Skocz do zawartości

Kupno motocykla w Angli

Waldi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

panowie prosze o pomoc!!! mam V5C przetlumaczone wszystkie papiery takie jak przeglad,umowa itd.Bylem dzis w wydziale komunikacji a oni mowiua mi ze z angielskiego dowodu rejestracyjnego motocykla mi nie ubezpoiecza gdyz nie jest kompletny!!! gdyz niema czesci 11!!!!!! prosze o pomoc i porady co moge zg\robic bo nerwicy dostaje z gory dzieki pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  Pitek napisał:

Co do przeróbek to tylko wymiana reflektora.Acha,z Ameryki też wymagają wymiany po nie ''zakrzywiają'' światła.Tam jest poziomo.

Prędkościomierz musi być w km/h ale większość sprzętów ma i mph i km/h więc bajka.Cyfrowe można przeprogramować.

Licznik przebiegu może być w milach.Zawsze powiesz że mały masz przebieg ;-)

Ciekawi mnie następująca rzecz

Wyżej napisano "wymiana reflektora". Chodzi dosłownie o wymianę czy autor miał na myśli ustawienie świateł. Trudno, w nawale wszystkich informacji, dokładnie ustalić czy jedno, czy drugie. Jak w końcu z tym jest? I czy to aby napewno jedyna ingerencja jaka jest potrzebna po przywiezieniu motocykla z Anglii? Mam na myśli głównie Fazera, ale chętnie posłucham także o innych.

pozdr

popieram kolege "pitek". napisał prawde.

dodam ze sprzedałem ost 2 moto przywiezione przeze mnie z anlgi i kolesie po oklo 2 tyg jeden z kupcow zadzwonil ze moto przerejestrowane i wszystko gra.

ode mnie dostal v5c, umowe miedzy mna a nim <moto bylo na angielskich papierach ale na mnie> i zrobiony przeze mnie pierwszy przglad w PL.

dodam ze V5c dalem mu bez rubryki 11, bo oficjalnie zostala wyslana <powinna byc!!!!> do DVLA. Tak ze jak ktos slyszy w wydziale komunikacji ze nie zarejestruja bo nie ma 11 to nalezy wytlumaczyc glupiej babie ze 11 wysyla sprzedajacy do DVLA, ktory jest odpowiednikiem naszego wydzialu komunikacji i problem powinien byc jak ktos przyniesie V5C z rubryka 11 bo to oznacza ze moto nie zostalo wyrejestrowane w GB.

ps. ja jeszcze nie wyslalem 11do GB a koles juz lata moim sprzetem na polskich blachach.

ps. co do lamp, to zalezy od modelu i marki. jesli swieci prosto <nie wszystkie lapmy sa typowo na lewo-lub prawo stronny ruch> niektore swieca prosto, tzn ze ani bardziej na lewo ani bardziej na prawo to wszystko jest ok.

moja CBR wlasnie tak ma i dostalem przeglad, wystarczy ze nie oslepia innych.

tyle ode mnie, mam nadzieje ze cos pomoglem.

leonstar napisał:

Światła masz odwrotnie, gdzie u nas drogowe tam mijania, więc jak ustawisz? Wymiana to wymiana

a tutaj zastanawiam sie co autor mial na mysli??? u nas drogowe a tam mijania??co za bzdura, no chyba ze zle intencje odczytalem.

pozdro

nie wszystkie lapmy sa typowo na lewo-lub prawo stronny ruch masz centralną lampę to chyba wiadomo.

A ta bzdura to odwrotnie niż w prawostronnym ruchu umieszczone światła, np u nas drogowe po lewej w UK odwrotnie, teraz jaśniej? RAz przejdzie przegląd raz nie, pozatym doznania w nocy niepowtarzalne, przynajmniej w GSF

Edytowane przez leonstar

ojjjj koledzyy

nie tak nie tak!!!!

lampy mają inny skos .Chodzi o to ze lampa ma doswietlac pobocze wiec u nas ma skos ok 30 stopni po prawej stronie , a w UK ma skos ok 30 stopni po lewej stronie i to wszystko. Nie wiem czy lampy sie zamieniają miejscami, ale jak mam lampe UK i długie u mnie to jest lewa lampa.

Np w SV miałem tez UK lampe , a tam swieca obydwie naraz. I jak sprawdziłem na diagostyce to mi świecieła lewa pod kontem , a powinna prawa.

pzdr

Edytowane przez MYCIOR

klocek napisał:

panowie prosze o pomoc!!! mam V5C przetlumaczone wszystkie papiery takie jak przeglad,umowa itd.Bylem dzis w wydziale komunikacji a oni mowiua mi ze z angielskiego dowodu rejestracyjnego motocykla mi nie ubezpoiecza gdyz nie jest kompletny!!! gdyz niema czesci 11!!!!!! prosze o pomoc i porady co moge zg\robic bo nerwicy dostaje z gory dzieki pozdrawiam

Masz tę część z danymi motocykla? Nazwa właściciela, numery ramy itp? Tę większą, górną?

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

MYCIOR napisał:

ojjjj koledzyy

nie tak nie tak!!!!

lampy mają inny skos .Chodzi o to ze lampa ma doswietlac pobocze wiec u nas ma skos ok 30 stopni po prawej stronie , a w UK ma skos ok 30 stopni po lewej stronie i to wszystko. Nie wiem czy lampy sie zamieniają miejscami, ale jak mam lampe UK i długie u mnie to jest lewa lampa.

Np w SV miałem tez UK lampe , a tam swieca obydwie naraz. I jak sprawdziłem na diagostyce to mi świecieła lewa pod kontem , a powinna prawa.

pzdr

no wlasnie,zgadzam sie. w R6 ktora sprzedalem bylo tak samo - tyle ze przy mojej cbr-ce swieci porowno na obie strony. podobno zalezy od marki i modelu. nie wszyskie lampy doswietlaja jedna ze stron.

• 9 miesięcy temu...

Witam wszystkich,

powyzsze wypowiedzi odpowiadaja na wiele pytan, ale ja mam jedno, na ktore odpowiedzi nie znalazlem:

jesli chce wrocic na moto z anglii to jak go ubezpieczyc na droge. czy ktos przeszedł juz tę droge.

dzieki za odpowiedz,

pozdro

Edytowane przez FirEye

FirEye napisał:

Witam wszystkich,

powyzsze wypowiedzi odpowiadaja na wiele pytan, ale ja mam jedno, na ktore odpowiedzi nie znalazlem:

jesli chce wrocic na moto z anglii to jak go ubezpieczyc na droge. czy ktos przeszedł juz tę droge.

dzieki za odpowiedz,

pozdro

Jesli chcesz wrocic na moto z UK do PL na angielskich blachach a dokumenty masz na siebie, to .............. wykup ubezpieczenie wazne na te dwa-trzy dni drogi do Polski i masz problem z glowy :D

Jesli masz angielskie full comprehensive to mozesz na tym przebywac 45 dni za granicami Anglii :D

ISRA: 27062
SREU: 614

Może i ja się dołączę do tego tematu.

Miesiąc temu kupiłem motor, osoba która miała go wcześniej posiada dwa obywatelstwa PL i UK i właśnie na nim przyjechał do Polski. I chciał sprzedać go u nas w PL, więc kupiłem od niego dostałem Dowód rejestracyjny V5C (dokładnie dwie strony a4, wiadome jedna kartka z dwiema stronami) i do tego umowa kupna-sprzedaży która została zawarta u nas wg. umowy w Warszawie. Wiadome motor jest na żółtych tablicach nadal.

Wiem jaka jest ogólna procedura załatwiania tych spraw. Tyle czy wszystko się tu zgadza i czegoś tu nie brakuje? I jak będzie z wypełnieniem "VAT 24 w celu otrzymania VAT 25" czy będzie tak samo czy będą jakieś utrudnienia bo umowa spisana w Warszawie wg. umowy.

Pozdrawiam

witam mamy taki sam problem FirEye, tez bym chcial wracac do polski motorem, gdzie mieszkasz w anglii? i kiedy bys chcial wracac do polski? widze ze tez jestes z wroclawia, jak bys sie czegos dowiedzial o tym ubezpieczeniu to napisz

Planuje zakup motocykla w Anglii powypadkowego, który ma kategorię C. Z informacji zawartych w aukcji zawarta jest informacja "V5 will need to be applied for". Czy to oznacza, że aby otrzymać dokument V5 muszę naprawić szkodę i udać się do stacji diagnostycznej na przegląd? Czy ktoś wie jak to się odbywa jakie są opłaty za dokonanie takiego przeglądu i czy jest to skomplikowany proces??