zakup takiego urządzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloniu Opublikowano 29 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 właśnie i ja wróciłem ze spawania :D też mam besterke, całkiem świeżą tylko modelu nie pamiętam... opinia fachowca, jednego z lepszych w branży budowlanej - jak na taką kase to brać i nie marudzić, trzeba jedynie dowalić wentylator bo moja po 4 min staje albo wypieprza korki :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczi013 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Witam. chce sie nauczyc spawac(nauczyciela mam) i chcialbym sobie kupic sprzecik. mam do wydania ok 1500zł ,mechanik polecil mi własnie BESTERa on sam posiada MINIMAGSTER 1800 Turbo tylko ze uzywa go codziennie a ja potrzebuje do domowego urzytku.Myśle nad MINIMAGSTER 1500 N Turbo ,dobry wybór? ma ktos taki sprzet? jak sie sprawuje? http://www.espawarka.pl/grupa.php?kaId=875 a moze cos innego?pzdr :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbig Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 To co podales w linku to sa spawarki do spawania w oslonie CO2 tzw migomaty.Mowa byla o najtanszych na elektrody otulone, ale jesli tego szukasz to jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi