Skocz do zawartości

Jak wyprowadzic kabel do zasilania telefonu

Maar79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam plan zeby w tym roku troche wiecej nawinac km'ów. Powiedzcie jak wyprowadzic kabel do zasilenia telefonu i urzadzenia GPS, bede potrzebowal dwa wyjscia, można samemu czy jepiej do elektryka sie udać?

te nie są najgorsze do tego mam pomoc w postaci szwagra elektronika, tylko pytanie gdzie się wpiąć do kabli, żeby prąd był dobry dla telefonu czy jakieś bezpieczniki muszą być po drodze, pytam Was o to bo szwagier jest dobry w zadaniach typu przyspawaj ten kabel do tego :icon_twisted: na elektryce pojazdowej to sie marnie zna.

te nie są najgorsze do tego mam pomoc w postaci szwagra elektronika, tylko pytanie gdzie się wpiąć do kabli, żeby prąd był dobry dla telefonu czy jakieś bezpieczniki muszą być po drodze, pytam Was o to bo szwagier jest dobry w zadaniach typu przyspawaj ten kabel do tego :icon_twisted: na elektryce pojazdowej to sie marnie zna.

Witam,

Bezpieczniki powinny byc. Ja mam u siebie na dwa gniazda oddzielnie 7,5A i 10A. Wieksze nie sa mi potrzebne. Najbardziej pradochlonnym urzadzeniem jakie podlaczam do gniazda jest pompka elektryczna. Jedno gniazdo mam podlaczone bezposrednio do AKU takze w kazdej chwili moge bez wkladania kluczyka z niego skorzystac oraz gdy moto stoi (np ladowac telefon), a drugie uruchamiane po wlaczeniu zaplonu. To ktore podlaczone jest na stale jest chronione przed dostepem "zyczliwych" lub "ciekawskich" ktorzy moga zaszkodzic akumulatorowi. Gniazda bezpiecznika samochodowego badz takiego na kabel dostaniesz w sklepie elektronicznym. Gniazdo zapalniczki kup jakies lepsze najlepiej z klapka zeby woda sie nie dostawala do srodka. Przemysl tez dobrze miejsce w ktorym je zamontujesz.

No właśnie u mnie sprawa będzie o tyle łatwiejsza że ja chciałbym wyprowadzić kabelek, który odrazu na kóńcu będzie miał wtyk taki jak ładowarka telefoniczna, nie chcę gniazda zapalniczki bo jest duże a ja nie mam już wolnego miejsca na takie gadżety, czyli mówisz że Ty podłaczyłeś swój kabel prosto do aku i jakimś bezpiecznikiem po środku ?

Można podpiąć bezpośrednio do akumulatora lub do jakiegoś przewodu w którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka-to zależy od gustu ale musimy wpiąć do tego gniazdo bezpiecznika tak na wszelki wypadek.

No i oczywiście jeżeli kabelek ma być bezpośrednio do telefonu to musisz zaprojektować jakiś ukladzik stabilizujący i filtrujący napięcie do danej wartości jaką telefon ma być zasilany

No właśnie u mnie sprawa będzie o tyle łatwiejsza że ja chciałbym wyprowadzić kabelek, który odrazu na kóńcu będzie miał wtyk taki jak ładowarka telefoniczna, nie chcę gniazda zapalniczki bo jest duże a ja nie mam już wolnego miejsca na takie gadżety, czyli mówisz że Ty podłaczyłeś swój kabel prosto do aku i jakimś bezpiecznikiem po środku ?

Dokladnie. Bezpiecznik na przewodzie ktory idzie pod "plus" na aku.

Ladowarki samochodowe do telefonow maja z reguly uklady stabilizujace napiecie i zabezpieczajace we wtyczce ktora wkladasz do gniazdka zapalniczki w samochodzie takze podpiecie takiego kabla bezposrednio do aku nie jest dobrym pomyslem. Szkoda telefonu. Poza tym jesli chcialbys puscic goly wtyk pod telefon to nalezy go jakos zabezpieczyc przed mozliwoscia zwarcia (moze jakas oslonka czy kapturek na wtyk)

Można podpiąć bezpośrednio do akumulatora lub do jakiegoś przewodu w którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka-to zależy od gustu ale musimy wpiąć do tego gniazdo bezpiecznika tak na wszelki wypadek.

No i oczywiście jeżeli kabelek ma być bezpośrednio do telefonu to musisz zaprojektować jakiś ukladzik stabilizujący i filtrujący napięcie do danej wartości jaką telefon ma być zasilany

Po co kombinowac skoro ladowarka telefoniczna ma to w sobie.

Gniazdo bezpiecznika jest konieczne jesli nie chcesz sobie narobic klopotow.

Musisz zainstalować gniazdo zapalniczki samochodowej 12 V. Oczywiście z zabezpieczeniem np 30A. Moim zdaniem instalacja nie powinna przechodzić przez stacyjkę.

30 A to spora przesada. W koncu to tylko motocykl. Co on niby mialby podlaczac do tego gniazdka zapalniczki zeby potrzebowal bezpiecznika rzedu 30A?

Nie mialem na mysli konkretnie samej stacyjki ale wlasnie podpiecie sie w miejse gdzie pojawia sie zasilanie po przekreceniu kluczyka. Ma to swoje plusy i minusy. Plusy sa takie ze po wyjeciu kluczyka nikt Ci aku nie rozladuje czy nie wepchnie czegos do gniazda co spowoduje zwarcie. W sumie powinien poleciec bezpiecznik ale rozne sytuacje sie zdarzaja. Minus to ze musisz wlaczac zaplon gdy chcesz np napompowac kolo elektryczna pompka lub naladowac telefon. Dlatego mam u siebie dwa warianty. Gniazdo na kokpicie jest rozlaczane kluczykiem. Drugie na kablu schowane pod siedzeniem jest na stale. Dlatego zawsze moge zostawic wlaczony tel do ladowania w schowku tak ze nikt nie bedzie o tym wiedzial i odejsc dalej od motocykla.

Tylu elektroników na forum... Wyprowadź ze skrzynki bezpieczników - podepnij się pod jakiś malo obciążony--> patrz instrukcja serwisowa, lub daj dodatkowy bezpiecznik bezpośrednio z aku. Do ladowania szwagier zrobi Ci maly stabilizatorek na dowolne napiecie i po krzyku. Jeszcze pozostanie kwestia podstawki, ale to już zależy od modelu telefonu.

Pozdrawiam i życzę udanych przeróbek.

Seb

www.ducati-klub.pl