Skocz do zawartości

Zabytek...?

przemek3578
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki - bez obrazy dla posiadaczy japońców - ale jak tak czytam o tym, że ktoś chce rejestrować moto z połowy 80-tych lat na zabytek to aż "coś mi sie robi" :)

W ostatnim czasie, moim zdaniem, nadużywa się pojęć "pojazd zabytkowy" i "klasyk".

Pojazdem zabytkowym nazywa się pierwszy lepszy motocykl, który "wczoraj skonczył 25lat" - a pod "klasyka" podciąga się wszystko bez wyjątków (nie mam tu na myśli konkretnego pojazdu - lecz ogólne stwierdzenia);

Sorki Seboo, ale jeśli Honda CB 700 z 1985r jest klasykiem - to w takim razie wszystkie Jawy 350 i ETZ z początku lat 80-tych, tłuczone po polach, też nimi są (a nikt o nich tak nie mówi).

Ps;

Określenie "Youngtimer" byłoby dobre - ale jak dla mnie mój motor (K-750) z 1966 roku jest yougtimerem - a nie zabytkiem. Traktuję go oczywiście "z należytym szacunkiem" - ale do prawdziwie zabytkowego pojazdu trochę mu brakuje (chociaż jest w 90% oryginalny);

Pps;

Po tym, co tu napisałem, pewnie będę "ogólnie znienawidzony", ale takie jest moje zdanie - samo przekroczenie 25 lat - nie czyni pojazdu zabytkowym;

Ppps;

Nie wątpię, że maszyna Przemka jest oryginalna, itd. - ale nadal twierdzę, że rejestrowanie "współczesnego moto na żółto" jest nie na miejscu;

Edytowane przez Paolo350

.....ale jeśli Honda CB 700 z 1985r jest klasykiem - to w takim razie wszystkie Jawy 350 i ETZ z początku lat 80-tych, tłuczone po polach, też nimi są (a nikt o nich tak nie mówi).....

Moim skromnym zdaniem to trochę kolegę poniosło, żeby wrzucać do jednego wora wymuskaną Hondę CB 700 pełen oryginał z Jawami i Emzetami "tłuczonymi po polach", ale niech już tak będzie, każdy ma prawo do własnego zdania i trzeba to uszanować. :notworthy:

seboo - jak będziesz w Opocznie daj wcześniej znać - możemy się zgadać -ZAPRASZAM!!!

Super! Jak tylko będzie wolna chwila to się odezwę.

To, że napisałem o tłuczonych po polach motocyklach miało być tylko sposobem zwrócenia uwagi na rocznik;

Poza tym ja osobiscie nie lubię, kiedy ktoś naśmiewa się z "demoludów" - bo nie widzę żadnego powodu aby naśmiewać się z Jaw i MZ (nie twierdzę, że ty to robisz, ale wspomnienie o "nietrafnym porównaniu" wskazywałoby na to);

Poza tym stan techniczny pojazdu nie czyni go klasykiem - tak więc nie ma znaczenia, że np. moto śmiga po polach (na Kubie do "prac codziennych" używa się Indianów, Triumphów, Arieli, itp. - i są na pewno w gorszym stanie niż twoja Honda - jednak to są klasyki i weterany)

Wymuskany czy nie - wszystko jedno - klasyk to to nie jest. Sorki - ale taka jest prawda;

Edytowane przez Paolo350

Daleki jestem od naśmiewania się z motocykli rodem z NRD. Sam przez dobrych kilka lat ujeżdzałem MZ ETZ 150 i bardzo miło wspominam ten okres. Ty zaś zdegradowałeś je do roli sprzętu do katowania po polu, a mnie sugerujesz, że mam do nich lekceważące podejście. Coś tu jest chyba nie tak.....

A sposób zwrócenia uwagi na rocznik pojazdu poprzez wskazanie na kategorię dróg, czy w tym przypadku raczej bezdroży, po których winien się on poruszać, już zupełnie pozbawione jest sensu.

Zgadzam się w zupełności z twierdzeniem, że stan techniczny pojazdu nie czyni z niego automatycznie klasyka, ale ta sama zasada dotyczy, w moim mniemaniu, również wieku pojazdu. Nie ma ściśle określonej cezury czasowej, której przekroczenie gwarantuje, że pojazd staje się klasykiem bądź zabytkiem. Ustawowe 25 lat jest tylko pewnym uproszczeniem, bo tak naprawdę każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie. Dlatego też nie upieram się przy "klasycznym" charakterze mojego moto, czy innych japońców z lat 80 - tych, ale i Ty z całym szacunkiem, nie masz prawa autorytarnie i definitywnie wypowiadać się co jest, a co nie jest pojazdem klasycznym, tudzież zabytkowym.

Może i nie mam prawa autorytarnie wypowiadac się na temat "co jest a co nie jest klasykiem" - ale twierdzenie, że Honda z 85 roku jest pojazdem klasycznym trochę mnie zdenerwowało - i stąd moja wypowiedź;

Nie zdegradowałem "demoludów" do sprzetów do jazdy po polu (sam do niedawna jeździłem Jawą 350) - ale w większości te sprzety sa własnie używane do jazdy w takich warunkach;

Zgadzam się, że rocznik pojazdu nie jest "wyznacznikiem klasyczności pojazdu" - ale nadal twierdzę, że twoja Honda nie jest klasykiem - a jesli myslisz inaczej - to potwierdź swoją wypowiedź jakimiś argumentami wskazującymi na "klasyczność";

Widzę,że mój problem a właściwie pytanie doprowadziło do pewnej dyskusji - ja tylko zapytałem czy i co trzeba zrobic aby zarejestrowa moto z lat 80 jako zabytek - tak jak słusznie Seboo zauważył od stwierdzenia czy dane moto jest czy też nie jest zabytkiem są odpowiednio powołani do tego rzeczoznawcy i to właściwie ich opinia w tej kwestji jest pewną wykładnią na dany temat. Ja absolutnie nie twierdze,że moja Virago jest zaliczana do takiej grupy pojazdów - ja tylko z ciekawości zapytałem jak to jest i co się wiąże z posiadaniem zabytkowego moto. Za wszystkie informacje bardzo dziękuje i SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!

A ja powiem, że Virago Przemka jest zabytkiem i gów... mnie obchodzi, kto co myśli. Ile widujecie takich motocykli w sezonie? Ja nie wiele, nie mówiąc już o stanie technicznym. Wiek ma prawidłowy, stan nienaganny, już coraz rzadziej spotykany, pytam się, więc, co jeszcze potrzeba?

Pozdrawiam

Januszm

A ja powiem, że Virago Przemka jest zabytkiem i gów... mnie obchodzi, kto co myśli. Ile widujecie takich motocykli w sezonie? Ja nie wiele, nie mówiąc już o stanie technicznym. Wiek ma prawidłowy, stan nienaganny, już coraz rzadziej spotykany, pytam się, więc, co jeszcze potrzeba?

Pozdrawiam

Januszm

Słuchaj - na takie motocykle jest inne określenie - "żadko spotykany" i "dobrze utrzymany" - a nie zabytkowy;

Nadal jestem zdania, że pojęcia "zabytek" i "klasyk" są nadużywane;

Ale jak chcecie je tak nazywać - to nazywajcie - w sumie co mnie to interesuje;

Jestem tylko ciekaw reakcji gości na "Rajdach pojazdów zabytkowych" kiedy przyjedziesz Hondą z 85roku lub Virago z 82r i powiesz im, że przyjechałes "zabytkiem";

Ale - takiej reakcji przewidzieć się nie da - a może was zaakceptują??

Pozdrawiam

Januszm

Dziękuje za wsparcie!!! :biggrin:

:bigrazz: :bigrazz: :wink: ;) :icon_mrgreen:

Wedle ustawy, to jest zabytek. Nic, co Japońskie nie jest zabytkiem? Czy japończyki się nie starzeją? Uważam, że to jest cenniejszy zabytek niż jakiś jeden z wielu radzieckich motocykli, których widuję kilkanaście w sezonie, albo i więcej. Niedługo przez to, że niedoceniamy starych japońskich motocykli, nie będzie ich i wtedy powtórzy się historia Syrenki, która kiedyś kosztowała 100 zł, a z pełnym bakiem 200. Dziś jest, to już samochód zabytkowy, którego cena jest trochę większa od 100 zł, lecz jest ich znacznie mniej, ponieważ kilka lat wstecz duża część właścicieli oddała je na złom, bądź zajeździli je nie wyrzyci małolaci.