Skocz do zawartości

Akumulator

janus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanko w ziwazku z miejmy nadzieje niedługim odpaleniem mojego janka jaką powinien mieć pojemość akumulator aby wszystko było ok. Instalacja bedzie na 12v a alternator od tico z gory dziekuje za rady

Wybierz o jak największej pojemności jaki da rade zmieścić się w puszce, akumulator jest ściśle dobierany do mocy alternatora, tak więc motocyklowy akumulator zawsze bedzie "za mały" do takiego alternatora (powinien byc aku z Tico..). ja mam (jeszcze...) altek od Fiata 125p i miałem akumulator 5Ah i zaczął siadać juz po ok 3 latach,(gotowal się i zczerniał-za duże natężenie) aktualnie mam baterię 16Ah i regler elektroniczny i jakos to działa.

A może tak rozważysz przeróbkę na "orginalną" prądnice w studni?

Cześć!

A może tak rozważysz przeróbkę na "orginalną" prądnice w studni?

To jest bardzo dobry pomysł! :D

Prądnice P9a współcześnie regenerowane przez Jarosława Stybaniewicza z Tucholi jest niezawodna. Warte jest to zastanowienia tym bardziej, że Jarek udziela gwarancji na robione przez siebie prądnice (w odpowiednim zestawieniu).

Ale pytanie było o akumulator... Wiem, że akumulator 12V firmy Yuasa o pojemności 7 lub 9 Ah pasuje do komory akumulatorowej Junaka. Sądzę, że taka pojemność jest OK.

• 3 tygodnie później...

a co do akumulatora to tylko żelowe ...

ostatni mi wyżarł dziure w deklu :P dobry kwas byl ;)

odkiedy żelowy jest to az milo tam zaglądnąć ;)

pozdr

PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn

www.elektrotec.cba.pl