Skocz do zawartości

Dwójkowe kolumny

Camaross
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli są jakieś odrębne przepisy dla kolumny zorganizowanej, np prowadzonej przez gliniarzy itd, to pewnie można

tak samemu z siebie, nawet gdyby zebrało się mnóstwo luda - z mojej znajomości przepisów nie, bo tu wpada punkt o jednym pojeździe na danym pasie ruchu (powołuwany czasami również w dyskusjach o jeżdżeniu między pasami ruchu)

pytanie jeszcze po co to: na potrzeby parady chyba tylko, a wtedy raczej nikt się nie przyczepi. normalna jazda bezpieczniejsza będzie w szachownicę, na przemian, gdzie minimalizuje się długość kolumny przy zachowaniu bezpiecznych odległości pomiędzy motocyklami zarówno do przodu, jak i na boki (ew. omijanie studzienek i innych dziur w asfalcie)

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

z mojej znajomości przepisów nie, bo tu wpada punkt o jednym pojeździe na danym pasie ruchu (powołuwany czasami również w dyskusjach o jeżdżeniu między pasami ruchu)

Przepis, o którym piszesz, mówi o tym, że pojazd może zajmowac jeden pas ruchu i tu faktycznie jazda po linii jest dyskusyjna czy pojazd zajmuje jeden pas czy dwa. Ale przepis ten nie mówi o sytuacji gdy dany pas ruchy zajmują 2 pojazdy. Byle tylko każdy z nich zajmował jeden (choćby ten sam)

Rozdział 3

Ruch pojazdów

Oddział 1

Zasady ogólne

Art. 16.

(...)

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

a pominiesz sprawę jazdy możliwie jak najbliżej prawej krawędzi jezdni? Pytam tak z ciekawości, bo sam się zastanawiam nad tym zagadnieniem.

akurat motocyklem świadomie łamię ten przepis ze względu na swoje bezpieczeństwo. A właściwie - nie łamię. Dla mnie możliwie najbliżej prawej krawędzi to trochę na lewo od od środka pasa. Żeby widzieć co się dzieje na drodze, być widzianym w lusterku samochodu przede mna, żeby nie jechać po dziurach i syfie którego właśnie najwięcej jest na poboczu. Choć jeśli jadę za samochodem i widzę z prawej strony drogę podporządkowaną to zjeżdżam bardziej na prawo, żeby ew. wyjeżdżający samochód miał szansę mnie zauważyć. A co do jazdy w szyku 2kami - nie polecam, w sytuacji awaryjnej może zabraknąć miejsca na manewry (np. ominięcie piasku na zakręcie).

pozdrawiam, Adam

Ten drugi od prawej też jedzie "najbliżej prawej krawędzi", co nie oznacza że "przy krawędzi" (co uniemożliwia gośc z prawej).

Jedzie na tyle blisko ile potrafi ale oczywiście zajmując (wraz z kolegą po prawej) tylko jeden pas ruchu :notworthy:

"Możliwie blisko" nie oznacza "przy", ale pewnie jak się trafi upierdliwy policjant to się do tego przyczepi :(

A co do jazdy w szyku 2kami - nie polecam, w sytuacji awaryjnej może zabraknąć miejsca na manewry (np. ominięcie piasku na zakręcie).

pozdrawiam, Adam

Nie przesadzaj ....... przecież oczywiste że na ostrych zakrętach jedna z osób zwalnia .

Ciekawi mnie to ponieważ to bardzo ciekawy sposób jazdy ,

często tak jeźdże ale nie wiem czy to jest zgodne z prawem ......

jak myslicie ....

ja myśle że raczej zgodne .. pod warunkiem że nie utrudnia to poruszania się

innym pojazdą i nie zajmuje wiecej niz 1 pasa ruchu ..... :notworthy: :( :notworthy: :clap:

żadnej przesady tutaj nie ma. Dyskusja dotyczy teorii bo jesli chodzi o praktykę to taki sposób jazdy odradzi Ci każdy doświadczony motocyklista. Piasek na zakręcie to tylko przykład, zreszta bardzo dobry. Poza piaskiem sa jeszcze zapadnięte studzienki, dziury (ubytki) w asfalcie, nierówne pobocze itp.