poll Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Witam wszystkich posiadaczy motocykla wfm i nietylko i mm pytanko.Niedawno szczęsliwym trafem nabyłem za 250zł wfm z 57 roku.I tu zaczyna sie problem poniewaz na tabliczce niezabardzo widać czy to 57 czy 67 alechyba nieprodukowali juz wtedy wfm.Tymbardziej że z tabliczki wynika ze jest tam silnik S-01 i taki własnie jest bo numery sie zgadzaja.A najwiekszym fartem było to że po dwóchlatach jak wypatrzyłem ta fumke gośc do mnie zadzwonił że ja by mi shandlował mimo że wcześniej zapierał sie nogami i rękami że niesprzeda.A tu nagle taki zonk.W sumie wcześniej jej całej niewidziałemnawet tylko rame w garaznu wiszącą.Wpadam do niego a tu sie okazuje ze fumka już cała pomalowana (no może poza lampa półka górna amorami i osłoną)na czerwono.I wsumie najgorsze zrobione tlko pochromować części.Moim zadaniem było tylko poskładanie do kupy a to jest chyba jedna no może poza sama jazda z najprzyjemniejszych żeczy do zrobienia przy nowo pomalowanym motocyklu.Wracając do pytania to jak z tym rocznikiem??Bo niejestem do konca pewien.Na dniach podrzuce fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioter_gpz Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Witam Cie poll ;) Czy twoja wfm posiada kratke na baku? i narzedziowke ? a nie skrzynki po bokach ? Edytowane 19 Września 2006 przez pioter_gpz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 -W-F-M-ki produkowano seryjnie od 55roku do 66r. Skoro jest tam widoczna 7-emka to będzie jedynie to rocznik 57. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 19 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 No no:D Gratuluje nabytka! Extra rocznik;) NIc tylko zapodac foty:DPozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poll Opublikowano 19 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Własnie i tu mam problem bo mam puszki po bokach ikratkę na baku no i tłumik takie cygaro a powinien chyba być rybka??I lampki tytlnej niebyło wcale wiec załozyłem taka jaka miałem na stanie.Powinna byc chyba taki żółwik z metalowa obudową.Nieprawdaz.A z drugiej strony ludziska sprzedajacy na allegro fumki z mojego rocznika raz mieli takie części jak ja a raz inne i juz się pogubiłem bo wszyscy mi zawziecie piszą że maja oryginał.To w koncu w którym roku przestali zakładac narzędziówki i lampki plastykowe.Proszę oto kilka fotek ale w piwnicy iniestety nienaljlepsze.Oczywiscie mam tą płaska głowicę ze świeca pod kontem ale mierzyłem druga bo tam,ta jakby jiepasowała z jednej strony za długa a z drugiej zakrutka w stosunku do cylindra.http://img227.imageshack.us/my.php?image=dsc00391dj5.jpghttp://img232.imageshack.us/my.php?image=wwwwwsk0.jpghttp://img487.imageshack.us/my.php?image=ww4dy0.jpghttp://img487.imageshack.us/my.php?image=ww4hn8.jpgTylko niestety bez kwitów ale właściciela znał mój ojczulek osobiście bo juz niezyje.Dlatego pewnośc mam że niekradziona. http://img242.imageshack.us/my.php?image=www3ff4.jpg Jak bendę miał wiecej czasu to zrobie wiecej fotek dokładniejszych bo tylko takie ma obecnie na stanie.Zapraszam innych posiadaczy wfm do zaprezentowania swoich pojazdów.Zawsze to miło poogladać motocykle w róznych latach produkcji i w stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 20 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 a to nie jest czasem jedynka a nie siodemka? to wyglada na pozniejszy rocznik-ja mam wfm z roku 1958 roku w stanie jeszcze przed restauracja od pierwszego wlasciciela i mam wlasnie tlumik rybke, cylinder na gaznik G-16 oraz oczywiscie taki gaznik oraz tylna lampke metalowa bez stopu. wfm z 1962 roku wygladaly tak jak twoja tylko nie mialy juz baku z kratka. Ja obstawiam rocznik 1961 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 20 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Napewno to nie jest rocznik 61 tylko 57 (skoro widoczna jest 7 na końcu). Nie jest to rocznik 61, bo w tych latach była już inna kierownica