Skocz do zawartości

Jakie macie fury :)

karol1001
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

biscuit napisał:

286KM/2150kg = 0.133KM/kg

(292KM/2150kg = 0.135KM/kg)

Seat Ibiza Cupra 1.9TDI:

160KM/1030kg = 0.155KM/kg

Tak, tylko zobacz, że Beemka ma napęd na tył jak nie na 4 łapy, a Seacik na przód i sobie z tą mocą nie radzi, do tego dochodzi moment obrotowy, który BMW ma pewnie ze 150 nm więcej, choć może i to będzie mało, a jak wiadomo, to moment decyduje o odejściu.

Nie ma co porównywać osiągów tych dwóch aut tylko na podstawie suchych danych technicznych.

Edytowane przez wicek15

wicek15 napisał:

Tak, tylko zobacz, że Beemka ma napęd na tył jak nie na 4 łapy, a Seacik na przód i sobie z tą mocą nie radzi, do tego dochodzi moment obrotowy, który BMW ma pewnie ze 150 nm więcej, choć może i to będzie mało, a jak wiadomo, to moment decyduje o odejściu.

Nie ma co porównywać osiągów tych dwóch aut tylko na podstawie suchych danych technicznych.

BMW ma napęd na 4 kółka w relacji chyba 40:60 czy odwrotnie ..... nie pamiętam ... co do momentu to:

Seat Ibiza Cupra 1.9 TDI - 330Nm przy 1900obr./min

BMW X5 3.0 SD - 580Nm przy 1750-2250obr./min

:icon_mrgreen:

klaudiusz napisał:

Ciastko ..... takie kalkulacje to możesz sobie w tyłek wsadzić ..... może lepie popatrz na krzywą przyrostu Mocy i Momentu obrotowego :icon_mrgreen:

Taaak :biggrin:

Aleee... widzisz, że się wygłupiłeś i postanowiłeś trwać dla zasady, czy też naprawdę nie widzisz?

Jeśli to drugie, to jak znajde chwilę, postaram Ci się wyjaśnić :)

I jedno i drugie padło ma dobre osiągi :P Tylko co z tego, jak i tak nie ma za bardzo warunków żeby ciągle trzymac but w podłodze. Jeden drugiego wystuka jedynie na prostej autostradzie. A po miescie raczej na pewno X5 Ibizy nie zgubi z ogona.

A 1.9 TDi i tak oszczędniejszy :D

klaudiusz napisał:

Daj sobie spokój, niech będzie Cupra lepsza, tańsza i mniej pije a zapie**ala podobnie, ok, loooz :biggrin: :wink:

Ok :)

Cupra jest na pewno tańsza. Pije pewnie trochę mniej.

Jeśli chodzi o jakość wykończenia, komfort, itp., to pewnie nie ma porównania do BMW. Nie ta klasa.

Natomiast zap... podobnie, a o tym była Twoja uwaga.

Peace

klaudiusz napisał:

Ciastko ..... takie kalkulacje to możesz sobie w tyłek wsadzić ..... może lepie popatrz na krzywą przyrostu Mocy i Momentu obrotowego :icon_mrgreen:

Nie ma w ogóle porównania między tymi dwoma autami. Osiągi nie są jakoś rażąco różne, natomiast różnica w cenie, mocy jest znacząca. Jak by mnie było stać to bym nie miał Cupry tylko M6. Nawiasem mówiąc pie*dolenie kotka za pomocą młotka. Nie ma to jak cyna Biemdablju.

klaudiusz napisał:

No dokładnie ...... więc nie wiem czemu zaczołeś porównywać Cupre z X5 :icon_mrgreen:

Ja :icon_question: Kladiusz, no ku*wa proszę Cię. Czy według Ciebie trzeba kupić na prawdę auto za 2 banie, żeby zapie*dalać? Renault Megane Sport, Leon Cupra, to są auta, które na prawdę zapie*dalają 6-7s do 100 w aucie to już b. dobry wynik, więc nie wiem w czym problem... Poza tym zawsze znajdzie się droższe, lepsze i lepiej zapie*dalające. A jak ktoś chce stosunkowo dobrze i w miarę przyzwoicie finansowo to takie hot hatche są najlepsze. Tey, gdzie można poznać taką dzianą pi*deczkę :icon_question: :biggrin: :wink:

Widzisz Mój młody Padawanie ...... podałem przykład nieźle zapierdalającego Diesla który pali 12 Litrów ..... i tyle ..... Ja nie porównuje tych dwóch skrajnie różnych Samochodzików .... kumasz .... tej?! :icon_mrgreen:

Vector napisał:

Ja :icon_question: Kladiusz, no ku*wa proszę Cię. Czy według Ciebie trzeba kupić na prawdę auto za 2 banie, żeby zapie*dalać? Renault Megane Sport, Leon Cupra, to są auta, które na prawdę zapie*dalają 6-7s do 100 w aucie to już b. dobry wynik, więc nie wiem w czym problem... Poza tym zawsze znajdzie się droższe, lepsze i lepiej zapie*dalające. A jak ktoś chce stosunkowo dobrze i w miarę przyzwoicie finansowo to takie hot hatche są najlepsze. Tey, gdzie można poznać taką dzianą pi*deczkę :icon_question: :biggrin: :wink:

Pax chsześcijanie

klaudiusz napisał:

Widzisz Mój młody Padawanie ...... podałem przykład nieźle zapierdalającego Diesla który pali 12 Litrów ..... i tyle ..... Ja nie porównuje tych dwóch skrajnie różnych Samochodzików .... kumasz .... tej?! :icon_mrgreen:

Klaudiuszu, nie Twój, nie Twój :bigrazz:

Ale ok, pokój łysy i brodaty :flesje:

andrev66 napisał:

Pax chsześcijanie

Oczywiście.