Skocz do zawartości

pytanie do znawców...odnośnie silników rotaxa

pit_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam silnik rotaxa od aprili 125 pojemności.... nie wiecie moze jakie powinno być ciśnienie sprężania.. bo ten to normalnie da sie obkręcić jednym palcem... oczywiście z wkręconą świecą..czy może jest jakiś odprężnik??

Edytowane przez pit_1

12??? nie nie. zdecydowanie za dużo. Przy takim ciśnieniu od razu spalanie stukowe. 9, 10 w najlepszym przypadku. Silnik nie ma żadnego odprężnika. Sprawdź czy kompresja nie spierdziela do układy chłodzenia. Często gumowe ogingi sie wypalają i nie uszczelniają tak jak być powinno. Jeśli to nie to to szykuj kaske na tłoczek i szlif gara.

12??? nie nie. zdecydowanie za dużo. Przy takim ciśnieniu od razu spalanie stukowe. 9, 10 w najlepszym przypadku. Silnik nie ma żadnego odprężnika. Sprawdź czy kompresja nie spierdziela do układy chłodzenia. Często gumowe ogingi sie wypalają i nie uszczelniają tak jak być powinno. Jeśli to nie to to szykuj kaske na tłoczek i szlif gara.

chyba nie wiesz co piszesz :icon_mrgreen: a jak nie wiesz to nie pisz :buttrock: cylindra sie nie szlifuje z jednego słusznego powodu a sprężanie 9 to jest w żuku :buttrock: żuk był przystosowany do paliwa 76 oktan a rotax na 98 więc kompresja też jest dużo większa faktem jest że pomiar powiniem sie odbyć przy pewnych obrotach więc to że można zakręcić ręką jest mało miarodajne :lalag:

pozdrawiam

Przepraszam wygłupiłem sie z tym sprężaniem.... Moja wina. Ale spojżałem wczoraj do serwisóweki od mojej aprili i przeżyłem lekki szok... Silnik rotax 123 ma kompresje 14,5 atm... A jeśli chodzi o nikasil to żeby go nałożyć trzeba go zeszlifować:) fakt można honować cylinder nikasilowy i dalej na nim popierdalać. Ale pisząc szlifowanie miałem bardziej na myśli tulei żeliwnych, bo jak zauważyłem w wielu silnikach rotaxa można to spotkać. pozdrawiam.