Lucass Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Elo mam takie pytanie bo w rękach oprócz kół od wsk jawy rometa i paru enduro to nie miałem rzadnych innych np. bezdętkowych.Chodzi mi o to czy zakładająć np. do enduraka na przód koło 17 odpowiednio szerokie, szprychowane z felgą typowo dętkową, da rady założyć na to opone od sporta tubeless (jeśli bym wcisnoł pod nią dętkę)? (przeróbka super moto typu low budget) I w drugą strone czy do jakiegoś tam innego enduraka, który ma koła przystosowane do opon bezdętkowych mógłbym założyć oponę kostkę bezdętkową (bez dętki lub jakoś z dętką)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutomb Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Zakladalismy z kumplem opone bezdetkowa na przod do enduro. Opona 21" 90/90. Rozmiar sie zgadzal. Wpakowalismy do srodka detke. Musielismy sie po prostu wiecej napocic przy zakladaniu opony. Jest jakby bardziej dopasowana do felgi. Opona detkowa tej samej firmy i o tym samym rozmiarze wchodzila na kolo latwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dersu Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Elo mam takie pytanie bo w rękach oprócz kół od wsk jawy rometa i paru enduro to nie miałem rzadnych innych np. bezdętkowych.Chodzi mi o to czy zakładająć np. do enduraka na przód koło 17 odpowiednio szerokie, szprychowane z felgą typowo dętkową, da rady założyć na to opone od sporta tubeless (jeśli bym wcisnoł pod nią dętkę)? (przeróbka super moto typu low budget) I w drugą strone czy do jakiegoś tam innego enduraka, który ma koła przystosowane do opon bezdętkowych mógłbym założyć oponę kostkę bezdętkową (bez dętki lub jakoś z dętką)?Na kolo szprychowane zalozysz kazda opone(radialna lub diagonalną) ale tylko wraz z dętka...na felgę bezdętkowa naklada sie opone radialną(Tubelles)-pompowanie raczej tylko kompresorem, ale z detka mozesz tez nalozyc opone diagonalna(tube type)Wczesniej jedynie trzeba usunąc z felgi zaworek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrusgsx Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Na kolo szprychowane zalozysz kazda opone(radialna lub diagonalną) ale tylko wraz z dętka...na felgę bezdętkowa naklada sie opone radialną(Tubelles)-pompowanie raczej tylko kompresorem, ale z detka mozesz tez nalozyc opone diagonalna(tube type)Wczesniej jedynie trzeba usunąc z felgi zaworek.Pozdrawiam. Mieszasz koledze w głowie - to że opona jest diagonalna nie oznacza wcale że jest dętkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dersu Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Mieszasz koledze w głowie - to że opona jest diagonalna nie oznacza wcale że jest dętkowaTrafne spostrzezenie....diagonalna od radialnej rozni sie jedynie kordem,gdzie diagonalne opony zalecane sa do motocykli ciezkich a radialne do sportowych..Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucass Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Wczesniej jedynie trzeba usunąc z felgi zaworek. A czy taki zabieg nie znieszczy felgi "bezdętkowej", nie rozszczelni jej? Czy będę mógł po tym wrócić do poprzedniego stanu i latać na oponach bezdętkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dersu Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 A czy taki zabieg nie znieszczy felgi "bezdętkowej", nie rozszczelni jej? Czy będę mógł po tym wrócić do poprzedniego stanu i latać na oponach bezdętkowych?Zaworek potem mozna wlozyc bez problemu, felgi nie zniszczysz ale...generalnie nie jest zalecana zamiana taka o ktorej mowimy, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Staram się Ciebie zrozumieć ale stary opony są zajebiście ważne bo to twoje bezpieczeństwo więc już zmotaj te kilka złotych i kup nawet śmiganą zamiast robić kombinacje bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucass Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) OK. Dzieki wiem już wszystko. Edytowane 10 Lutego 2007 przez Lucass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiertara Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Założysz bez problemu. Przecież SM też mają szprychowe dętkowe obręcze wiec w endurasie też dasz rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi