stormraider Opublikowano 22 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2006 Witam. Tak więc mam zamiar zmienic sobie tłoczek w kmx'ie dla czystej satysfkacji i pewnosci,że nikasilu nie będę musiał regenerowac jak się zagapie ze zmianą tłoka lub coś tam :D I w związku z tym dwa pytanka. Po pierwsze.Czy jeżeli zdejmę cylinder zawór wydechowy się przestawi ? W kmx'ie zawór jest chyba sterowany linką ? (jak się myle to proszę mnie poprawic). Czyli wystarczy,że ją odepne,zdejme cylinder i nie będę odkręcał nawet obudowy od zaworu i jak założe później spowrotem to będzie w porządku ? Zmiany tłoków i rozbiórke silnika na części pierwsze mam już za sobą ale z zaworem jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę o wyrozumiałośc jak coś źle myślę :) Po drugie.Jeżeli tłok chce zmienic to muszę kupic nowy - i tu się rodzi pytanie jak dobrze dobrac tłok ? Zakładając,że średnica cylindra to np 55.94 (dla przykładu tyle podałem) to tłok jaki powinien miec nadwymiar ? Pozdrawiam :buttrock: Cytuj Bikepics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarczi Opublikowano 22 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2006 musisz dac do wymierzenia ale zazwyczaj jest to 0,05 mm a z tymi zaworami to jak zdejmiesz linke i nie przekrecisz ich przypadkiem opalcem to powinno byc dobrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 22 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2006 w kmxie zawór jest mechaniczny, nie ma żadnych linek Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 23 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 i wykreca sie caly z cylindra. To sie podaje selekcjami.Patrzysz jaki rozmiar ma nominal. przypuscmy nominal ma .55.92. mierzysz cylinder sowniarką.jezeli masz juz 55.94 to przypada ci selekcja A.Najlepiej zmaow z olekmotocykle powiedz co i jak podaj wymiar a oni ci sami dobiorą:)pzdr tylk odzwon nie pisz maili:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stormraider Opublikowano 23 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 Hmm skoro jest mechaniczny i sie caly wykreca czy to znaczy,ze bede go musial ustawiac po ponownym zalozeniu ? Co do tloka tak zrobie - zmierze i podam wymiar to oni juz beda wiedziec jak dobrac. Tylko pytanie - lepiej Wossnera czy Vertexa ? Cytuj Bikepics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 sufmiarką jak Ci polecił dibo nie zmieżysz do setnych milimetra. Nwawet do dzesiętnych. Odkręć cylinder i zbierz ze sobą do sklepu. Luz między tłokiem a cylindrem zawiera się od 0,4 do 0,10. Na nikasilu lepszy mniejszy luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) SUWMIARKA SUWMIARKĄ się pisze, a takie rzeczy to mikrometrem trzeba zmierzyć Edytowane 25 Września 2006 przez enduromaster Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endurowiec Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 Jak nie bedzisz mógł sobie poradzić ze zmierzeniem, to idz to jakiegoś mechesa, albo wyślij cylinder do seby i on ci dobierze tłok. Polecam go, bo ma dobre i tanie tłoki.www.seba-motor.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 SUWMIARKA SUWMIARKĄ się pisze, a takie rzeczy to mikrometrem trzeba zmierzyć Racja:) sorki. Ale nie mierz tego sam bo cylinder może być jajkiem i nadawać sie tylko do szlifu. Poza tym wymiar mierzy sie w tzrech miejscach i jeśli źle to zmierzysz to DUPA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) nie rob tego sam. Pozatym zapewne nie masz mikrometra tudzież średnicówki :notworthy: są takie dokładne suwmiarki i ja nawet mam taka do 0,02mm ale to wewntualnie tłoka zmierzysz. jak nie masz w tym wprawy to robiac samemu pomiary bedzie Ci sie wydawało ze nic nie jest zurzyte i wymiary są takie same. Przy setnych milimerta potrzebna jest spora precyzja. jedz z tymdo warsztatu :icon_eek: Edytowane 26 Września 2006 przez Gawron Cytuj http://www.DywanSzop.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi