DZIADU Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Potrzebuję zasięgnąć informacji dotyczących usprawnienia hebli w FZ. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was przekładał kiedyś przednie tarcze hamulcowe i zaciski z wymienionych w temacie motocykli do FZ 750, dodać tutaj muszę, ze moja FZ toczy się jeszcze na 16 calowym kole przednim. O ile tarcze hamulcowe to mały problem, gdyz na 99,99% pasują z FJR/R1 i chyba też z R6 to problem rodzi się z zaciskami, mianowicie czy właściwie "trafią" w tarczę. Nie mam możliwości w tej chwili dokładnie przymierzyc gratów, prędzej będę mógł zmierzyć odpowiednie odległości miedzy punktami montażowymi natomiast bez przymierzenia podzespołów w naturze się nie obejdzie. Wydaję mi się, ze jeśli mocowania zacisku w FZ i FZR, R1 itd są identyczne i wysokość między osią a mocowaniami też jest taka sama to chyba bez problemu założę te elementy. P.S. Czy dobrze zauważyłem, że jest jeden rodzaj "niebieskich" zacisków stosowanych w motocyklach Yamahy i czy rzeczywiście są one kompatybilne ze starszymi zaciskami znanymi z FZR/FJ/YZF?? Nikt nie zna problemów, nie chce się podzielić przemyśleniami nt pomysłu?? Paweł? Adam?? Idaho?? Piotrek?? :crossy: Cytuj Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bread Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 - spróbuj przedstawić w/w problem na www.fzrfahrer.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja niestety nie robie w Yamasze.Ze swego doswiadczenia wiem ze bardzo latwo sie walnac o kilka mm jesli chodzi o rozstawienie mocowan, tak ze wlasciwie najbezpieczniej jest przymierzyc.Poza tym staral bym sie wymienic caly przod, zeby przejsc na kolo przednie 17`` tak jak zrobilem u siebie w Suzuki. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADU Opublikowano 24 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Po wstępnych rozważaniach z Pawłem i Rogerem doszliśmy do wniosku, że kluczem programu jest odległość między osią koła a mocowaniami zacisków no i oczywiście mocowania zacisków muszą przystawać do samego zacisku. Na razie spróbuję dopasować zaciski z TRX/FZR, te z kolei są kompatybilne z R1 (wlasnie takie jeżdżą aktualnie w TRX). Przodu nie chcę zmieniać, bo to za duży koszt, jesli wywalę przód to i tylne koło bym musiał przekładać i tu nie inne niż 17" bym ładował, poza tym podobają mi się moje jedyne w swoim rodzaju koła i oprócz skutecznych bloków Ewula wyglądałaby totalnie inaczej niż wszystko co jeździ po naszych drogach :) Cytuj Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi