Skocz do zawartości

Zmieniać łańcuszek, czy nie?

Mrówa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozebrałem samą górę silnika w celu regulacji zaworów. Wałki mam już wyjęte. Motocykl ma 38000km przebiegu. Przebieg wydaje się być realny - luzy zaworowe w miarę trzymają normę oczywiście niektóre bliżej środka normy, a inne nieopodal dolnej granicy. I tak się teraz zastanawiam czy wymieniać przy okazji łańcuszek rozrządu. Nie uśmiecha mi się zaglądać "tam" ponownie za 10tyś km, gdy nagle rozrząd da o sobie znać. Łańcuszek dotychczas nie hałasował i jest na bank oryginalny. Jeśli wymieniać to decydować się na firmę B. W., którą oferuje Larsson, czy może szukać w innych miejscach zniesławionego ostatnio na łamach forum D.I.D-a?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam :crossy: :crossy:

Edytowane przez Mrówa

Wg mnie grzebanie przy dobrym łańcuszku mija sie z celem.. Ja mialem natrzaskane 60 tys banditem i lancuszek jeszcze sie nie odzywał.. Moim zdaniem szkoda czasu, pieniędzy i nerwów jeśli wszystko do tej pory było ok.. Pozdrawiam

Akurat czas nie jest problemem, hajs również bo wolę wydać teraz 200zł na łańcuszek i zrobić wszystko za jednym razem, niż czekać i nagle podczas wyjazdu nad morze w połowie tego sezonu łańcuszek zacznie wydawać dziwne odgłosy... A może ktoś ma krańcowy wymiar serwisowy dla łańcuszka rozrządu na odcinku np. 20 ogniw? W serwisówce nic o tym nie piszą.

Gdzieś o dopuszczalnych wymiarach czytalem chyba na forum.... Jeszcze nie widzialem zeby ktos wymienial lancuszek w motorze jak był jeszcze dobry ale jak chcesz mieć pewność to czemu nie.. A do do D.I.D'a to jedne z lepszych ale ostatnio pojawiło sie wiele didów bez wybitych na ogniwach znaków firmowych, które sie rozpadają.. A cp do łańcuszka to nie jest tak ze nagle zacznie głośno walić i trzeba od razu wymienic... to kwestia dłuższego czasu i raczej stopniowego narastania dzwieku

Mrówa,

zerknij na napinacz,ja też mam właśnie rozebraną górę silnika i napinacz po zdemontowaniu miałem idealnie w połowie zakresu,po tym stwierdzam że jeszcze troche polatam,dodam że przebieg mam prawie identyczny jak u Ciebie...reguluję więc tylko zawory i łańcuszek odpuszczam

pozdrawiam

Ok, zerknę na napinacz. Tylko cholera wykręciłem go z silnika z wkręconą sprężyną i regulacja wylazła mi do końca. Jak już wyreguluje zawory(dobiorę płytki) i będę składał wałki, to wkręce napinacz, poczekam aż sobie zaskoczy na odpowiedni ząbek i wykręcę najpierw sprężynę a potem cały napinacz i zweryfikuje na jakim ząbku się znajduje. Pozdrawiam:)

Stan wysuniecia napinacza nie powie ci wszystkiego. Moga byc zuzyte slizhgi lancuszka rozzradu , jak jest w moim wypadku .Ja wymienilem dobry lancuszek ( miescil sie w polowie zakresu wyciagu) , a okazuje sie ze to slizgi zjechane , dlatego napinacz skonczony.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Akurat czas nie jest problemem, hajs również bo wolę wydać teraz 200zł na łańcuszek i zrobić wszystko za jednym razem, niż czekać i nagle podczas wyjazdu nad morze w połowie tego sezonu łańcuszek zacznie wydawać dziwne odgłosy... A może ktoś ma krańcowy wymiar serwisowy dla łańcuszka rozrządu na odcinku np. 20 ogniw? W serwisówce nic o tym nie piszą.

Jeśli masz czas i kase to wymień i będziesz miał pewność.

Nowe ślizgi do tego i starczy na długo. To wcale nie prawda, że trzeba czekać, aż łańcuszek zacznie się odzywać, bo wtedy jest ryzyko, że się urwie zanim zdążysz go wymienić a takie przypadki dosyć często się zdażają.

Akurat ze zmianą ślizgów będzie kłopot, bo są one przykręcone śrubami gdzieś w okolicach wału korbowego, więc chyba trzeba rozpoławiać cały silnior. Ale wydaje mi się, że są one w bdb stanie, jeszcze dziś rzuce na nie okiem.

Podłączę sie pod temat ,żeby nie zaśmiecać forum.Powiedzcie mi co może być przyczyną ,ze po wymianie napinacza na nowy z serwisu jeszcze głośniej rzęzi mi łańcuszek.Przed wymianą był lekki grzechot około 4 tys obr,teraz sie podniosło do około 6 tys obr i jest jakby głośniejsze.Zgłupiałem już.Stary łańcuch nie zgrał sie z nowym napinaczem? Czy ja coś źle założyłem ? Ale przecież to wszystko proste jak ..... Czekam na jakieś sugestie.Dzieki

Podłączę sie pod temat ,żeby nie zaśmiecać forum.Powiedzcie mi co może być przyczyną ,ze po wymianie napinacza na nowy z serwisu jeszcze głośniej rzęzi mi łańcuszek.Przed wymianą był lekki grzechot około 4 tys obr,teraz sie podniosło do około 6 tys obr i jest jakby głośniejsze.Zgłupiałem już.Stary łańcuch nie zgrał sie z nowym napinaczem? Czy ja coś źle założyłem ? Ale przecież to wszystko proste jak ..... Czekam na jakieś sugestie.Dzieki

Może jeszcze ślizg w napinaczu nie dopasował się do łańcucha, albo z innego materiału wykonany i bardziej słychać.

Może napinacz za mało szpanuje łańcuch i ten się nabuja, albo po prostu łańcuszek też nadaje się do wymiany.

Sam nie wiem, trudno powiedzieć. Dobrze by było po paruset km zaglądnąć do silnika i aprawdzić jak się ma napinacz i łańcuszek.

witam

A może to twój łańcuszek ma już dosyć życia :icon_twisted:

pozdro

No właśnie ,może i łańcuszek,ale czemu jest gorzej po wymianie ? To mnie dziwi .

zobacz czy napinacz dociąga łańcuszek, najlepiej zdejmij góre i sprawdź jak jest naciągnięty łańcuszek

i czy nie ma dosyć - widać czy dobrze dolega do zębatki