Browarny Opublikowano 25 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2006 Po 30 dniach od dnia zgłoszenia zakład ubezpieczeń MUSI Ci przesłać decyzję bądź informację o powodach braku decyzji i przypuszczalnym terminie załatwienia. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jusza Opublikowano 25 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2006 To kolejny kontakt - spróbuj. http://www.grupa-poludnie.info/viewtopic.php?t=2243 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Dziś rozmawiałem z babą która prowadzi moją sprawę. Powiedziała ze sprawczyni (nazwijmy ja w tym poscie "rurą" dla rozróżnienia rur o których mowa) nie potwierdziła okoliczności zdarzenia przezemnie podanych a uzyskane przez babę dokumenty z sądu nie wskazują jednoznacznie winnego wypadku (tu się lekko zdziwiłem). Zeznania świadka i moje ponoć się różnią (ja podałem że jechałem srodkowym pasem, świadek ze lewym bliżej środka). Rura najwyraźniej idzie w zaparte i zamierza odwlekać sprawę. Baba z PZU powiedziała, ze będą czekać na rozprawę żeby przyjąć bądź nie swoją odpowiedzialność. Rura twierdzi, że wyjechałem spomiędzy samochodów. Jak pisałem wyżej, jest raport policji i akt oskarżenia. Co w tej sytuacji robić? Pokornie czekać czy są jeszcze jakieś prawne możliwości wydarcia od nich kasy? Edytowane 30 Października 2006 przez Greedo Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Dziś rozmawiałem z babą która prowadzi moją sprawę. Powiedziała ze sprawczyni (nazwijmy ja w tym poscie "rurą" dla rozróżnienia rur o których mowa) nie potwierdziła okoliczności zdarzenia przezemnie podanych a uzyskane przez babę dokumenty z sądu nie wskazują jednoznacznie winnego wypadku (tu się lekko zdziwiłem). Zeznania świadka i moje ponoć się różnią (ja podałem że jechałem srodkowym pasem, świadek ze lewym bliżej środka). Rura najwyraźniej idzie w zaparte i zamierza odwlekać sprawę. Baba z PZU powiedziała, ze będą czekać na rozprawę żeby przyjąć bądź nie swoją odpowiedzialność. Rura twierdzi, że wyjechałem spomiędzy samochodów. Jak pisałem wyżej, jest raport policji i akt oskarżenia. Co w tej sytuacji robić? Pokornie czekać czy są jeszcze jakieś prawne możliwości wydarcia od nich kasy? Niestety pokornie czekać do pierwszej rozprawy :bigrazz: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Dziś rozmawiałem z babą która prowadzi moją sprawę. Powiedziała ze sprawczyni (nazwijmy ja w tym poscie "rurą" dla rozróżnienia rur o których mowa) nie potwierdziła okoliczności zdarzenia przezemnie podanych a uzyskane przez babę dokumenty z sądu nie wskazują jednoznacznie winnego wypadku (tu się lekko zdziwiłem). Zeznania świadka i moje ponoć się różnią (ja podałem że jechałem srodkowym pasem, świadek ze lewym bliżej środka). Rura najwyraźniej idzie w zaparte i zamierza odwlekać sprawę. Baba z PZU powiedziała, ze będą czekać na rozprawę żeby przyjąć bądź nie swoją odpowiedzialność. Rura twierdzi, że wyjechałem spomiędzy samochodów. Jak pisałem wyżej, jest raport policji i akt oskarżenia. Co w tej sytuacji robić? Pokornie czekać czy są jeszcze jakieś prawne możliwości wydarcia od nich kasy? u mnie podobna sytuacja: ja jechalem prawym pasem, a sprawca mowi ze jechalem srodkowym za nim zajrzyj do mojego tematu obys walczyl krocej, ja mialem kolizje w czerwcu 2005 i do dzisiaj ciezko z zakonczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Ale sprawa może trwać i 4 lata, co wtedy? Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 21 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Dobra, gadałem z adwokatem, ide ze sprawą do sądu. Nie widze innej drogi. Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R6surfer Opublikowano 29 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2006 Tak szukam po przepisac na jakiej podstawie Ubezpieczyciel mialby mozliwosc wgladu do akt sprawy karnej i nic sensownego nie znajduje. Osoby uprawnione do przegladania akt zostaly wyliczone w art. 156 kpkStronom, podmiotowi określonemu w art. 416, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta sprawy sądowej i daje możność sporządzenia z nich odpisów. Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. Jest rowniez przepis, ktory mowi, ze za zgoda prezesa sadu akta moga przegladac inne osoby - wiec moze na tym bazuja ubezpieczyciele. Przepis, na którym bazują firmy ubezpieczeniowe dokonując wglądu do akt sądowych i nie tylko. Odmowy wglądu zdarzają się niezbyt często ale niestety może to być widzimisie prokuratora lub sedziego - zakłądy ubezpieczeń nie chcą walczyć z takim postępowaniem, bo mogę mieć kłopot z następnymi sprawami (niestety)art. 25 ust. 1 i 2 ustawy o działalności ubezpieczeniowej z dnia 22 maja 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. nr 124, poz. 1151).Pełne brzmienie ww. artykułu"Art. 25. 1. Sądy, prokuratura, Policja oraz inne organy i instytucje, na wniosek zakładu ubezpieczeń, w zakresie zadań przez ten zakład ubezpieczeń wykonywanych i w celu ich wykonania, w związku z wypadkiem lub zdarzeniem będącym podstawą ustalania odpowiedzialności, udzielają informacji o stanie sprawy oraz udostępniają zebrane materiały, jeżeli są one niezbędne do ustalenia okoliczności tych wypadków i zdarzeń losowych oraz wysokości odszkodowania lub świadczenia. 2. Sądy, prokuratura, Policja oraz inne organy i instytucje, na wniosek Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych lub Rzecznika Ubezpieczonych, w zakresie zadań przez nie wykonywanych i w celu ich wykonania, udzielają informacji w zakresie stanu sprawy oraz udostępniają zebrane materiały. 3. Zakład ubezpieczeń ma obowiązek, na żądanie ubezpieczonego, uposażonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia lub poszkodowanego, udostępnić posiadane przez siebie informacje związane z wypadkiem lub zdarzeniem będącym podstawą ustalenia jego odpowiedzialności oraz ustalenia okoliczności wypadków i zdarzeń losowych, jak również wysokości odszkodowania lub świadczenia. " pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi