Skocz do zawartości

Podróż za radiowozem.

Hes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przykładowa sytuacja - jedzie przepisowo radiowóz, teren zabudowany. Ja mijam go mając 90. Co w takim przypadku moga zrobic Policjanci?Czy radiwóz musi miec wideorejestrator zeby udowodnic mi wykroczenie czy mogą, oceniac moja predkosc na podstawie własnych obserwacji, bo "my jechalismy 50 a pan przejechał duuzo szybciej"?

Tak z ciekawosci pytam bo raz tak minałem ale na szybkiego ruchu miałem autem ze 140 i bez reakcji było.

Muszą mieć wideorejestrator. Prędkościomierz samochodowy nie jest urządzeniem homologowanym do pomiaru prędkości innych pojazdów. Informacja sprawdzona i wypróbowana w praktyce :icon_razz:

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

potwierdzam, chcieli mi raz wlepić mandat, na podstawie prędkościomierza i niestety nie udało im sie :icon_exclaim:

Żeby nie zaczynać drugiego wątku, mam pytanie, czy policja (nie drogówka) czyli właśnie radiowozy z symbolem P mogą kierowcy wlepić mandat? Czy jak nas zatrzymują to chcą w łapę ?

Edytowane przez Marcin SF

Gość pawelmoto2

potwierdzam, chcieli mi raz wlepić mandat, na podstawie prędkościomierza i niestety nie udało im sie :icon_razz:

Żeby nie zaczynać drugiego wątku, mam pytanie, czy policja (nie drogówka) czyli właśnie radiowozy z symbolem P mogą kierowcy wlepić mandat? Czy jak nas zatrzymują to chcą w łapę ?

kazdy policjant moze wlepic ci mandat nawet ten z symbolem "ss", dopiero jesli odmawiasz przyjecia mandatu a sprawa dotyczyla wykroczenia w ruchu drogowym wtedy wszelka dokumentacja zostaje przekazana do wydz ruchu drog i oni wtedy prowadza czynnosci zmierzajace do ukarania cie

Jesli masz pewność ze w radiowozie nie ma wideorejestratora to mozesz ich wyprzedzic i jechac ile chcesz nie mogą zatrzymać Ciebie za predkość. Wazne zeby nie dawać na koło, nie wyprzedzac przy nich na ciągłej itd bo za to juz mozesz zostać zatrzymany. No i uwazajcie tez na oznakowane radiowozy z drogówki bo w Warszawie (mozliwe ze tez w innych miastach) w niektorych zainstalowane są videoradary i moze być zonk :icon_exclaim: . Ale jesli mijacie oznakowany radiowóz z literką P (prewencja) lub z jakąś inną literką to mozna śmiało jechać, bo przy literce R lepiej być ostrożnym :icon_mrgreen: .

pozdro

zatrzymac za predkosc cie moga zawsze, natomiast nie sa w stanie ci niczego udowodnic wiec interwencja taka konczy sie na kontroli dokumentow oraz kontroli technicznej pojazdu, chyba ze pojazd wyglada na nowke wtedy sie zegnaja szybko hahha-sprawdzone vw polo 2006 ok180/70(trasa dzierzoniow-swidnica) po zatrzymaniu i kontroli dokumentow panowie zlosliwie jechali srodkiem drogi zebym nie mogl ich wyprzedzic

Dzieki za porady. Tak własnie przypuszczałem ze nia maja podstaw zeby to udowodnic, dlatego wtedy zaryzykowałem przeleciec obok nich 140 i zobaczyc co bedzie. No risk no fun-jak to mawiają hehe :icon_razz: Pozdr.

To ja się wypowiem. Nie można posługiwać się licznikiem w radiowozie. Uwaga tylko na radiowozy z Videorejestratorem tu jest gorzej. Każdy policjant ma prawo zatrzymac pojazd za wykroczenie i jeśli nawet jest odmowa przyjęcia mandatu to wniosek do Sądu sporządza ten policjant który zatrzymał człowieka.

Jeśli policjanci mają wideorejestrator i np. zostaniesz nagrany to MUSZĄ ci wlepić jakiś mandat, bo to jest nagrane i mają na dysku twardym. Jednak zawsze coś opuszczą :)

No to ciekawe co sie stało z taka forma jak "pouczenie". Wszędzie tylko mandat.