Piotrek Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Witam, mam takie pytanie odnosnie oleju. W moto mam olej z zeszłego sezonu, na którym przejechałem nie spełna 1500 km. Czy taki olej nadaje się jeszcze do eksploatacji przez powiedzmy tydzień smigania? (moto stało od 23 grudnia w nie ogrzewanym garażu) Ba chciałbym już pośmigać sobie, ale kasy brak na olej (pożyczyłem komuś i czekam na zwrot). Czy taka jazda może zaszkodzić silnikowi? Jaki olej tam jest tego nie wiem, bo jak kupiłem moto to zażyczyłem sobie pełny serwis przedsezonowy (we wrześniu) i nie mam zielonego pojęcia jaki olej siedzi w moto. :crossy: tylko proszę, nie śmiejcie się, bo świeżak jestem a nie chcęzrobić krzywdy mojej hondzi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudyXJ Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 ja bym latał , bo co mu ise stanie przez to , ze stał w nieogrzewanym garazu , ale to moje zdanie , poczekaj n immych co powiedzą :D pozdro Cytuj http://www.bikepics.com/members/rudyfws/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 jak olej ma zrobione malo km w stosunku do jego zalecanej zmiany przez producenta, to mozesz sie przebujac jeszcze te pare dni, ale nie krec do odciecia :D Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 w niewysilonym silniku jak cb 750 taki olej nic nie zrobi. Przelataj do lata i wymien na nowy. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Bez przesady, olej silnikowy to nie mleko. Tak szybko sie nie starzeje więc możesz śmiało jeździć. Nie bądźmy takimi ortodoksami :wink: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 może się nie starzeje ale ile wody tam w nim siedzi :buttrock: , szkoda silnika , ja nawet 2T nie odpalałem przed zmianą oleju po długim postoju , po 2 mieś stania w 900ml (+-) oleju było ok 1/6 szklanki wody :biggrin: Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 tak naprawdę już nie ma takich olejów jak kiedyś sezonowych , gdzie letni ole w zime zamieniał się w"masło" . Chemia w olejach nie pozwala na starzenie się oleju w ciągu kilku miesięcy.enduromaster, w skrzyni jak sie olej dostanie w 2T to się mleko robi więc coś tu bujda jakaś...ja bym latał , w przypływie gotówki zmienić razem z filterkiem, pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 enduromaster, w skrzyni jak sie olej dostanie w 2T to się mleko robi więc coś tu bujda jakaś... ale jak postoi ze 2-3 dni nieruszany to woda na dnie się osadza Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbuli Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 ja to bym spokojnie polatał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dersu Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Wszystko zależy od tego jaki tam masz olej.Jesli syntetyk lub semi to średnie przebiegi na nich mozesz zrobic w granicach ok 6 tyś km, przy czym zalany a mało używany mozesz wymienić po ok 10 mieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 (edytowane) olej był zalany we wrześniu, z tego co piszecie to mogę śmigać. Kasa powinna być za tydzień i w tedy nowy filterek i olej sobie zapodam, ale teraz taka pogoda a ja nie mogę śmigać :-) HONDA odzimowana :-) Silnik zapalił chyba za 2 razem i zaraz zgasł. Za 3 razem odpalił i chodziła tak jak przed zimą, a to chyba oznaka, ze dobrze zazimowałem sprzęta i dbałem dobrze o aqu :-) Smigało się super :-) Sprawdzałem poziom oleju i wygląda olej prawie jak nowy :-)Ale i tak zmieniam filtr i olej za kilka dni Pozdro Edytowane 16 Marca 2007 przez Piotreek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 to oddaj mi ten olej :D mi sie przyda :) Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lehoom Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 ale jak postoi ze 2-3 dni nieruszany to woda na dnie się osadza Serio? Czy jaja sobie robisz? Myślałem że woda osadza się na powierzchni oleju ze względu na swoją masę i gęstość. Tak mnie uczyli w podstawówce.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theBald1 Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Serio? Czy jaja sobie robisz? Myślałem że woda osadza się na powierzchni oleju ze względu na swoją masę i gęstość. Tak mnie uczyli w podstawówce.pzdr.Czepiasz się, może chłopak ma zalaną skrzynię Kujawskim, to wtedy woda idzie pod spód :P Sorry za OT, ale nie mogłem się powstrzymać heh.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Tak OT.Olej jest lżejszy od wody, nie? Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi