kuba_195 Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Witam, tak się stło, że nie dopatrzony został stan elektrolitu w aku, jest go niecała połowa, moto paliło jak ciepłe normalnie. Jak poniżej zera trzeba było pomagać prostownikiem.aku ma niecałe 6 miesięcy, wiec dośc świerze. czy dolac samej wody destylowanej do max czy to już będzie bezsensu(stężenie kwasu nie będzie za słabe?:biggrin: czy poprostu zlać wszysko z niego i zalać nowym elektrolitem, przypomne że aku jest sprawne i nie wykazuje że jest padaczką:D:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropelka_350 Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Jezeli to byl naturalny ubytek to dolej wody destylowanej i powinno byc wszystko ok. Poczekaj kilka godzin aby woda z kwasem sie "przezarla". Nic innego zreszta Ci nie pozostaje. Jak masz ladowarke odpowiednia to podladuj aku pradem nie wiekszym niz 1/10A.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 28 Lutego 2007 Administrator Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Nie możesz go teraz zalać elektrolitem, bo go załatwisz na dobre. Najlepiej zalej wodą do pełna i laduj odpowiednim prądem przez odpowiedni czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) To normalny objaw niedopatrzebnia, nie przejmuj sie tylko zalej woda destylowana i podladuj najlepiej pradem C10. Bedzie smigac az milo jeszcze dlugo. Edytowane 28 Lutego 2007 przez koniaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 przedewszystkim sprawdź poziom ładowania czy nie jest za wysoki Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Coś tu mi nie gra, że półroczny akumulator ma poziom elektrolitu poniżej połowy. Albo nigdy nie był zalany do pełna, alboelektrolit został wylany, albo masz bardzo duży prąd ładowania i po prostu wygotowyje elektrolit, ale w takim przypadku będą też pokrzywione płytki w aku.Sprawdź czy ładowanie nie masz na 16V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 zalałem dodą destylowaną i ładowałem go prondem 5.5A przez 4 h i akumlator nie od poznania:) a ubyło elektrolitu (podejrzewam) przy małej glebie w lesie, gdzi emoto leżało dłuższą chwile na boku. Wszystko już w pożadku i gra, dzięki za odpowiedzi, temat można zamknąć:) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^lunatyk^ Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 4A ? człowieku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 zalałem dodą destylowaną i ładowałem go prondem 5.5A przez 4 h i akumlator nie od poznania:) a ubyło elektrolitu (podejrzewam) przy małej glebie w lesie, gdzi emoto leżało dłuższą chwile na boku. Wszystko już w pożadku i gra, dzięki za odpowiedzi, temat można zamknąć:) pozdr. Za duzy prad ladowania ustawiles. Jak tak dalej bedziesz robil to zniszczysz sobie akumulator. Akumulatory laduje sie pradem 1/10 pojemnosci akumulatora przez 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 zalałem dodą destylowaną i ładowałem go prondem 5.5A przez 4 h i akumlator nie od poznania:) a ubyło elektrolitu (podejrzewam) przy małej glebie w lesie, gdzi emoto leżało dłuższą chwile na boku. Wszystko już w pożadku i gra, dzięki za odpowiedzi, temat można zamknąć:) pozdr. Jak ubyło Ci elektrolitu przy wywrotce to należy uzupełnić elektrolitem a nie wodą destylowaną.Wodą destylowaną uzupełniasz jak wyparuje a nie jak wychlapiesz, do tego ładuje się małym prądem.Pojemność akumulatora dzielisz przez dziesięć i takim prądem ładujesz.Akumulator 4Ah to ładujesz 0,4A. Jak nie masz odpowiedniego prostownika to ładuj szeregowo przez żarówkę 21W. Teraz to kup świeży elektrolit, stary wylej i naładuj małym prądem akumulator od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi