WWaldi Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Witam wszystkich posiadaczy vulcan'ów. Od 2 dni posiadam vn750. Wyczytałem gdzieś, że w porównaniu do innych jednostek V2 silnik vulcan'a jest stosunkowo "wysoko obrotowy". W związku z tym mam pytanie: jakie powinno się utrzymywać obroty na trasie przy jeździe ze stałą ale niedużą prędkością, np 70-80km/h - żeby nie były za niskie?Ja miałem ok 3000obr/min a czasami nawet trochę mniej. Czytałem na forum temat dotyczący obrotów i ktoś tam napisał że zbyt niskie szkodzą silnikowi. Wiem, że trochę dziwne pytanie, ale to jest mój pierwszy motocykl więc proszę o wyrozumiałość. pozdrawiam WitamGeneralnie obroty rzędu 3000 nie są szkodliwe dla silnika pod warunkiem że znasz swój silnik. Każdy silnik ma tzw zakres obrotów użytecznych , jest to zakres pomiędzy obrotami max momentu i max. mocy , dla VN750 jest 5500 a 7900 obr a więc wysoko jak na czopera (dla porównania VN800 to 3300 a 7000) poza tym zakresem silnik nie osiąga pełnych możliwości trakcyjnych. Jak z tego wynika VN750 słabo "ciągnie od dołu" jeśli więc eksploatujesz go na tak niskich obrotach powinieneś przestrzegać dwóch zasad - jeśli chcesz przyspieszyć bez zmiany biegu trzeba to zrobić bardzo delikatnie , inaczej usłyszysz nieprzyjemny stuk silnika , natomiast jeśli potrzebujesz mocno przyspieszyć trzeba zredukować bieg, podkręcić silnik do powyżej 5000 i wtedy masz prawdziwego kopa. Tak więc wszystko można jak sie wie i czuje co robi. Pozdrawiam i dużo zadowolenia z jazdy to naprawdę fajna maszyna. :icon_eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadir Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Dzięki za odp. Dla mnie to on już od 3 tys świetnie przyspiesza, :icon_twisted: a powyżej 5000obr/min jeszcze nie odkręciłem. Jak na razie jestem strasznie zadowolony z motocykla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtaq Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 WitamProblem to ustalenie właściwego napięcia łożysk stożkowych (...) dla Kawasaki VN800Classik Clymer podaje 39Nm (...)WWaldi stokrotne dzięki za taki szczegółowy opis. Z jednym 'ale' - Kawasaki VN800 Classic r. 1997 ma w przedniej piaście zwykłe łożyska kulkowe, bodajże 6204 obustronnie hermetyczne. Już je zmieniłem i wracam właśnie po 100 kilometrowym spacerku z uchem przy osi. Skąd ci się wzięły te stożkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WWaldi Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Sorki Wojatq , :) nie wiem jak to doczytałem byłem przekonany że chodzi o łożyska główki ramy, no a w piaście przedniego koła nie ma żadnego knyfa , wymieniasz składasz i jedziesz :biggrin: . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtaq Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 (edytowane) Sorki Wojatq (...) wymieniasz składasz i jedziesz.Hehehe! I tak właśnie zrobiłem! Z tym, że po twoim poście zacząłem podejrzewać, że jeżdże chińską podróbką prawdziwego Kawasaki :rolleyes: Zaręczam ci, że wszelkie wskazówki skrzętnie zachowam (oby nigdy) do wykorzystania... Jeszcze raz dzięki. A nasze chłopaki były w zeszłą niedzielę nad morzem, i podobno wyjazd rewelacyjny tylko nikt nie chce pary puścić dlaczego? Ja sobie odpuściłem zważywszy na potrzebę mniej aktywnego wypoczynku i górę prasowania. Edytowane 18 Czerwca 2007 przez wojtaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Bo bylismy u zony kolegi ktora jest w sanantorium. A bylo tam ze 30 samotnych pan - niestety w wieku od 50 wzywz. No i nikt nie chce teraz sie przyznac przed zona ze ..... I bylo prawie jak w Ciechocinku tam gdzie dom zdorjowy Maxi Kaz rusza na lowy - z ta roznica ze zwierzyna lowna to bylismy my :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 wadirtez mam 750 od 2 m-cyprzejechalem juz troche km i jestem bardzo zadowolony. Z czasem wyczujesz jak "odchodzi" przy przyspieszaniu. Ja jezdze roznie ..na niskich i wysokich obrotach. Moim zdaniem silnik jest dość elastyczny ale najlepiej zachowuje sie powyzej 4500.........." Vulcan = rakieta".......hihiPOZDRAWIAM WSZYSTKICH KOLEGÓW :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Waldii powiedz jak tam pas napedowy. Doszedlo do ciebie?? Zamontowales?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WWaldi Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Witajcie ar2r pas i kółka już doszły, trzeba jeszcze dorobić parę drobiazgów ( tulejkę dystansowa , podkładkę zabezp., osłonę), ale zostawiam to na długie zimowe wieczory :) . Teraz nie mam czasu ani warunków na takie robótki a jak jest pogoda to trzeba nawijać asfalt na kółka a nie robić :notworthy: , :buttrock: , :biggrin: pozdrawiam i do zobaczenia na trasie(trzeba by skrzyknąć jakieś spotkanko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eda Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 WWaldiprędzej czy póżniej ciebie dopadne :) :) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nullek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 witampanowie coś mnie napadło i chce sprzedać mojego sprzęta ,wiekszość z was go widziała wiec jesli ktoś byłby zainteresowany to piszcie lub dzwońcie nr telefonu w profilu .pozdrawiam :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosiu Opublikowano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 witampanowie coś mnie napadło i chce sprzedać mojego W środku sezonu? Chyba że cos masz upatrzone juz? To choć pochwal sie co chcesz zakupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafir Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Nic, znudził się koledze motór :) pzdr Cytuj http://www.hdceleven.pl/index.php/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 chyba nie znudzil a trafilo sie cos z marzen. pozazdroscic tej pieknej czerwieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosiu Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Moto przygotowane oliwka świeża, opony nówki bambetle już zapakowane i w niedziele ruszam na traske Bogatynia - Krym (Mysovoje) objazd pólwyspu (z opcja wypadu do Gruzji jesli będzie połaczenie promowe)a potem powót przez Mołdawię, Rumunię, Węgry, Słowcję, Czechy do Bogatyni:) Zaplanowane około 6000 km. jedziemy w 5 motorków dwie hondy VT1100, jedna Varadero, Yamaha Virago 750 S i oczywiście mój VN-800 :biggrin: Po powrocie cos naskrobie Pozdrowienia dla wszystkich Vulkanierów :crossy: :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi