Skocz do zawartości

Opracujmy temat o pierwszej pomocy!

LYsY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Wielu o pierwszej pomocy wie tyle, ze pierwsza pomoc nazywa się właśnie pierwsza pomoc ;) Wpadło mi do głowy, że na pewno na forum są jacyś lekarze czy ratownicy.. może mogliby opracować jakiś tekst podający zasady pierwszej pomocy, z ewentualnymi obrazkami i fachowym objaśnieniem zagadnień ratownictwa? Tutaj napisałem trochę na ten temat, Krycek zaktualizował i rozszerzył moje wypociny :flesje: - ale żaden z nas nie jest lekarzem.. i nie ma praktyki. Jakby taki temat powstał, to myśle, że Paweł nie miałby nic przeciwko przyklejeniu go w "szkole jazdy".

To co, jacyś chętni do przygotowania opracowania?

pozdr

LYsY

PS Temat w piwie, żeby więcej osób zajrzało :wink:

Witam :icon_evil:

Wielu o pierwszej pomocy wie tyle, ze pierwsza pomoc nazywa się właśnie pierwsza pomoc :) Wpadło mi do głowy, że na pewno na forum są jacyś lekarze czy ratownicy.. może mogliby opracować jakiś tekst podający zasady pierwszej pomocy, z ewentualnymi obrazkami i fachowym objaśnieniem zagadnień ratownictwa? Tutaj napisałem trochę na ten temat, Krycek zaktualizował i rozszerzył moje wypociny :) - ale żaden z nas nie jest lekarzem.. i nie ma praktyki. Jakby taki temat powstał, to myśle, że Paweł nie miałby nic przeciwko przyklejeniu go w "szkole jazdy".

To co, jacyś chętni do przygotowania opracowania?

pozdr

LYsY

PS Temat w piwie, żeby więcej osób zajrzało :)

Inni już pomysleli i temat opracowali, więc chyba nie ma sensu wymyślać koła po raz drugi - poniżej link do jednego z rozdziałów podręcznika poświęconemu BLS (basic life support - podstawowe zabiegi resuscytacyjne). Podręcznik przygotowany został w oparciu o aktualne obecnie standardy (wg. ERC - europejskiej rady resuscytacji).

http://www.prc.krakow.pl/wyd/2006/skrypt_2006-BLS.pdf

Nawet najlepiej wyuczona teoretycznie wiedza nie zastąpi kontaktu z instruktorami i praktycznych ćwiczeń, dlatego polecam każdemu zapoznanie się z treścią tego rozdziału, ale jednocześnie odbycie kursu pierwszej pomocy. Koszt takiej imprezy nie jest zbyt wielki, a wiedza i praktyczna umiejętność bezcenna w krytycznej sytuacji.

Pozdrawiam

Edytowane przez krycek

Witam Wszystkich użytkowników Forum. Jakiś czas jestem użytkownikiem tego forum i zabieram od czasu do czasu na nim głos.

Od momentu kiedy poważniej zainteresowałem się motocyklami to z większym szacunkiem i dystansem podchodzę do pewnych spraw, które otaczają nas wszystkich.

Wrażliwość ta, a raczej złość nasila się systematycznie od początku tego sezonu motocyklowego, gdzie prawie każdego dnia wchodząc na forum dowiaduję się o jakiś wypadkach.

A teraz o co mi właściwie chodzi.

W dziale "Szkoła jazdy, stunt, wypadki" można znaleźć mnogość filmików, tekstów, zapytań i porad o jeździe na motocyklu, zarówno spokojnej jak i tej bardziej sportowej, a na różnych akrobacjach na moto kończąc.

W dziale tym są cztery przyklejone wątki:

Smutne, ale prawdziwe. WYPADKI

Zdałem egzamin, mam prawo jazdy !!

Podstawy które musisz umieć ! Zbiór wiedzy

Szkoła jazdy. To też warto przeczytać !!!

Chciałbym aby znalazł się tutaj na pierwszej pozycji nowy dział pt. "Pierwsza pomoc. Czyli co w tym wszystkim jest najważniejsze!. Oczywiście tytuł to jedynie moja wymyślona propozycja.

W dziale warto zebrać wiele istotnych informacji coś na wzór "Podstawy, które musisz..." oraz "Szkoła jazdy...".

Żeby "nie przynudzać" wielu doskonałych kierowców o tym czy 15/2 czy jakaś inna kombinacja to moim zdaniem powinno się tam znaleźć przede wszystkim:

- wyposażenie apteczki pierwszej pomocy

Osobiście nie wiem co tam ma się znajdować najpotrzebniejszego bo wszędzie mówi się dużo o tym, że powinna ona być, ale co w niej ma być to mało jest na ten temat konkretów, z tego co zdążyłem zaobserwować to najczęściej jest tam tabletka przeciwbólowa (do srania potrzebna w każdym wypadku)

Osobiście wożę trzy bandaże, 3 różnej wielkości opatrunki jałowe, nożyczki, rękawiczki jednorazowe, oraz co najważniejsze - maseczkę do sztucznego oddychania.

- czynności związane z pomocą poszkodowanemu. Tj. kiedy prowadzić sztuczne oddychanie, masaż serca, w jakim tempie, czy należy ruszać poszkodowanego itp.

- jak obchodzić się z poszkodowanym motocyklistom w wypadku. Czyli jak pomagać aby nie zaszkodzić, np. bardzo ważne jest to w jaki sposób zdejmować kask, szczególnie integralny.

...wiele innych rzeczy o których w tej chwili nie pamiętam lub po prostu ich nie znam.

Może i fajnie jest sobie czerpać wiedzę z forum o tym jak najefektywniej pokonywać zakręty, wrzucać biegi, o przegazówce, jak wykonać stoppie, wejść na gume itd. Prawdziwa frajda przychodzi w momentach wdrażania zaczerpniętej wiedzy w życie. Wszystko jest super do momentu...

Nie pisałbym tego gdyby nie to, że wstrząsneło mną to jak przy wypadku na drodze dwóch świadków straciło całkowitą przytomność umysłu zamiast pomagać (zdjąć choćby kask...) komuś kto ratował poszkodowanego robiąc "rurkę" ze swoich dłoni.

Niech ten wątek będzie oficjalną propozycją utworzenia takiego Przyklejonego Poradnika Pierwszej Pomocy.

Jeśli odejdzie on po paru dniach w zapomnienie to go odświeżę, postaram się wtedy również dotrzeć i napisać do osób, które najbardziej są w temacie (ratownicy, lekarze) o pomoc w tworzeniu, jestem jednak pewien, że znajdą kilka wolnych chwil na napisanie paru słów.

Zapraszam do dyskusji!

Siemka !

Wiesz jak bardzo sie przyda nauka pierwszej pomocy poprzez neta ? Kazdy kto prowadzi pojazd sam powinien miec swiadomosc, aby byc zainteresowany tematem. Osobiscie proponowalbym praktyczne doksztalcenie sie w punktach czy na zorganizowanych kursach ( kazdy kierowca powinien byl takowy juz raz w swoim zyciu przejsc ).

Lysy jak chcesz virtualnie osiagnac cel z jaka sila i w ktorym miejscu polozyc reke ( dwa palce powyzej konca mostka i przy nich polozyc druga dlon ) na klatce piersiowej aby zrobic posredni masarz serca. lub z jaka sila " dmuchac " poszkodowanego.

Inicjatywe popieram ale to chyba nie na forum nalezalo by sie tego uczyc.

;)

Inicjatywe popieram ale to chyba nie na forum nalezalo by sie tego uczyc.

Heh, taki doswiadczony motocyklista i torpeduje idee nauki o pierwszej pomocy?

Doskonale rozumiem, ze kursu nic nie zastapi. Ale uwazam - i mozesz pisac epistoly, a zdania nie zmienie - ze ktos, kto chociaz poczytal ze zrozumieniem o pierwszej pomocy bedzie w stanie troche bardziej pomoc niz ktos zupelnie zielony. A to troche moze miec przelozenie na czyjes zycie, wiec i tak warto.

