Skocz do zawartości

zmiana zębatki w NSR ... czy da kopa? :)

dragip
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

w swojej hondzie NSR 125 chcem zmienić tylną zębatkę z 36zębów na największa seryjną czyli 42...

w tej chwili stanie mi na tylną opone i koniec bo sie dusi... wiadomo dwusów na niskich obrotach

ale czy taka zmiana da rządany efekt czyli jazda na tylnim? :biggrin:

wiem ze spadnie vmax i podskoczy spalanie

Różnica 6 ząbków na tyle in plus da Ci kopa jak diabli, ale nie pojeździsz w trasie. Jeśli chodzi o podwórkowe kaskaderstwo, będziesz na pewno zadowolony. Na prędkości stracisz bardzo, nie wiem, czy nawet te /jak ktoś powiedział już/ vmax 120 osiągniesz, osobiście wątpię.

Ja bym poszedł na kompromis i dodał jeden ząbek z tyłu i odjął z przodu. Biorąc pod uwagę różne wielkości, można się spodziewać innych przełożeń, ale nie odbiegających drastycznie od oryginalnych.

Niech MOC będzie z Tobą :icon_razz:

Odejmowanie z przodu na zębatce zdawczej nie ma wg mnie sesu gdyż skróci się żywotność łańcucha, lepiej dać wiecej na tył.

Dodanie 6 zębów na tyle to nic innego, jak w ogóle wymiana łańcucha na mocniejszy, i to dużo. :bigrazz:

Łańcuch oryginalny ma przewidziane fabrycznie przeciążenia i wszelkie kombinacje z wymianami zębatek, MUSZĄ się wiązać ze zmianą łańcucha. Chyba że w grę wchodzi jeden ząbek... :icon_question:

Dodanie 6 zębów na tyle to nic innego, jak w ogóle wymiana łańcucha na mocniejszy, i to dużo. ;)

Łańcuch oryginalny ma przewidziane fabrycznie przeciążenia i wszelkie kombinacje z wymianami zębatek, MUSZĄ się wiązać ze zmianą łańcucha. Chyba że w grę wchodzi jeden ząbek... :)

Oj, nie zgodze się. Obciążenie łańcucha nie zmieni się przy zmianie ilości zębów z tyłu. Fizyka...

Zmiana zębatki zdawczej na mniejszą jest nieopłacalna, bo wtedy łańcuch jest bardziej obciążony i ma większy kąt załamania ogniw na wejściu. Mamy więc dwa czynniki przyspieszające jego zużycie.

Na potrzeby partizan-stunt'u wystarczy zmiana zębatki tylnej na odpowiednio większą. Obciązenie łańcucha nie zmienia się.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Oj, nie zgodze się. Obciążenie łańcucha nie zmieni się przy zmianie ilości zębów z tyłu. Fizyka...

Zmiana zębatki zdawczej na mniejszą jest nieopłacalna, bo wtedy łańcuch jest bardziej obciążony i ma większy kąt załamania ogniw na wejściu. Mamy więc dwa czynniki przyspieszające jego zużycie.

Na potrzeby partizan-stunt'u wystarczy zmiana zębatki tylnej na odpowiednio większą. Obciązenie łańcucha nie zmienia się.

OK, może się mylę... :cool:

Jednak wystarczy wsiąść na rower w przerzutkami, żeby zobaczyć różnice w rozmaitych kombinacjach zębatek z przodu i z tyłu.

OK, może się mylę... :D

Jednak wystarczy wsiąść na rower w przerzutkami, żeby zobaczyć różnice w rozmaitych kombinacjach zębatek z przodu i z tyłu.

Tylko co to ma do zużycia łańcucha, po zmianie zębatki tylnej na większą?

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Tylko co to ma do zużycia łańcucha, po zmianie zębatki tylnej na większą?

Może jestem przeczulony, ale jednemu gościowi łańcuszek strzelił na drodze po wymianie zębatki.

Miał dużo szczęścia, że nic mu się nie stało, bo zdarzenie było na autobanie. Dlatego daję pod rozwagę ten nieszczęsny łańcuch. Lepiej dmuchać na zimne. :)

v-maxem sie nie przejmuje, sadze ze nawet 100km/h jak bedzie to wystarczy bo chcialbym ta zebateczke tylko do lekkiej zabawy a tak to jazda po miescie

maly koszt a moglbym sie czegos nauczyc, tearz tylko musze sobie obmyslec czy mi lancucha starczy.... bo jak nie to zmiana albo moze wydłużyć o kilka ogniwek sie da?