Skocz do zawartości

Chlodzenie

mleczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie

Jak czyscielme dzis swoja maszyne (Honda Shadow VT600)

to zauwazylem ze pod silnikiem jest plastikowy pojemnik, bialy - chyba od chlodnicy ale w nim nie ma zadnego plynu. Na pojemniku jest podzialka "min max"

Czy tam powinna znajdowac sie jakas ciecz ?

Co moge w takiej spraiwe zrobic. Czy mozna dolac plynu skoro nie wiem co tam jest (misznie plynow jest ok) ?

Pozdrawiam

NO jak nie wiesz co powinno być w tym zbiorniczku to lepiej nic nie wlewaj, ale jeżeli to jednak to o czym myślimy to oczywiście trzeba dolać KONIECZNIE płynu do chłodnic aluminiowych, z tego co wiem (choć zdania są różne) płyny do chłodnicy mieszać można, ale większość osób nie miesza czerwonego z zielonym. Nie wiem czy motocykl masz nowy, czy już jakiś czas na nim śmigasz, bo może warto w ogóle wymienić cały płyn a nie tylko dolewać...

• 2 tygodnie później...

przy temacie o chłodzeniu...

poprzedni sezon jeżdziłem na wodzie... niekoniecznie destylowanej jak było trzeba dolać a nie było czasu kupić czystej... porażka ale...

ten sezon zacząłem od wymiany płynów, zalałem borygo i... kurde moje kochanie się grzeje, płynu nie brakuje, w zbiorniczku max, temperatura niby nie wchodzi na czerwone pole... ale w poprzednim sezonie żeby temperatura przekroczyła połowe to musiałem naprawde zmęczyć motocykl, pompa chodzi termostat... no nie przecieka, sprężyna odbija... zaczynam się martwić i co dziwne jak w trasie na 6 bigu jade to jest cieplutko... a zredukuje na 5... troche wyższe obroty i temperaturka na jakiś czas spada tak o 1/5, a potem znów wraca pod czerwone pole i tak się trzyma pod nim

wie ktoś może co to może być?

Edytowane przez kaczors18

mogles zakamienic uklad chlodzenia , pozatym woda zawzse lepiej odbiera cieplo od plynow chlodniczych

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

może odpowietrz układ chłodzinia, będziesz miał albo śrubkę na głowicy albo sam niewiem co, bo niewiem jak to tam wygląda sprawa w 600.

Srubek może byc sporo, dlatego w serwisówce w necie sprwdź która to jest, zresztą w cylindrowcu może ich być kilka. ja mam 80ccm i mam jedną srubkę i jestem szczęsliwy.