Skocz do zawartości

Fazer FZS600 '2001 przestal zapalac...

Gusto
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

A wiec bylo to tak...

Posmigalem sobie dzisiaj troche po miescie, niecale 100km. Prawie wszystko pieknie, z wyjatkiem tego, ze cos mi stukalo w lancuchu przy przyspieszaniu.

Zawitalem wiec do domu i:

1. Wyjmuje narzedzia (pod siodlem przy tylnej lampie)

2. Stawiam na centralna, zeby pokrecic troche kolem

3. Odkrecam oslone lancucha

4. Zestawiam z centralnej, zapalam, jade paredziesiat metrow. Ok, lancuch obija sie troche o rame. Nic to, do naciagniecia/wymiany, chociaz wyglada dobrze, dziwne.

5. Zakladam oslone lanucha.

6. Chowam narzedzia

7. Chce odpalic... i tu wielka dupa.

Stacyjka na ON, doplyw paliwa wlaczony, naciskam starter i nic, rozrusznik nie ciagnie, tylko.... moto burczy! Tzn. burczy jakis elektryczny dzinks czy cus. Ale nie ciagnie rozrusznikiem.

Swiatelka na stacyjce sie pala, swiatla mijania mam.

Pytanie: o co chodzi do cholery? Rozladowal sie akumulator??

Czy mozliwe, ze jakis kabelek sie rozlaczyl przy tylnej lampie i moto nie chce zapalic? No ewidentnie problem elektryczny and stuff. Tak mysle.

Czytalem w archiwum o nieco podobnym problemie, tzn. gazowaniu moto na zimno + wylaczenie moto + proba ponownego odpalenia = wymiana/regeneracja swiec. Mam nadzieje, ze to nie jest ten przypadek? Moto w koncu bylo cieplutkie :lapad:

Dzieki za wszelkie sugestie...

P.S. W miedzy czasie kilka razy odpalalem, za kazdym razem przejechalem kilkadziesiat metrow... Moze jednak zajechalem akumulatorq?

Edytowane przez Gusto

sprawdź, najpierw czy do rozrusznika dochodzi prąd-mumtimetrem, jesli tak, podłącz prostownik, jeśli nie przekręci nic to ja bym zajął sie rozbieraniem rozrusznika, bądź na początku sprawdzenie stanu szczotek, najlepiej go rozebrać, wyczyscić, nasmarowac prowadnicę bendixu.

Aku z samochodu podlaczasz za pomoca kabli (takie zakonczone krokodylkami; sorry jesli pisze o rzeczach oczywistych ale mam wrazenie ze trzeba to wyjasnic lopatologicznie). + w samochodzie laczysz z + w motorze i tak samo z minusem. Wtedy mozesz probowac odpalic moto. Tylko najpierw zapal samochod. Niech sobie chodzi na luzie. Pozdro

Why... So... Serious

Aku z samochodu podlaczasz za pomoca kabli (takie zakonczone krokodylkami; sorry jesli pisze o rzeczach oczywistych ale mam wrazenie ze trzeba to wyjasnic lopatologicznie). + w samochodzie laczysz z + w motorze i tak samo z minusem. Wtedy mozesz probowac odpalic moto. Tylko najpierw zapal samochod. Niech sobie chodzi na luzie. Pozdro

Przyznaje, nigdu w zyciu nie ladowalem od "dawcy" samochodu. Naczytalem sie przed chwila teori o tym i niebezpieczenstwach zwiazanych (iskrzenie, skoki napiec, pradow, etc.), i wniosek ogolnie byl taki, zeby "minus" do biorcy nie podlaczac do zacisku akumulatora, ale do masy motocykla. I teraz pytanie gdzie dokladnie? Do ramy? Do ktorej czesci? Do wahacza mozna? :icon_rolleyes:

Edytowane przez Gusto

Przyznaje, nigdu w zyciu nie ladowalem od "dawcy" samochodu. Naczytalem sie przed chwila teori o tym i niebezpieczenstwach zwiazanych (iskrzenie, skoki napiec, pradow, etc.), i wniosek ogolnie byl taki, zeby "minus" do biorcy nie podlaczac do zacisku akumulatora, ale do masy motocykla. I teraz pytanie gdzie dokladnie? Do ramy? Do ktorej czesci? Do wahacza mozna? :icon_rolleyes:

A o tym nie wiedzialem. Ja podlaczylem normalnie minus do akumulatora i nic sie nie dzialo. A jak chcesz przylozyc minus do masy to moze do cylindrow. Tak sie uziemia swiece.

Why... So... Serious