billy Opublikowano 18 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2003 Silnik od tej Jawy ma 37 KM więc nie jest tak wyżyłowany - a np yamaha 125 crossowa ma mocy około 33KM - więc to już jest wiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vx800 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2003 Ja po lesie zapierniczałem MZ TS 150. 10KM było w zupełności wystarczającą mocą dla 14to latka o masie własnej koło 45kg.Moim zdaniem wszystkie motocykle dwusuwowe z demoludów są na tyle uniwersalne, że bez problemu można sobie za ich pomocą dostarczać wrażeń w średnio-ciężkim terenie. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rispekt Opublikowano 18 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2003 tak,tylko te silniki dzieli przepaść technologiczna.oba,biorąc pod uwagę rozwiązania techniczne,jakość użytych materiałów,jakość montażu itd. są silnikami "wyżyłowanymi".moc tych silników jest tak różna bo Jawa ma motor starej daty a Yamaha(teraz te silniki mają ok.40 KM) to high tech.a i tak porównując ich żywotność japonia górą.normalka :P . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dc-Lx-Vi Opublikowano 18 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2003 Różnica cross a enduro polega na tym, że cross nie ma oświetlenia, nóżki (podstawki bocznej/centralnej), ogólnie niczego co mogło by go dopuścić do ruchu publicznego (no prawie :P ), ma za to bardziej wyżylony silnik kręcący się na większej ilości obrotów i wymagający dużo częstszych wymian tłoka i pierścieni, poza tym często w crossie zalewa świecę, która to już raz zalana jest nie do odzyskania.... To tyle co pamiętam... POZDRAWIAM :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rispekt Opublikowano 19 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2003 wydaje mi się,że mówiąc o różnicach między silnikami stosowanymi w crossach i w enduro macie na myśli różnicę między dwu a czterosuwami (idąc za tym tokiem myślenia:cross-2takt,enduro-4takt). owszem,czterotakt jest słusznie uważany za trwalszy ale czemu enduro kojarzycie tylko z czterotaktem :?: .silniki dwusuwuwe stosowane w crossach a dwusuwy z enduro NIE RÓŻNIĄ SIĘ NICZYM :idea: .dlatego ich trwałość będzie taka sama. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
billy Opublikowano 19 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2003 Tak tylko że w crossach ta moc jest większa przy tej samej pojemności co w enduro i ot co - tłok trzeba wymienić co np. 15 godzin a w enduro pojezdzisz wiele dużej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KONRAD.K Opublikowano 20 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2003 Mnie ogulnie bardzo sie podoba MZ a zwłaszcza 251 a do 150 nic niemam chciałbym kupic sobie własnie ten motor bo jest SUPER pod kazdym wzgledem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KONRAD.K Opublikowano 20 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2003 aaaa zapomniał bym jest jedna wada tego motoru kosz sprzegłowy jest razem z wałem wiec jesli jakis człowiek bedzie bardz bardzo ostra nia jezdził to moze mu sie kosz obrocic na wale i trza bedzie kupowac cały wał no chyba ze bedzie umiał jakims cudem złozyc to spowrotem ale jak juz mowiłem moto jest SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rispekt Opublikowano 20 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2003 Tak tylko że w crossach ta moc jest większa przy tej samej pojemności co w enduro i ot co - tłok trzeba wymienić co np. 15 godzin a w enduro pojezdzisz wiele dużej.pierwszy lepszy przykład:Honda CR 125 - ok.40 KM (wyczynowy 2-suwowy cross)Honda CRM 125 - ok. 40 KM (wyczynowe 2-suwowe enduro)w większości stajni tak prezentują się wyczynowe cross i enduro.w ramie siedzą praktycznie te same motory.owszem,jeśli porównać do tego cywilne enduro o poj.125,np. Yamahę DT to masz rację mówiąc ,że enduro jest trwalsze bo mniej wysilone.ale zawsze tak będzie gdy porówna się sporta do cywila.takie motocykle porównuje się według innych kryteriów więc dlatego się nie rozumiemy :P :P pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dc-Lx-Vi Opublikowano 20 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2003 (...)Honda CR 125 - ok.40 KM (wyczynowy 2-suwowy cross)Honda CRM 125 - ok. 40 KM (wyczynowe 2-suwowe enduro)(...) No chyba coś przesadziłeś z tą CRM'ką... Ona ma o ile wiem o 10 KM mniej, czyli 30 :P Zresztą zapytaj rad3k'a - on ma przecież CRM i na pewno chętnie odpowie :P Ale raczej na pewno ma 30, bo CRM 250 RR ma 48 KM ..... POZDRAWIAM :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rispekt Opublikowano 20 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2003 opieram się na danych katalogowych-tam o ile pamiętam moce tych motocykli się nie różniły.zerknę jeszcze jutro i sprawdzę bo aż mnie korci :lol: :P . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaBory Opublikowano 21 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2003 Ok ! Dzięki za info, bardzo mi to pomogło !Hej ! :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 21 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2003 Do jazdy po lesie? :P Chyba najlepsza będzie 150, bardzo lekka zwinna ekonomiczna ale jak chcesz poszaleć to tak niebardzo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bols2 Opublikowano 17 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2004 Ostatnio miałem przyjemnośc pojeździc MZ 150 po głogowskich lasach troszke dłuzej i było nie powiem naprawde fajnie.Uważam ze 90 km/h mała sciezeczka w lesie to naprawde fajnie i emocjująco jak dlamnie :twisted: jeździlismy cały czas we dwóch.Jedyna wada całej wyprawy to mała górka w środku lasu ,nastąpił troszke szybszy podjazd w nią i mały wyskok niestety rama roszke popękała (ale jeździc sie da :twisted: ) Mysle ze mz 150 lepiej sie nadaje od większych mz bo jest lżejsza a mozna pojeździc 150 a następnie do 150 włożyc silnik od 250 i bedzie lżejszy od 250 . :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek Opublikowano 18 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2004 (...)Honda CR 125 - ok.40 KM (wyczynowy 2-suwowy cross)Honda CRM 125 - ok. 40 KM (wyczynowe 2-suwowe enduro)(...) Koledze chodziło chyba o Honde CRE 125 (przerobioną CR na potrzeby rajdów enduro) !!! :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi