Skocz do zawartości

Splanowanie glowicy w Dt 50

neo1984_21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy jest mozliwosc splanowania glowicy w Dt50 i czy moze ktos z was juz to robil.

Czy jest moze jakis odczuwalny przyrost mocy czy jest to raczej zabieg nie majacy wiekszego sensu?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Edytowane przez neo1984_21

male motocykle tego typu, jak Twoja yamaha, honda czy aprilia, maja tak wysilone silniki, ze splanowanie dodatkowo glowicy po prostu je "zabije". mija sie to z celem, lepiej kup jakis dobry wydech (i) wiekszy gaznik. jezeli juz bardzo chcesz bawic sie przy glowicy to rozszlifuj ja i kup pod to tlok. chociaz nie jestem pewien czy producent przewidzial taka mozliwosc. w hondach na przyklad, z 80 cm mozna zrobic nawet do 112ccm, ale potem juz mozesz zapomniec o jakimkolwiek szlifie. w kazdym badz razie planowanie glowicy, nawet o glupi milimetr zniszczy ci silnik szybciej niz zdazysz go dotrzec.

pzdr:)

od kiedy podczas zmiany tloka na wiekszy szlifuje sie glowice?? albo ja zyje w jakims innym swiecie albo juz nie wiem co. SZLIFUJE SIE CYLINDER NIE GLOWICE tak samo ,magneto jak DR125 to 4T a nie 2T (chodzi mi o temat dorabiania wydechu) . Co do planowania to taki zabieg mozesz przeprowadzic jezeli sie glowica odksztalcila (np.: od temp.) i wlasnie masz zamiar zakladac nowa uszczelke bo sa "wiatry" pomiedzy cylindrem a glowica :icon_biggrin:

Pozdro

Planowanie głowicy zwiększy stopień sprężania, przez co wzrosnie moc. Jezeli juz chcesz to robic musisz uważac aby nie splanować zbyt dużo(jest jakas przyjeta ogólnie dopuszczalna granica niepamietam jaka). Zbyt pochopne planowanie zawzyczaj zle sie konczy dla silnika, czesto w wyniku tego wystepuje spalanie stukowe = szybsze zużywanie sie podzespołów

Jeszcze pamietajmy o tym ze kazdy silnik ktory opuscil fabryke nie jest obciazony w 100 % tylko ma jeszcze zawsze pewien zapas rezerwy. Taka rezerwa to okolo 20-30 %.Fabryka pomyslala o tym ze jak przyjdzie cyliderek o wiekszej poj np 70 czy 80 to bedzie wieksze obciazenie, a takie cyliderek zakladamy na orginalny wal od 50. Mowie tu o slabyc cylindrach 70 czy 80 gdzie moc dochodzi do 12 koni. Jezeli bysmy chciali zalozyc wyczynowa 80 to wal trzeba zmienic . Wiec podobnie wykorzystujac ten zapas rezerwy , zawsze mozna splanowac glowice, ale z tym to trzeba uwazac, zeby nie przedobrzyc.Najlepiej sprawdzic cisnienie zaraz po splanowaniu, jezeli jest za duze to uszczelka pod glowice. Jeszcze wazna rzecza zanim zaczniemy planowac glowice to jest stan walu korbowego. Powinien byc w stanie dobrym, zadnyc stukuw ani z tych rzeczy, w przeciwnym wypadku wal nam bardzo szybko kleknie.

Pozdrawiam.

ja kiedyś bawiłem sie z planowaniem głowicy i troche przegiąłem i wałdostał tak szybkoluzówże nie zdążyłem go dotrzecnawet(simson). Podnoszeniekompresji nie daje dużo, a raczej szkodzi, podniesieniekompresji o około 1Mpa nie powinno zaaszkodzić,. pzdrcyzli około 1mm

od kiedy podczas zmiany tloka na wiekszy szlifuje sie glowice?? albo ja zyje w jakims innym swiecie albo juz nie wiem co. SZLIFUJE SIE CYLINDER NIE GLOWICE

sorki za wprowadzenie w blad- nie chodzilo mi o glowice tylko o cylinder.

a co do DRki to dzieki za info, niestety dotychczas jeszcze przy takich maszynach nie robilem.