To jest troche jak z nauka jazdy :icon_razz: Wez sobie kolesia, ktory nie jezdzi ale przeczytal, jak sie rusza, ktory pedal jest ktory itede oraz kolesia, ktory nawet nie wie co to sprzeglo - i kaz obu ruszyc samochodem. Ktory ma szanse dac rade mimo braku praktyki?

pozdr

LYsY

Hej, utworzyłem taki mini poradnik tutaj: http://www.yamahaxj.pl/readarticle.php?article_id=17

Tak jak napisałem w tym "mini poradniku" wiedza swoją drogą a praktyka swoją, to znaczy bez ćwiczeń praktycznych ciężko będzie zadziałaś poprawnie w sytuacji chyba najbardziej stresującej jaką można sobie wyobrazić i wprowadzić wiedzę w czyn.

2 lata temu zorganizowałem kurs pierwszej pomocy dla motocyklistów. Gdyby byli chętni to mogłbym i w tym roku coś takiego zrobić w 3mieście. Kurs był darmowy, bez dyplomów itd, chodziło jedynie o przekazanie wiedzy.

pozdro

Piotrek

Edytowane przez Pioter

Heh, taki doswiadczony motocyklista i torpeduje idee nauki o pierwszej pomocy?

Nie torpeduje tylko zwracam uwage na to ze powinni robic to specjalisci w odpowiednich miejscach a to jest chyba mala roznica. po prostu ja mam juz inna mentalnosc, tak jak kiedys Olsen zacytowal o tych ryzowych ciasteczkach ktorychto pieczenie nalezy pozostawic cukiernikowi / piekarzowi.

:icon_razz:

Przegladajac forum natknalem sie na to

http://forum.motocyklistow.pl/Propozycja-u...ocy-t72865.html

warto abyscie sie razem zgadali lub Moderatorzy polaczyli temat.

:)

Edytowane przez ks-rider

Nie widziałem analogicznego tematu w dziale Przy piwie bo rzadko tam zaglądam. Dobrze, że wątki zostały połączone i wrzucone do tego działu. Sory, że nie poszukałem ale nie spodziewałem się, że tam takie coś będzie.

@ks-rider masz rację co do tego, że należy prowadzić takie kursy na żywo jednak uważam, że bardzo wielu, a raczej zdecydowana większość poruszających się po drogach z różnych względów nie pójdzie na taki kurs (np. cena kursu, miejsce jego prowadzenia nawet jeśli jest darmowym, czas itp.) więc może lepiej aby opracować najważniejsze informacje i je przykleić.

Idąc tym tokiem myślenia stawiam pod znak zapytania sens poradników traktujących o przeciwskręcie, przegazówce i innych bo sprowadza się to do tego samego - sucha teoria i bez wprawnego oka instruktora nie ma to sensu, a jednak wielu spróbowało i jakoś sobie radzi.

Nie chodzi tutaj o to aby profesjonalnie udzielić pierwszej pomocy ale przynajmniej o jakieś podstawy i bardziej niech to będzie kampania społeczna głosząca coś w rodzaju "Nie boję się udzielić pierwszej pomocy".

Jak to się mówi - lepszy rydz niż nic. Oczywiście trzeba potraktować to poważnie aby nie narobić więcej szkód.

Takie kursy nie sa bardzo drogie, z tego co się orientuję około 50 zeta, ale kurs to inna sprawa, a dobrze zebrana informacja, nawet ta podstawowa to zawsze coś co może kiedyś się komuś przyadać, a nawet uratować życie.

Obecnie nasze przepisy obligują do udzielenia pomocy, a mało kto wie jak to zrobić, albo w ogóle co zrobić, więc jeśli w takim temacie zbierze się kilka potrzebnych informacji, to może w potrzebie komuś coś zaświta w głowie, a nie pomyśli, szkoda że nie poszedłem na kurs, bo teraz nie wiem czy go ruszać czy nie itp. Kiedyś pisał na forum ktoś z pogotowia, może się objawi, a jak nie to może spróbować przyatakować kogoś z PCK, bo oni takie kursy organizują, i jakąś informację by się przygotowało?!

Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl