Skocz do zawartości

Transport Motocykli z Anglii do Polski

dyrmaz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moto sprzedałem wczoraj ale chętnie bym wysłał silnik od Suzuki GS500 do PL i kilka pierdołów. Napisz w jakie miejsce w UK jedziesz. Pozdrro.

Jade wiadomo, od Calais z prawej Lądynu, na Cambridge do Peterborough i okolice.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Muszę powiedzieć, że nic nie sprawiło mi takiej radości ostatnio jak znalezienie w necie tego tematu. Otóż mam zamiar przywieźć z GB motocykl. Sprawa ma się następująco: mam w Milton Keynes siostrę i w sierpniu jadę ją na tydzień odwiedzić. W tym czasie chcę kupić motor. Nie będzie to nic superwypasionego, ale takie tam moje marzenie... BMW z silnikiem boxera i napędem na kardan - z lat osiemdziesiątych :-) . Motor (jeśli uda mi się zakupić coś rozsądnego) będzie stał u mojej siostry właśnie.

Mam w związku z powyższym kilka pytań do osób zajmujących się przewozem motocykli z GB do Polski:

1. Jaka dokumentacja dokładnie powinna być przy motocyklu? - Czy wystarczy do zarejestrowania w Polsce umowa, dowód rejestracyjny i przegląd - czy musi być również Tax, skoro motor jedzie na lawecie? Czy dokumenty muszą jechać z motocyklem czy mogę zabrać osobno?

2. Czy ktoś podjąby się przywiezienia tego motocykla do Krakowa? Jeśli tak, to za ile? Termin nie jest jakoś szczególnie ważny, powiedzmy w przedziale połowa sierpnia - koniec września?

Z góry sedrecznie dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc.

Edytowane przez sgt

To zapraszam kolege do tematu " United Kingdom czyli angielskie przy piwie ...." ;)

Tam sie umawiamy i tam jezdza koledzy do PL.

Mycior sie teraz ozenil i siedzi w kraju :)

Wiem ze na poczatku lipca ruthi7 bedzie jechal do Polski i bedzie zabieral moj motocykl :eek:

Oglaszal sie tez inny kolega ze bedzie jechal z Bournemouth ...

Edytowane przez majkelpl

ISRA: 27062
SREU: 614

Mycior sie teraz ozenil i siedzi w kraju :icon_razz:

Tak tak ozenił si eale w karaju nie usiedzi :biggrin:

Co do transportu to prawdopodonie bedize ale tylko jeden transport koncem sierpnia. Jesli sprawa sie wyklaruje konkretnie to dam znać.

pozdro

Co do transportu to prawdopodonie bedize ale tylko jeden transport koncem sierpnia. Jesli sprawa sie wyklaruje konkretnie to dam znać.

Dzięki za odpowiedzi :notworthy:

Termin "koniec sierpnia" odpowiada mi idealnie. Fajnie byłoby, gdybyś mógł podać na PW jakieś namiary na siebie - ja również będę się umawiał dokładnie jak już motor będzie kupiony (zawsze istnieje ryzyko, że nie znajdę nic odpowiedniego, a "kupować żeby kupić" nie mam ochoty).

Bardzo prosiłbym również o przybliżenie kwestii dokumentów. Co prawda - w poprzednich postach było wyjaśniane dokładnie, ale tak jeszcze raz dla pewności :crossy: O co dokładnie mi chodzi - pytałem w punkcie 1.

Przyznaję, że pkt 2 też jest ważny... :lalag: bowiem moja miłość do jednośladów (albo, jak widać na mojej stronie - nie zawsze jednośladów) ograniczona jest jedynie finansami...

Nie ukrywam, że najchętniej dogadałbym się z Tobą, MYCIOR - a to z tego powodu, że lubię konkretnych ludzi, a poza tym - zawsze to krajan (ja z Krakowa, żona z Dubiecka na podkarpaciu) więc łatwiej się dogadać, blisko i w ogóle...

Pozdrawiam,

i dziękuję również za podpowiedź gdzie jeszcze na forum szukać pomocy

Edytowane przez sgt

Siema

Tak jak pisze transport bedize organizowany na koniec sierpnia ,ale czy dojdzie do skutku to sie okaze nie wczesniej niz na poczaątku sierpnia.Niestety bedize tylko jeden kurs.

no to jesli chodzi o pkt 1:

musze (czasami nie sprawdzają ,ale wole miec w razie W) mieć albo dowód rej i umowe,albo sama FV.

co do pkt 2:

Jesli chodzi o podwózke do KRK to nic wiecej nie bedziesz musiał dopłacać :biggrin: , jesli bede musiał skoczyć po twoje moto do Milton K. to jakieś 20 funtów wiecej cie to bedize kosztować.

pzdr

Świetnie! Proponuję tak: podaj, proszę jakieś namiary na siebie poprzez PW. Dobrze byłoby, gdybym miał na przykład numer telefonu w GB - bo może się okazać, że nie będę tam miał dostępu do netu. Najpóźniej 12 sierpnia dałbym Ci znać, czy kupiłem jakiś motor (zadzwonię albo napiszę niezależnie od tego czy tak czy nie) i umówilibyśmy się już dokładnie co do transportu.

Wygląda na to, że nie mieszkasz zbyt daleko od Milton Keynes - więc może nawet udałoby się podjechać i zostawić motor bezposrednio u Ciebie, ale jeśli nie - to te dodatkowe 20 funtów jest wg mnie uczciwą ceną i bez problemu zapłacę.

Na razie rozgladam się tylko po eBay'u - ale może podpowiedz jakieś inne miejsca? A może znasz jakąś R75, R80, R100 do sprzedania..?

Jeszcze raz bardzo dziękuję, że zechciałeś odpowiedzieć na moje pytania.

• 2 tygodnie później...

Hej,

Minęło 10 dni... a tu zero kontaktu...

Czy znajdzie się ktoś jeszcze, kto może przywieźć motor z Anglii? Maszynę mam już "nagraną" - więc oferta na przywóz jest "od teraz". Trasa: Milton Keynes - Kraków. Motocykl: BMW R100RS, rocznik 1987. Taki:

http://img372.imageshack.us/my.php?image=e9011me5.jpg

Może nie powinienem pisać jednego posta pod drugim, ale sprawa ważna (dla mnie przynajmniej) i chodzi mi o zwrócenie uwagi...

Edytowane przez sgt

No to ja tez sie podlacze.

Nie bedziesz kolego ( Mycior ) mial transportu jeszcze w lipcu ??? :icon_biggrin:

Musze swojego Draga do Polski sciagnac a mi jeden kolega z terminem nie dopasowal ...

A jak nie Ty to nie masz jakis znajomkow ??? :bigrazz: :crossy:

Edytowane przez majkelpl

ISRA: 27062
SREU: 614

ile by mnie kosztował transport Rawa Maz. (łódzkie) - pod Liverpool ?

mam takie pytanko odnośnie R6. mam możliwość zakupu R6 z 2006 za 4900 funtów ( około 21 tys) t jest to dobra cena ? przeglądałem ogłoszenie i wydaje mi się ze to dobra cena.

Hej,

Minęło 10 dni... a tu zero kontaktu...

heja ,bo kolega MYCIOR sie wlasnie ozenil i byl w podróży poslubej z kumplami :notworthy:

Co do transportu to tak jak pisałem - tylko końcówka sierpnia wchodzi w gre, bo zbyt mało zamóweń ,a po 3-4 moto mi sie nie opłaca jechać. jesli masz jakąś alternatywe to bierz czym predziej, bo u mnie moze to nie wypalić,gdyż teraz to juz w innym kierunku się "rozwijam"

pzdr

heja ,bo kolega MYCIOR sie wlasnie ozenil i byl w podróży poslubej z kumplami :clap:

Co do transportu to tak jak pisałem - tylko końcówka sierpnia wchodzi w gre, bo zbyt mało zamóweń ,a po 3-4 moto mi sie nie opłaca jechać. jesli masz jakąś alternatywe to bierz czym predziej, bo u mnie moze to nie wypalić,gdyż teraz to juz w innym kierunku się "rozwijam"

pzdr

Ja Panie MYCIOR się pisze na koniec sierpnia wysłałem na forum scigacz.pl prywatną wiadomośc.

Witam. Zamierzam jechać do UK ok 10 lica i mam wolne miejsce na busie, wracam ok 12-13 lipca do Polski i miejscówka na co najmniej 4 motorki (jak nie więcej) się znajdzie. Także służę transportem. Pozdrawiam. Mirek

Edytowane przez JiM Transport

Ja Panie MYCIOR się pisze na koniec sierpnia wysłałem na forum scigacz.pl prywatną wiadomośc.

witam

na forum scigacz nie funkcjonuje.zapomnialem haslo i ogolnie tam nie siedze, wiec podeslij to samo na PW tutaj.

Co do samego transportu to bede to wiedział nie wczesniej jak po 20 sierpnia i wtedy bym trasport organizował na 29/30 sierpień - bedzie to tylko singiel i pozniej juz nie bedzie zadnego innego.

Co do samego transportu to oczywiscie nikomu nie moiw zeby czekał na mnie bo tak naprawde to jest 50/50. Jesli macie jakiekolwiek inne transporty to bierzcie je odrazu ,zby pozniej nikt nie moiwł, ze został z moto na wyspie, bo nie było transportu.

pzdr