z nasuwanymi aluminowymi klamkami a nie tak jak to w starszych modelach z metalowymi. Widoczne są również manetki charakterystyczne dla pierszych modeli. Dalej, kratka mocowana na 4 śruby, ostatnie montowane kratki (59-60) były montowane na jednej długiej śrubie przechodzącej przez zbiornik. Widać jeszcze pare charakterystycznych cech dla wcześniejszych modeli.Natomiast na 100% nieoryginalne są: tylna lampka (powinna być jeszcze metalowa), amortyzatory tylne (te sa najprawdopodobniej od WSKi M06 B1), tłumik (powinna być jeszcze rybka a ten jakoś na oryginalny od WFMki mi nie pasuje), no i ostatnią rzeczą która mi tu nie pasuje jest to cylinder, głowica i gaźnik. Edytowane 20 Września 2006 przez GaCek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poll Opublikowano 20 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 Amory niesą oryginalne bo załozyłem je tymczasowo ponieważ brakowało tego elementu.Propo rocznika to napewno jest wyrazna 7 na końcu daty produkcji czyli ostatnia pozycja na tabliczce.Głowica jest z pózniejszego modelu bo załozyłem ja dla próby.Założona była ta mała skośna ze świecą wchodzącą pod kontem co do lampki gośc mi juz taką dał miał nówka kupiona to założyłem.A co do cylindra i gaznika to juz taki był założony a zapewne powinien być pod gaznik g16 nieprawdaż.A czym te dwa cylindry się rózniły poza srednicą mocowania gaznika bo jakoś mi ten niepasuje zabardzo do głowicy w przedniej części jak jest załozona ta mała głowica to za bardzo cylinder wystaje a z drugiej strony znowu o jakeiś 4mm wystaje głowica.A czym się róznia te amory od oryginalnych bo tej kwestji zabardzo nieznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioter_gpz Opublikowano 20 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Witam. Z ustaleniem roku mojej WFM jest troche latwiej ale na tablice jest tak: jak jest podany rok 1960 (napisane) a tak lekko wybita jest 1, niewyraznie. Zdjecia mojej WFM mozecie zobaczyc na BikePics lub w przeznaczonym dla niej temacie. Pozdrawiam Piotrek :biggrin: PS: co do tlumika w mojej rowniez siedzi taki cos jak cygaro, ale nie jestem pewnien czy to wfm-owski? Edytowane 20 Września 2006 przez pioter_gpz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 tak, ten tlumik to oryginal wfm-owski ale z pozniejszych lat produkcji-z czasow tej wlasnie nowszej glowicy i cylindra oraz baku bez kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poll Opublikowano 21 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 Panowie a te kolanko które mam załozone do tego tłumika będzie pasowało do tłumika typu rybka??Oraz jaki ma byc oryginalny cylinder?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 22 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2006 Możliwe że średnica bedzie pasowałe ale jak z długością to bedziesz musiał sam sprawdzić na moje oko to bedzie za krótkie trochę. Cylinter ma iść taki sam, chodzi o kształt, ale taki żeby miał mocowanie pod gaźnik G16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poll Opublikowano 2 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2006 Niestety ale rura okazała sie za krutka.A może ktos ma taką długa na zbyciu iresztę gratów które potrzebuję bo bym z chęcia odkupił.Oraz czym te amory sie rózniły bo ktos mi zwrócił uwage że są nieorginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poll Opublikowano 27 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 Panowie co z tymi amorami czym sie różniły bo jak narazie niedostaem jeszcze jakiejs konkretnej oidpowiedzi mile wskazane bylyby fotki ew. wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 Te amorki co masz to są od WSKi M06 B1, od -W-F-M-ki całkiem inne są pod względem technicznym jak i wizualnym. Na zewnątrz różnią się dolną częscią. Jest owiele krótsza od WSKowej Tak wygląda oryginalny amortyzator od -W-F-M-ki. http://img217.imageshack.us/my.php?image=0104061103uc2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi