Piotrusgsx Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 Ja nigdy nie wyważam i jest ok- tak mi sie wydaje, Dokładnie, tak Ci się tylko wydaje pozatym u mnie w miejscowości nie wyważają kół do motocykli. Nie chce mi sie jezdzić 50 km zeby wywazyli, pozatym cały czas nie jeżdże 200km/h. Hmm, no to jest dopiero argument :) Nie pamiętam dokładnie ale 10g niewyważenia przy prędkości 130 km/h działa na łożyska kół oraz zawieszenie z siłą około 3-4 kg 1000 razy na minutę. Koła zawsze powinno się wyważać (może poza 10" kołami w skuterkach). Co do zębatki to tak jak napisał Dominik ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikitl Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Ja kupilem kiedys moto z niewywazonym tylnym kolem. Kiedy pierwszy raz przekroczylem nim 220km/h wpadł w mocną shimmy i prawie się osrałem :) Myślałem już że kupiłem krzywego sprzeta, sprobowalem ponownie i znowu to samo - idealnie przy 220 km/h Po czym wyważyłem oponki i okazało się że na tylej brakowało iluś tam gram - jak ręką odjął. Potem można było już bez przeszkód katować do licznikowego maxa - 260. Tak wiec tym ktorzy w sportach nie wywazaja kol : :cool: :clap: :clap: Edytowane 24 Grudnia 2006 przez mikitl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 Z Tym niewyważaniem to już lekka przeginka. WIadomo że tarczy się nie odkręca a całą resztę wypadało by wyjąć ( zębatka itd ) Wyważać należało by praktycznie co sezon z racji szybkiego zużywania opony ale nie wiem jak u was ale tu trafił się jeden typ który ma przekładkę na wyważarce do kół motocyklowych ( jeden na całe miasto) i ceny zaczął dopierdzielać takie że ciężko hama nieskapiszonować w ciemnej ulicy. Czasem cudem się zdarzy że skompletowane koło nie ma bicia bez wyważania ( 1 na 1000000 ) ale ogólnie trzeba to robić, bo potem albo nam wytłucze łożyska w kole albo na główce ramy itd a zawsze już tańsze od biedy dorabianie dziada i przedewszystkim bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 temat już dawno nieruszany ale wrzuce tu jeden link http://www.sciaga.pl/tekst/48797-49-wywaoa...praca_dyplomowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Tarcze hamulcowa też mozna sobie darować 1g materiału zebranego z tarczy hamulcowej to około 1000km jazdy(wyczytane w ksiazce chińskiego bo chińskiego ale motocykla). Masa tarczy jest zmienna wiec sie jej nie wyważa;] To samo tyczy sie elementów typu zebatki itp;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Opublikowano 12 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 temat już dawno nieruszany ale wrzuce tu jeden link http://www.sciaga.pl/tekst/48797-49-wywaoa...praca_dyplomowa dokładnie tak kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi