Upload Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Witam Mam elektryczny problem.Podłączyłem zegarek, który ma podświetlaną tarczę. Gdy je włączam pali się bezpiecznik. Zegarek podłączyłem pod obieg podświetlający prędkościomierz. Bezpiecznik, który jest na tym obwodzie to 10A.Podświetlenie działa normalnie na prostowniku. Martwi mnie to, bo już do mnie jedzie obrotomierz i chciałem by również miał iluminację. PozdrawiamKrzysiekVZ800 Czysta Desperacja Edytowane 21 Listopada 2006 przez Upload Cytuj www.motosapiens.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 10A * 12V = 120 Wat. To musi być zwarcie. Jeżeli podswietlenie podłącza sie dwoma przewodami a nie jednym (a masa lub plus jest z ramy) to musiałeś je ze sobą zamienić niejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upload Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam ponownie Przyznaję że jestem zupełnym laikiem w sprawach prąduOwszem są dwa kabelki Ale dlaczego na prostowniku działa poprawnie? PozdrawiamKrzysiekVZ800 Czysta Desperacja Cytuj www.motosapiens.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Ja podejrzewałbym zwarcie w instalacji. Takie podświetlenie nie obciąża znacząco więc nie powinno mieć wpływu na całą instalację jako taką. Po prostu sprawdź połączenia dokładnie. Sprawdź jeszcze, czy obrotomierz razem z zegarem nie pobierają więcej niż 10A. Podłączyłeś je razem, więc pobór prądu będzie odpowiednio większy. W takim przypadku wystarczy zmienić bezpiecznik na mocniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Owszem są dwa kabelki Ale dlaczego na prostowniku działa poprawnie? Może na prostowniku działa bo obudowa do niczego nie dotyka.Gdy go zamontujesz do moto to obudowa pewnie łączy się z masą.Podłącz do moto lecz go nie przykręcaj.Jeśli zadziała to masz odpowiedź.Powinno pomóc zamienienie kabelków.Pozdrawiam. Edytowane 22 Listopada 2006 przez sebazaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upload Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Przetestuję dopiero w łyckend Ale obiecuję że dam znać Wielkie DZIĘKIPozdrawiamKrzysiekCzysta Desperacja Cytuj www.motosapiens.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Podłączyłeś je razem, więc pobór prądu będzie odpowiednio większy. W takim przypadku wystarczy zmienić bezpiecznik na mocniejszy :biggrin: :flesje: Taaa najlepie zamiast bezbiecznika wsadźić drut .On się napewno nie spali .Gościu Jeżeli maz dawać takie rady to naprawde pozostaw je dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 :crossy: ;) Taaa najlepie zamiast bezbiecznika wsadźić drut .On się napewno nie spali .Gościu Jeżeli maz dawać takie rady to naprawde pozostaw je dla siebieNapisałem żeby sprawdził a nie od razu wymianiał bezpieczniki :icon_mrgreen: Czytaj uważnie i nie wyrywaj zdań z kontekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Napisałem żeby sprawdził a nie od razu wymianiał bezpieczniki :icon_mrgreen: Czytaj uważnie i nie wyrywaj zdań z kontekstuczy ty naprawde nie rozumiesz do czego służą bezpieczniki i naprawde myslisz że podświetlanie liczników obrotomierza i nawet 10 innych zegarów bierze ponad 10 A ????? :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Hehe, dobre pytanie ;) Oczywiście że nie, ale ludzie robią różne samoróbki i ustrojstwa. Jeden nawet podłączył jakiś koc elektryczny na zimę! Koleś napisał, że zamontował coś nowego. Nie wiadomo, czy jeszcze czegoś nie podłączył /a zamierza/ i stąd moje przypuszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upload Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Panowie Nic więcej nie podłączyłem 5 lat jeździłem na Uralcu i z elektryką nie latałem do szpeca tylko siedziałem z książką i dłubałem Przejechałem na nim 25000 Dlatego się dziwię, że nie umiem podłączyć zwykłego podświetlenia zegarkaPozdrawiamKrzysiekCzysta Desperacja Cytuj www.motosapiens.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwoj Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Może na prostowniku działa bo obudowa do niczego nie dotyka.Gdy go zamontujesz do moto to obudowa pewnie łączy się z masą.Podłącz do moto lecz go nie przykręcaj.Jeśli zadziała to masz odpowiedź.Powinno pomóc zamienienie kabelków.Pozdrawiam. Też uważam, że może byc to przyczyną Twoich kłopotów. Jeżeli obudowa jest elementem przewodzącym to odwrotne podłączenie ( "+" w miejsce"-" ) powoduje zwarcie, zresztą widzę , że kolega DEAD napisał to już na samym początkupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upload Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 Tak jak obiecałem – sprawozdaję Prawda była następująca: przy tarczy zegara było przebicie z podświetlenia na obudowę Gdy zaizolowałem ten fragment problem zniknął Paczka z obrotomierzem jeszcze nie doszłaWielkie DZIĘKINie wpadłem na to, że obudowa może mieć przebicie PozdrawiamDo zobaczenia na szlakuKrzysiekVZ800 Czysta Desperacja Cytuj www.motosapiens.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi